Hetast – och petad

Kappelin: Cassano väcker mest debatt inför kvalmatchen

Foto: AP
Inte uttagen  Sampdorias Antonio Cassano spelar sagolik fotboll just nu, skriver Sportbladets Kristina Kappelin. Men av förbundskaptenen Marcello Lippi får han ingen inbjudan.
SPORTBLADET

”Gli azzurri” vann som väntat sin VM-kvalmatch mot Montenegro i lördags. Matchen mot Irland i Bari i morgon är en knepigare historia...

Undrar just vad som pågår på bakgårdar och i garage i gamla stan i Bari i dessa tider. Antagligen tillverkas dräpande banderoller på löpande band av Antonio Cassanos vänner och fans, som vill hämnas på Marcello Lippi.

Cassanos uteblivna kallelse till landslaget, är en av de frågor som har väckt mest debatt i Italien inför den här kvalomgången. Baris ”fantasista” är ju som alla vet den där typen som kan avgöra en match om han bara har vaknat på rätt sida. Just nu spelare han sagolik fotboll i Sampdoria i radarpar med en lika glänsande Giampaolo Pazzini, som förresten gjorde mål mot Montenegro i sin landslagsdebut. Pazzini spås nu en lysande framtid som ”gli azzurris” främste anfallare. Hans självförtroende lovar gott. Pazzini blir inte knäsvag av att bära landslagströja och han är bara 24 år.

Avgudar lugna spelare

Men varför inte Cassano? Lippi vägrar att förklara sig, men misstanken är att han tycker att Cassano är för jobbig. Lippi som avgudar lugna, hårt arbetande och jämnt presterande spelare som Gigi Buffon, Gianluca Zambrotta och Andrea Pirlo, gillar inte ”cassanate”, utflipp à la Cassano.

Det gör däremot publiken i Bari som ääääälskar Fantantonio, sedan den tiden han stod och kickade boll i gränderna medan publiken strömmade till.

Det blir ett psykologiskt motstånd att överbrygga för Lippi på stadion på onsdag. Dessutom spelar han mot en före detta kollega, den oemotståndlige Giovanni Trapattoni, som tränar Irland sedan knappt ett år. Italien leder Grupp 8, Irland ligger snäppet efter. ”Gli azzurri” är starkare på pappret, men fotboll är fotboll.

Efter italiensk klubbfotbolls fiasko i Champions League, måste Lippi rädda landslagsfotbollens ära i VM. Han försöker forma en ny grupp, samtidigt som han ängsligt behåller stommen från triumfen i Tyskland 2006.

Sju guldmedaljörer spelade

Historien lär att man ska se framåt, inte bakåt. Enzo Bearzot tänkte likadant som Lippi efter 1982 och det gick åt skogen. I lördags spelade hela sju av guldmedaljörerna.

Nu är det viktigaste att vinna, lyder bortförklaringen. Men säg mig när det slutar bli viktigt att vinna?

Har en framträdande roll

Med den inställningen vågar man aldrig på allvar pröva något nytt. De unga nya ansikten i den här upplagan av ”gli azzurri” är lätt räknade.

Är det verkligen så dåligt med återväxten i italiensk fotboll?

Udinese har en framträdande roll i landslaget, med hela anfallstriumviratet i aktion. Men Antonio Di Natale skadade sig svårt mot Montenegro, en besvikelse både för ”gli azzurri” och för hans klubb, som möter Inter hemma i ligan på söndag kväll och som dessutom har UEFA-cupen att tänka på.

Men först Traps irländare på Baris förrädiska gräs.

FAKTA

Veckans...

...mål:

Kan bara bli Pazzinis.

...snackis:

Amauri. Vilket landslag blir det egentligen?

...rubrik:

Carolinas black-out. Italiens duktiga konståkerska Carolina Kostner gjorde jättefiasko i VM i L.A.

...Zlatan:

Should I stay or should I go?

...sacramento idioto:

Platini. Fortsatt arrogant och ”Pampig” mot Italien.