Ciro Ferrara saknar erfarenhet att få Juventus på rätt köl igen

SPORTBLADET

De italienska spelarna bryter leden och Serie A tar jullov. Inter sitter säkert i sadeln,

Juventus är i nattsvart kris, Milan väntar på Beckham och Roma har nyss erövrat fjärdeplatsen.

Foto: AP

Juves mardröm är den stora frågan i fotbolls-Italien, medan snön faller mjuk på de övergivna arenornas gräs. I Turin utspelade sig i helgen det senast av en rad

fiaskon, när Catania slog hemmalaget med 2–1 inför en öppet hånfull och fientlig publik.

Juventus ”tifosi” är ovana att förlora och finner ingen tjusning i att ”soffrire”, det där lätt masochistiska lidandet som odlas av supportrar till mindre segerrika klubbar.

Tappade glans

Många grämer sig fortfarande över den ”kidnappade” liga­segern 2006, en konsekvens av skandalen Calciopoli, där Juventus dåvarande ledarskap var huvudmän. Det slutade som bekant med en straff­säsong i Serie B och Juventus tappade mycket av sin strålglans i den processen. Klubben har fort­farande inte hämtat sig från chocken.

Ciro Ferrara fungerar bra i medgång, men saknar erfarenhet att få skutan på rätt köl i motgång. Meningen från början var att han skulle hålla platsen varm till Marcello Lippi, när förbundskaptenen kommer tillbaka från Sydafrika.

Klubbstyrelsen trodde uppenbarligen att med hjälp av det gamla gardet och de nya spelar­köpen skulle ligan liksom gå av sig själv.

Roma mest skönspelande

Men nu har Juventus förlorat fem av sex matcher på raken och supportrarna kastar ruttna ägg på spelarbussen när den rullar in på Stadio Olimpico.

”Vi har inte blivit dåliga från en dag till nästa”, sade Fabio Cannavaro i går. ”Vi har bara lite otur. Minsta lilla och domaren dömer straff och vi ligger under med ett mål”.

Det är som att höra Juventus motståndare tala innan Calcio­poli… I går eftermiddag gav Juventus Ferrara trots allt en chans till.

Francesco Totti syntes stiga av planet i Bolzano i går kväll för att fira jul bland tomtar och troll med familjen i italienska Sydtyrolen. Han känner sig förmodligen

betydligt lättare om hjärtat än Alex Del Piero. Roma är på nytt ett av ligans mest skönspelande lag och de labila gladiatorerna har börjat tro på sig själva igen.

Ironiskt nog är det den av Juventus ratade Claudio Ranieri som ligger bakom förvandlingen. Till och med Mourinho tar med Roma bland klubbarna som fortfarande bjuder motstånd i ligan.

Jullov med gott samvete

Med åtta poängs försprång på

Milan och mötet med Chelsea att se fram emot, åker Inters spelare på jullov med gott samvete. Jag hör

inte till den här klubb­ens fans. Men det är onekligen en bragd att dominera ligan så totalt som Inter nu gör för femte året i följd. I år ser det också ut att kunna gå vägen i Champions League.

Det är som vanligt fruktansvärt svettiga, oförutsägbara och ångestdrypande sammandrabbningar det handlar om, men det som ser ut som tur är ofta en god dos skicklighet.

Milan har liksom Juve och Roma gått igenom en höst med tvära kast och för ovanlighetens skull spekulationer om att Berlusconi skulle ha tröttnat på sin klubb. Nu verkar dock julefriden ha sänkt sig över både den sargade klubbägaren och hans alltmer brasilianska lag.

Att uppväga den sydamerikanska dominansen är den dansande deodoranten från England på ingång, lagom till juluppehållets jetsetträningsläger.

Milan – ett lattjande lag

Någonstans har man känslan att Milan bara lattjar när alla andra stånkar och stönar.

De har för övrigt spelat en match mindre än de andra, eftersom deras omgång mot Fiorentina fick ställas in på grund av oväder.

Kupolen på Florens katedral var pudrad av snö som den bästa Panettone.

God jul och håll ut.

Serie A är snart tillbaka.

FAKTA

Veckans snackis:

John Terry’s journalistkarriär.

Veckans nyhet:

Il Mancio till Manchester City.

Veckans överraskning: Napoli. Fortsätter övertyga.

Veckans tema:

Sex. Gareth Thomas är gay och Tiger Woods ska gå i terapi. Who’s next?

Veckans fight:

Roma och Monza slåss om framtidens italienska GP.