Lippi måste våga – just nu saknas allt i Italien

SPORTBLADET

Och så närmar sig Italia-Sverige med ökande spänningar i båda lägren. För ”gli azzurri” är det skönt, men inte bra, att Zlatan är ute ur leken.

Till Napoli?

Marcello Lippi och hans stukade hjältar måste verkligen ta tillvara de få tillfällen som bjuds att spela ihop laget och experimentera nya formationer innan VM.

Allt saknas.

Hunger, fantasi, snabbhet, förmågan att ta motståndaren på sängen och framförallt mål!!! I helgens vänskapsmatch mot Holland var Alberto Gilardino skuggan av sig själv.

Mest underhållande var den 22-årige nykomlingen Antonio Candreva, en romare som spelar i Livorno. Någon här nere jämförde honom med Steven Gerrard. Optimism och positivt tänkande är alltid trevligt, men det omdömet är nog lite förhastat. Det lär dröja ett tag, innan Candreva har hunnit ifatt sin store förebild. Men spelartypen är faktiskt den samma och Candreva svämmar över av energi och initiativförmåga, något som laget i det stora hela saknar. Flera spelare går ut på planen med ungefär samma entusiasm som man själv släpar sig till jobbet en råkall måndag morgon.

Zlatan skulle ha behövts för att skaka liv i italienarna, men hans frånvaro rubbar inte respekten för svensk fotboll. Erik Hamrén kommer att få många nyfikna blickar på sig i Cesena.

Här tror jag de flesta har förstått vad det handlar om.

Vad gör en spelare som Zlatan i ett landslag som inte klarade VM-kvalet? Det är självklart att han vill koncentrera sig på klubbspelet och Champions League, tills landslaget erbjuder en verklig utmaning igen. Zlatan är en diva, i ordens bokstavliga betydelse, han har gudabenådad talang.

Pavarotti sjöng inte på operan i Malmö. Ibra spelar inte i ett nedgraderat landslag, även om han själv är medansvarig till den nuvarande situationen.

Italien – ett varannan-match-lag

Nog om detta. I Italien är det största intresset koncentrerat kring de sex spelare som ännu inte är klara för Sydafrika. I morgon lär det bli lite nyheter på planen i Cesena. Mot Sverige väntas till exempel Palermo-backen Mattia Cassani spela, medan Cassano, Antonio alltså, är slutgiltigt nobbad.

Den gåtan är svårare att lösa än fallet Zlatan-Hamrén och italienare är också mer hemlighetsfulla än svenskar.

Andra nya ansikten kan bli någon av mittfältarna Daniele Galloppa eller rödhårige Davide Biondini, från Parma respektive sardinska Cagliari. Genoas Salvatore Bocchetti, Samps Giampaolo Pazzini, Fiorentinas Marco Marchionni och Udineses Antonio Di Natale vill också visa vad de går för och spela till sig en biljett till VM.

En varning: gli azzurri är ett varannan-match-lag. Efter en medelmåttig mållös uppvisning som mot Holland, brukar de komma igen.

Det måste vara enormt svårt att genomföra ett generationsskifte i ett landslag. Marcello Lippi borde våga mer och ge några av sina trognaste generaler guldklocka och pension.

I det avseendet är det italienska landslaget verkligen en spegelbild av det italienska samhället. Är man ung är man chanslös. Premiärministern är 73 och presidenten är 84.

Hellre det gamla och välkända än det nya och oprövade.

Om det politiska livet är knepigt är fotbollen om möjligt ännu värre. Det här är ju ett land som bara enas i samband med VM och EM. Då, men bara då, känner italienarna att nationens ära står på spel.

Att vara härförare för ”gli azzurri” är därför en ytterst känslig uppgift. Förbundskaptenen bär det mystiska namnet ”ct” (uttalas tji tì), ”commissario tecnico”, den tekniske kommissarien. Och vad betyder det, om inte en sorts polis med nationens heder på sitt samvete.

FAKTA

Veckans match: Roma–Bari.

Veckans snackis: Cassano till Napoli?

Veckans nyhet: Valentino Rossi ger Ferrari en ny chans i januari. Eller var det tvärtom?

Veckans vinnare: Manny Paquiao. Gick till boxningshistorien efter sjunde segern i sjunde viktklassen mot Miguel Cotto.

Tankeställare: Robert Enkes stumma rop på hjälp.