Därför är Genua ny fotbollshuvudstad

SPORTBLADET

Italiens fotboll har en ny huvudstad. Glöm Milano och glöm Rom. Nu är det Genua som gäller.

I Genua händer de mest märkliga saker. I gamla stan i Genua såg jag för några år sedan en livs levande pirat à la Long John Silver. Med stripigt hår, träben och papegoja på axeln kom han utvinglande från ett beryktat värdshus.

Jag är glad att jag inte var ensam, så att någon annan kan bestyrka händelsen. Hej och hå och en flaska med rom.

Kanske är det någon som nyper sig i armen nu, när de tittar på tabellen i Serie A. Sampdoria och Genoa delar förstaplatsen med Juventus och Lazio. Inter ligger på delad andraplats och Milan på delad tredje. Roma ligger sist.

Sist.

Detta innebär att Rom nog redan nu kan betraktas som ute ur bilden som fotbollshuvudstad. Claudio Ranieri har precis tagit över som tränare efter Luciano Spalletti, ”i tifosi” försöker få klubbpresidenten att avgå och bankerna vill ha igen sina lån och kan tvinga ägarfamiljen att sälja.

Inte bra.

Verkar vilja bli av med klubben

Milan är också djupt nere i dyngan. Berlusconi verkar vilja bli av med klubben och detta utlöser ett kollektivt trauma på Milanello. Det ryktas till och med att Libyens ledare, Överste Khadaffi, skulle vara intresserad att köpa klubben via sina dollarstinna suveräna fonder. Därmed är Milano också borträknat.

Men Genuas berömda fyr skickar pulserande ljus över fotbollslandskapet och staden framträder just nu som hetast i Italien, vad gäller ”il calcio”.

Jag tror inte att det är en tillfällighet att tabellen ser ut som den gör. Inter kommer naturligtvis snart att ligga i topp, inte minst tack vare de två utmärkta spelare de köpte av Genoa i somras, Diego Milito och Thiago Motta. Även Juventus kommer att hålla sig kvar i gräddskiktet.

Men redan förra säsongen, spelades ofta den mest underhållande fotbollen i de mindre klubbarna och nu som då bjuder Genoa och Sampdoria på förstklassigt skådespel. När Antonio Cassano och Giampaolo Pazzini är uppe i varv, är de italiensk fotbolls mest talangfulla anfallspar. Genoa å sin sida, gjorde tre mål på Roma i säsongens första match och har bland annat utökat styrkan med landslagsmålvakten Marco Amelia, Inters still going strong Hernan Crespo och Atalantas Sergio Floccari. Två matcher och två övertygande segrar för både lagen hittills.

Sålde sina mest framträdande spelare

Italienska fotbollsnördar har rotat fram att Genoa och Sampdoria inte har toppat tabellen tillsammans sedan 1946. Förra säsongen gick dessutom Genua om Sampdoria för första gången på evigheter. Genua förlorade Champions League till Fiorentina, slutade femma i Seria A, men erövrade en plats i Europa League. Sampdoria hamnade på trettonde plats, men gick till final mot Lazio i Coppa Italia.

Men dessa resultat i bakfickan, blickar klubbarna fram mot den nya säsongen med ett visst självförtroende. Genoas ledning är så säker på att ha byggt upp något hållbart, att de tog tillfället i akt och sålde sina mest framträdande spelare.

Detta skulle ha lett till ramaskri överallt i Italien utom i Genua. Staden har samma rykte i Italien som Småland i Sverige.

Italiens snålaste människor bor alltså i Genua. Det historiska praktexemplet är att Genuas rika härskare inte ville finansiera Genua-födde Christofer Columbus upptäcktsfärd till Amerika. Spaniens kung trädde in med en spottstyver och tre läckande skutor.

Italien förlorade hela Sydamerika på kuppen.

I Genua tar man alltså ogärna risker. Detta är staden där invånarna inte siktar mot stjärnorna, utan har realistiska förväntningar. Det smittar av sig.

– Jag bryr mig inte om Champions League. För mig räcker det att göra våra fans glada och visa hur starka vi är gentemot de stora klubbarna, säger Italiens för närvarande mest omskrivna spelare Antonio Cassano.

– Tack vare mig är Marcello Lippi och José Mourinho överens om en sak. Ingen av dem vill ha mig.

Genua-humor.

FAKTA

Veckans match:

Genoa-Napoli.

Veckans proffs:

Valentino Rossi.

Veckans dundertabbe:

Kakha Kaladzes två självmål mot Italien.

Veckans rysare:

VM-kvalet Italien-Bulgarien.

Veckans man i rubrikerna:

Giancarlo Fisichella, ny Ferrariförare.

ARTIKELN HANDLAR OM