Han är Inters nya Matthäus

Sneijder en fotbollsklubbs dröm

Foto: AP
SPORTBLADET

I tjugo år har Inter letat efter en ny Lothar Matthäus.

Nu verkar de ha funnit honom. Han heter Wesley Sneijder.

Sneijder borde vara varje fotbollklubbs dröm, varje lags livförsäkring. Han är stark, intelligent, teknisk och taktisk och har nerver av stål.

Inters spelarförvärv efter försäljningen av Zlatan, har slagit oerhört väl ut. Eto’o håller vad han lovar, liksom Milito. Men mest av allt behövde Inter en offensiv mittfältare, en spelmotor som servar andra och som själv är farlig framför målet.

Bingo. Beskrivningen passar perfekt på Sneijder, som nästan omärkligt glidit in i gruppen och snabbt gjort sig oumbärlig.

José Mourinho älskar honom för hur han kombinerar ett ändlösts slit med genialitet och pragmatism. Det senare är en ovanlig egenskap på dessa breddgrader, tro mig. Sneijder vet precis vad han ska göra och gör just det, med fantasi, men utan att jaga vackra solonummer i onödan. Han är stark, effektiv och användbar. Nyttig. Han gör sig nyttig.

Kort sagt, är Wesley Sneijder och Inter ett par som är gjort i himlen. Kanske är Sneijder äntligen nyckeln till en framgångsrik säsong i Champions League. Han ger säkerhet och stadga. Sneijder är precis vad Inter saknade och Inter var precis det som saknades i Sneijders karriär.

Real Madrid är en drömklubb, full av världsnamn och divor. Pengar spelar väldigt liten roll. De kan köpa dig för en förmögenhet och sedan glömma bort att du finns. Sneijder kände sig överflödig och anonym i Madrid och kom dåligt överens med Raul. Han ville märkas och synas. Det gick inte i ett så galaktiskt sällskap.

Så när Mourinho började höra av sig i augusti, skicka meddelanden, uppvakta honom som den värste friare, föll Sneijder som ett moget päron. ”Mourinho sade att han ville bygga upp Inter kring mig, med mig som navet”, berättade Sneijder. Vilket erbjudande för en spelare som letade efter erkännande och utrymme. Ett avsevärt lönelyft ingick också i överenskommelsen.

Sagt och gjort, Wesley Sneijder flög till Milano och skrev på ett fyraårskontrakt med Inter. Mourinho kastade in honom i laget omedelbart i derbyt mot Milan, som Inter vann med 4-0. Sneijder såg ut som om han aldrig hade spelat i något annat lag. Han beskrivs som oerhört metodisk. Det sägs att han redan hade studerat i detalj precis hur Eto’o och Milito vill ha bollen för att göra mål.

Mycket möjligt. Sneijder levererar som på beställning. Han är inte karismatisk, han är beundransvärd. Han påminner om en outtröttligt kutande liten figur i ett dataspel som med jämna mellanrum lyses upp av veritabla snilleblixtar. Ingeting stoppar honom.

Sneijder håller huvudet kallt in i det sista. Inters uppvisning mot Dynamo Kiev i förra veckan är en match att minnas för den otroliga glöd som drev spelarna vidare och de sista vibrerade matchminuterna när Milito gör oavgjort och Sneijder avgör. Jag inbillar mig att inget annat mål väger tyngre för Inter den här säsongen hittills, än just det. Inter ligger i topp i sin grupp, tack vare den lille, store Wesley Sneijder. Det känns helt rätt att det är en ny spelare som bryter blockeringen som hämmar Inter i Champions League.

Det här, och mycket annat, är vad Sneijder har uträttat efter tre månader i Inter. Det här är bara början.

FAKTA

Veckans snackis: Valentino Rossi lämnar Yamaha för Ducati?

Veckans födelsedag: Alex Del Piero blir 35

Veckans kommentar: Det här är min definition: En bra tränare är en tränare som har bra spelare (Michel Platini)

Veckans hjältinnor: Italienska damlaget segrare i Fed Cup

Veckans skada: Daniele De Rossi borta två veckor. Fraktur i kindbenet efter nickduell med Viera

ARTIKELN HANDLAR OM