Nya bevis – nu kan även Inter dras in i Calciopoli-härvan

Foto: REUTERS
Hjälte Inters nyförvärv Goran Pandev jublar efter sitt 2–0-mål i derbyt mot Milan. Inter vann matchen trots att de hade två man utvisade och rycker nu i toppen av Serie A.
SPORTBLADET

Inter är i semifinal i Champions League. Men i Italien kärvar det till sig.

Bortsett från Roma och Milan, hotar nya avslöjanden i Calciopoli-härvan Mourinhos grand slam.

Precis lagom till den avgörande fasen i Champions League, publicerar italienska medier avlyssnade telefonsamtal mellan Inters ledning och ansvariga för Serie A:s domare 2005, under Calciopoli-säsongen.

Avslöjanden skadar klubben i Italien. Men om de fortsätter, kan de även ge Inter problem utomlands. Det är svårare att gå framgångsrik ur en turnering om man har en fuskarstämpel hängande över sig.

”(un)Lucky” Luciano Moggi visste alltså vad han gjorde, när han drog upp frågan om Inter och Calciopoli just nu. Moggi försvarar sig med näbbar och klor i den pågående rättegången om den gigantiska fotbollsskandalen i Neapel. Hans advokaters linje är att om en är skyldig, är alla skyldiga. Moggi blev syndabocken. Men i själva verket uppträdde han bara som alla andra.

Utredningen om Calciopoli innehåller 140 000 (?!!!) avlyssnade telefonsamtal och långt ifrån alla har skrivits ut.

Varför?, undrar Moggi. Hur kan domstolen och allmänheten vara säkra på att rättvisa verkligen har skipats, om inte alla samtalen redovisas?

Inter nekade till inblandning

Juventus var den klubb som framstod som allra mest intrasslad i den jättelika härvan om domarkorruption. Klubbens dåvarande generaldirektör Moggi styrde och ställde och bestämde ofta mer eller mindre enväldigt vilka domare som skulle döma i Juventus matcher och naturligtvis till Juves fördel.

Inter var däremot en av de klubbar som svor sig helt fria. Klubbens första ligaseger i den nuvarande triumfperioden togs ifrån Juventus och tilldelades Inter just på grund av Calciopoli. Männen i Inters ledning lovade dyrt och heligt att de aldrig varit i kontakt med dem som fördelade domare till Serie A:s matcher. Inte nog med det. Även åklagaren har hävdat att inga kontakter förekom mellan Inter och domartoppen.

Detta visar sig nu vara en lögn.

I ett avlyssnat telefonsamtal som spelades upp på italiensk tv i måndags, pratar Inters klubbpresident Massimo Moratti med den dåvarande domarchefen Paolo Bergamo.

Samtalet är inte komprometterande i sig, men det borde inte ha ägt rum.

Tonen är dessutom lite väl vänskaplig. Bergamo pratar om att skapa en ”hjärtlig” stämning och säger att han hoppas att Inter vinner sina kommande matcher. Många tolkar detta som att Bergamo fikar efter mutor för att Inter ska ”behandlas väl” av domarna.

Det kanske verkar långsökt för en svensk, men i Italien talar folk i koder. Det är inte orden som sådana som är viktiga, utan det som framgår mellan raderna.

Skyller ifrån sig

Tre saker slår mig som på huvudet:

1) Att försvara sig genom att skylla ifrån sig, är inte snyggt, med det är effektivt. Ändå kvarstår faktum att Moggi bevisligen styrde och ställde i domarkåren. Vad Inters ledning har gjort, vet fortfarande ingen.

2) Naturligtvis ligger det något i Moggis krav att alla samtalen borde gås igenom. Men behövs det verkligen 140 000 samtal för att göra en brottsrättslig utredning om mutade fotbollsdomare? Telefonavlyssning är snart en större sport än fotboll i Italien.

3) Italienska klubbar och domare verkar inte kunna hålla sig ifrån varandra. Det är som med Tiger Woods och damerna, ett sjukligt beroende. Kan vi verkligen vara säkra på att fotbollsfederationen har rensat upp? Varför fortsätter den då att ge ut domarlistan tidigt i veckan, när det enklaste sättet att avvärja fusk och korruption skulle vara att släppa den precis före match?

ARTIKELN HANDLAR OM