Roma är på väg att utföra ett mirakel

Kappelin – med det bästa från Serie A – varje vecka

Foto: AP
På väg mot serieseger.
SPORTBLADET

Fem omgångar kvar i ligan och Roma har gått om Inter!

Spänningen är outhärdlig inför helgens Romderby och Inters möte med Juve.

Var hittar man de rätta orden för att beskriva hur i romanisti känner sig den här veckan? Roma toppar plötsligt tabellen. Det är ofattbart, underbart och sant. Det är otrolig, jublande verklighet. Roma har utfört ett smärre mirakel.

Nej, nej, nej, jag säger inte att vi är i mål. Här gäller det att inte utmana ödet. Men att spela 23 matcher utan en förlust är en bragd i sig. 17 segrar och 6 oavgjorda, är ett oemotsägligt faktum som ingen kan ta ifrån Totti & Co.

Roma toppar Serie A. Ett enda poäng skiljer storklubbarnas David och Goliat, där Roma är den till synes svagare krigaren, medan Inter ger intrycket av en väloljad krigsmaskin, störst, bäst och vackrast i Serie A.

En farlig känsla av mättnad

Medan de andra klubbpresidenterna har hållit igen ekonomiskt de senaste säsongerna, har Moratti fortsatt pumpa in ofattbara summor i laget. Inter har dominerat italiensk fotboll så länge, att en farlig känsla av ligamättnad har lagt sig i magen på spelarna, medan motståndarna har lärt sig bortse från Serie A:s otympliga jätte och börjat kämpa för andra mål. Den mest spännande delen av ligan i år, har hittills varit slaget om platserna i Champions League i höst. Där har vitaliteten och den goda fotbollen synts tydligast.

Under tiden har Inter lyckats upprätthålla myten om sin överlägsenhet, trots att resultaten faktiskt har pekat i en annan riktning ganska länge. Att Roma har gått om, verkade omöjligt för bara några veckor sedan. Ändå toppar klubben sedan länge ”vårterminen” med råge.

I går gick Inter vidare till final i Coppa Italia. Men redan på fredag kväll möter de sin ärkefiende Juventus i Serie A i Milano. Stämningen är mer förgiftad än någonsin, på grund av Juves dåliga säsong och klubbens anklagelser mot Inter i Calciopoli-affären. En nervig, aggressiv match är att vänta.

I år satsar Inter fullt ut på Champions League, men där väntar Messis Barcelona i semifinalen. Ett spöke fladdrar över Appiano Gentile och Inters högkvarter i Milano. Det heter ”Zeru tituli”, inga troféer, som Mourinho föraktfullt sade om Milan och Roma i mars i fjol. Nu är det faktiskt en överhängande risk för honom själv och Roma är hotande nära, både i Serie A och i italienska kuppen. Om oturen är framme och Inter står utan Coppa Italia, Serie A och Champions League, är risken att någon ropar att den portugisiske kejsaren är naken.

Man får tala tyst om Romas succé

Nervkriget är alltså i full gång. Rom-derbyt på söndag kväll är sannerligen inte heller att leka med. Roma och

Lazio är de som samlat ihop flest poäng under ligans senaste fem matcher, 13 respektive 11. Båda vill vinna och Lazio har minst att förlora.

Nu är allting rosenrött för ”i romanisti”. Men varje gång jag börjar tala om Roma här i kvarteret, lägger någon fingret mot läpparna och säger Scchhhh. Bakom euforin, anar man ”i romanistis” fruktan att Roma ska vackla när trycket blir för hårt. Hittills har deras egendomligt regelbundna och lugna marsch mot toppen inte inneburit någon stress. Nu är det oväntade målet plötsligt inom räckhåll, så nära att det är lika lätt att uppnå, som att förlora.

Alla har sin del i Romas framgångar: Vucinic för alla mål, Riise för sina heroiska försvarsinsatser och otroliga skott, Mexes för att han är en sådan omöjlig slyngel, De Rossi för sin snabbhet och spelintelligens, Toni för att han stärker anfallet, Pizarro för sin seghet och erfarenhet. Totti för allt han gör och allt han säger. Ingen annan spelare i Italien är i så total symbios med sin publik som han.

Men utan tränaren Claudio Ranieri hade det aldrig gått. Med hans hjälp har Roma behållit sitt snabba, briljanta spel, men mognat och svetsats samman hårdare.

Ranieri tror att laget klarar det, men tar inte ut någonting i förskott. Det är precis vad Roma och ”i tifosi” behöver just nu.