Kappelin: Det handlar om ära och hopp om revansch

SPORTBLADET

Zlatan! Äntligen en fotbollsnyhet värd namnet. På de sommarlata stränderna ser man inte solstolarna för alla uppslagna Gazzettor.

Italiens alla tifosi vältrar sig i nyheten, sporttidningarna skriver spaltkilometer och klubbarnas styrelser skruvar oroligt på sig. Ibra till Italien igen, till Milan. Vad betyder det för Serie A 2010–2011?

I helgen är det säsongsstart och i dag inleds förhandlingarna i Barcelona. Optimisterna ser redan Zlatan presenteras på ett hotell i Milano på fredag. Men kanske är Silvio Berlusconis kommentar ”chissà” (vem vet) fortfarande den mest träffande lägesbeskrivningen. Det är mycket som ska klaffa för att Zlatan ska korsa sitt spår och återvända till Milano.

Det handlar om kärlek och hat, ära och hopp om revansch. Men mer än någonting annat handlar det om pengar.

Galliani en lysande förhandlare

Zlatan vill spela i klubbar som räknas, men han säljer sig knappast billigt och ogillar idén att lånas ut. Pep Guardiola kommer uppenbarligen inte överens med Zlatan, men Zlatan är den dyraste spelarinvestering som Barcelona någonsin har gjort. Dessa är icke tider då man kastar bort miljoner Euro för en nyck.

Enligt uppgift erbjuder Milan ett byte med Marco Borriello och föreslår Barcelona att betala hälften av Zlatans lön.

Varför skulle Barcelona gå med på en så dålig affär? Adriano Galliani är känd för att vara en lysande förhandlare och han har säkert några ess i rockärmen. Men Milan måste förmodligen göra sig av med fler spelare för att få affären med Barcelona att gå ihop. Schalke 04 vill ha Klaas-Jan Huntelaar. Är han en bricka i pusslet?

Och vad vill egentligen Zlatan? Hans italienska karriär har varit tvetydig. Efter en utmärkt och en hyfsad säsong i Juventus exploderade fotbollsskandalen Calciopoli, där Juventus tog den hårdaste stöten. Zlatan flydde det sjunkande skeppet och gick till Inter, som fick ett av Juventus ”scudetti” på köpet.

Under sina tre år i Inter var Zlatan helt avgörande i ligan, men Champions League var som förhäxat. Det blev aldrig mer än åttondelsfinal och Ibra var föga produktiv på de stora europeiska arenorna.

Dessutom kunde två ärkenarcissister som Zlatan och José Mourinho inte fungera tillsammans någon längre tid. Zlatan lämnade Inter för Barcelona och det såg ut som det bästa som hänt honom.

Men Mourinho fyllde på med Diego Milito, Wesley Sneijder och Samuel Eto’o. Med den uppställningen gjorde Inter en historisk grand slam och vann Serie A, Coppa Italia och Champions League i våras. Zlatan och Barcelona vann i princip allt som går att vinna utom Champions League, där de förlorade i semifinalen mot...Inter.

Skulle passa perfekt med Ronaldinho och Pato

Oltre il danno, la beffa, som italienarna säger. Till skadan kommer hånet.

Sett ur den synvinkeln, kanske Zlatan drivs av revansch. Mou har lämnat Inter, som vid det här laget är en ganska mätt klubb. Juventus är superhungrigt, men måste spelas ihop.

Milan behöver ett lyft. Milans tifosi är vana att matas med stjärnspelare, men det var länge sedan sist. Nye tränaren Massimiliano Allegri håller låg profil. I den här klubben satsar man på spelarna och låter tränare och spelare växa tillsammans. Zlatan skulle passa perfekt i anfallet spelmässigt, flankerad av Ronaldinho och Pato.

Men passar han i klubbkulturen? I Milan bygger allt på samförstånd och harmoni. Kraven är hårda, men feel good faktorn absolut grundläggande. Silvio Berlusconi tycker om smidiga medarbetare som aldrig ifrågasätter hans beslut. Den ledarstilen impregnerar hela hans imperium, i näringslivet, i politiken och i fotbollen.

Och så till den sista frågan: vill italienarna ha Zlatan tillbaka? Alla fotbollstifosi vet hur korkad den frågan är. Det finns inget Italien när vi talar calcio. Det finns 20 Serie A-klubbar som har större eller mindre anledning att gilla hans återkomst.

Är Zlatan älskad? Nej. Är han fruktad? Ja. Vill Milans tifosi att han ska komma? Det verkar inte ens klubbledningen veta, eftersom den ställer den frågan till supportrarna på en sida på Facebook.