Ett italienskt bokslut

Kappelin med det bästa från Serie A – varje vecka

H som i Hamsik, Napolis mittfältare och en av ligans bästa målskyttar.
SPORTBLADET

A som i Serie A och E som i Eto’o. M som i Macheda och X som i?

Här ett ABC för att summera 2009 och blicka framåt mot 2010.

A Som i serien med samma namn. Italienska ligan har dåligt rykte, men fortfarande tre klubbar i striden i Champions League.

Balotelli. Har både rasisterna på läktarna och The Special One mot sig. Men Super-Mario kan bli den som bär Inter framåt i Champions League.

Cassano. Lippis lika obegripliga som hårdnackade nej till Antonio i landslaget, har knäckt den talangfulle ”fantasistans” bräckliga psyke.

Diego. Ett av Serie A:s mest spännande spelarköp gick upp som en sol och ner som en pankaka. Precis som resten av Juventus.

Eto’o. Godkänd premiärsäsong i Serie A, men inte lika avgörande för Inter som Zlatan. Lagkamraten Diego Milito slår honom i målligan, 10-8.

Fiorentina. Övertygar mest i italienarnas kamp om heder, ära och seger i den stora europeiska turneringen.

Genua. Befäster sin ställning som en av Italiens mest spännande fotbollsstäder. Bästa publiken och ofta roligaste fotbollen.

Hamsik. Napolis unge offensiva mittfältare är en av ligans bästa målskyttar och omsvärmad av storklubbarna. Marek kan bli farlig som slovakisk landslagsspelare mot ”gli azzurri” i gruppspelet i VM.

Inter. Fortsätter dominera ligan och satsar stenhårt på trofé i Europa. Mourinhos och Morattis ära står på spel och spelarna känner trycket. 2010 känns som nu eller aldrig.

Juventus. Storklubb på glid. Juventus problem visar att även inom fotboll tar det tid att ta sig ur en kris.

Krig. Mourinho och de italienska fotbollskommentatorerna i TV hatar världens mest inflytelserika domare vill få The Special One på fall.

Lippi. Stora förväntningar på förbundskaptenen i sommar. Sedan väntar Juventus på sin frälsare.

Macheda. 18-årige Federico var italiensk fotbolls mest framgångsrika exportvara 2009. Han förlängde nyss sitt kontrakt med Manchester United till 2014.

Nyhet. Luca Toni är trött på att inte få spela i Bayern och lär vara på väg till Roma. Men är han fortfarande något att ha?

Oh la la! Det är ont om fransmän i Serie A. Men Romas unge Jeremy Menez blir bara bättre och bättre. Ett framtidskort.

Parma. Överraskande femma i Serie A efter (nästan) halva säsongen. 2009-2010 spelar mellanklubbarna den bästa fotbollen.

Qvinna. Serie A:s mest kända Wag, Ilary Blasi, vägrar stå i skuggan av sin man. Tottis fru jobbar hårt med sin egen TV-karriär.

Rasism. Särskilt Mario Balotelli har fallit offer för intoleransen på läktarna. Klubbarna och förbundet är alldeles för passiva.

Sneijder. Wesley är Inters bästa nytillskott i år.

Totti. Likt ett årgångsvin blir han bara bättre med åren. Nu hoppas alla få se Totti Nazionale i Sydafrika i juni.

Ultrà. De italienska tifosi är ständigt i blåsväder. ”De styr hela ligan”, säger Don Fabio Capello, med giftpilen riktad mot klubbarna som låter det ske.

VM. Som vanligt ser det ut att bli en lång väg full av hinder för ”gli azzurri”. Medelmåttiga utsikter för Sydafrika i sommar.

X Oavgjort. Slaget om andraplatsen i ligan är i allra högsta grad öppet. Milan, Roma eller Juventus, det är frågan.

Yngst i landslaget 2009 var Inters 17-årige back Davide Santon. Gjorde landslagsdebut i juni, men sedan dess har Mourinho gett ”il Bambino” få speltillfällen.

Zlatan. Respekterad men ej saknad i Inter.

Återkomst. När Luciano Spalletti lämnade Roma, kom Claudio Ranieri i hans ställe. En romare som började sin fotbollskarriär i AS Roma tog plats vid plankanten i Trigoria. Lovar mycket gott.

Älskling. Vem kan motstå Pato? På god väg att ta över Kakàs roll i Milan, om än fortfarande lite ojämn i sina prestationer. Men när han får till det…Så ung, så talangfull. Och så fruktansvärt gullig!!!!

Överraskning. Napolis nya ledning och lag ger stadga och framtid åt en storklubb på väg tillbaka.