Novara har lämnat ett långt helvete bakom sig

SPORTBLADET

För vissa är inte det mest åtråvärda målet att vinna Champions League, utan att gå upp i Serie B.

I söndags lämnade den anrika fotbollsklubben Novara Serie C bakom sig för första gången på 33 år.

Foto: FOTO: AP
Nicola Ventola.

Medan Italien bänkar sig för kvällen rysare, är invånarna i Novara redan mätta. De festade så intensivt i söndags natt, att inte en flaska skumpa finns att få i hela staden och luften fortfarande är full av bubblorna.

Det är åtminstone känslan man får efter ett samtal med sportredaktionen på Corriere di Novara. Det som hänt är historiskt och detta är bara början! Nästa år väntar slaget mot Torino i Serie B och sedan Juve i Serie A och sen, sen far Novara som en torped upp i ligatoppen, som på Silvio Piolas tid.

Just det. Den legendariske Silvio Piola spelade i Novara från 1947 till 1954 och med sina 86 mål i 185 matcher satte han Novara Calcio på kartan en gång för alla. Det blev visserligen aldrig mer än en åttondeplats i ligan, men många av gubbarna som var på stadion i söndags minns det än.

Nu har de börjat drömma igen, precis som Novaras yngre, men minst lika trogna tifosi. De har sett ett mirakel växa fram och om italienarna kallar fotboll ”una fede”, en religion, så brinner den som en helig eld i Novara just nu.

Ventola spelar nästan gratis

Den hade falnat till en usel glöd, som knappt räckte att värma de kalla sitsarna på Stadio Silvio Piola på vintern. Men för några år sedan fick klubben en ny dynamisk ledning.

De byggde en ny träningsanläggning och köpte in spelare, sparsmakat men med intelligens.

Ett av den här säsongens nyförvärv är Nicola Ventola, som en gång var anfallare i Inter. Han har spelat nästan gratis, bortsett från lite bonuspengar för sina mål och ett premium för det enastående säsongsresultatet.

Efter några år som fotbollsnomad, var Ventola trött och ville mest bara vara nära sin familj som bor i Turin. Nu är han lika glad, som när han gjorde mål för Inter i Champions League. Serie A, Serie B, Serie C, Champions League, glädje delas inte in i divisioner som fotbollen.

Ventola är väl en av dem som känner hur det kittlar i magen i kväll. Men för egen del kunde han inte må bättre, för nu är han en av nationalhjältarna i fotbollsrepubliken Novara.

Tack vare honom och hans lagkamrater, har Novara Calcio lämnat ett 33 år långt gnagande helvete bakom sig och ser nu äntligen ljuset i andra änden av tunneln.

Novara är i Serie B, efter en triumfartad säsong bestående av 18 segrar, 13 oavgjorda matcher och en enda förlust, för en vecka sedan mot Benevento. I söndags räckte ett poäng för att Novara skulle komma till paradiset två omgångar före säsongsfinalen.

Ska vidare till Serie A

Det blev en het och hård match mot ärkerivalen Cremonese som också kämpar som ett djur för stiga upp ur Serie C-tratten. Utmaningen slutade 3–3, en veritabel skärseld för Novaras fans, som våndades och hoppades in i det sista. Klockan 16:50 utbröt ett vrål som säkert hördes över risfälten och poppelalléerna ändå bort till Vercelli. Novara är i Serie B!!!!!!

Och det är inte slut här. Det lovar Ventola och alla de andra spelarna, klubben, sponsorerna och staden. Novaras blåvitrutiga flagga ska inte bara vaja över Piazza della Repubblica. Klubbens färger ska bli lika kända som Inters och Romas. Novara har inte kommit till Serie B för att stanna, utan för att gå vidare.

Som Chievo. Det finns faktiskt flera paralleller.

Novara skulle inte ha nått sitt mål utan sina tifosi. Stadion tar 7?487 åskådare och den har varit sprängfylld varje match. När Novara spelade åttondelsfinal mot Milan i Coppa Italia den 13 januari reste 12?000 av Novaras 100 000 invånare till San Siro för att vara med. ”I milanisti” fick ligga lågt.

I dag börjar träningen igen efter festligheterna. På söndag åker laget till Toscana för att möta Arezzo.

Rena rama helgutflykten. Novara har fått vingar.