Romderbyt är som en VM-final – i miniatyr

SPORTBLADET

Högspänning i Rom, i fotboll och politik. I maktens boningar kretsar allt kring Berlusconis harem, på Olympiastadion är det derby Roma-Lazio i Coppa Italia. På arenan handlar det om att vinna eller försvinna. Och i politiken?

Heta derbyn i Rom.

Supportrarna skrudar sig för fest och flaggor och banderoller är färdiga att rullas ut. Det lär bli en storartad kväll på arenan, när Roma möter Lazio i åttondelsfinal i italienska cupen. Ett derby är alltid som en VM-final i miniatyr.

Statistiskt är det Roma som ska vinna. ”La lupa” har gått segrande ur tre av fyra av de senaste derbyn. Claudio Ranieri är inte väl sedd av supportrarna just nu. Han anklagas för att inte visa tillräcklig respekt för Romas älskade Capitano. Men sedan han kom till klubben har hans regi mot Lazio varit oantastlig och alltid lett till triumf.

Roma har övertaget

Totti är diskad och spelar inte och det ger på sitt sätt Ranieri ett problem mindre. Kommunikationen mellan il Capitano och tränaren är på bottennivå och Totti tappar ofta fattningen när det är derby. För en tvättäkta romare som han och De Rossi, är det nästan omöjligt att hålla huvudet kallt mot Lazio. Nu hänger anfallet av naturnödvändighet på Mirco Vucinic, Marco Boriello och Jérémy Menez, med stora, klumpiga Adriano på bänken.

Under hösten spelade Lazio ligans bästa fotboll, det måste erkännas. Men våren har börjat trevande och segt. Lazio ligger förvisso bättre till än Roma i ligan, men det är Roma som har det psykologiska övertaget i den här matchen.

Inte bara ett derby

Till skillnad från Ranieri sitter dock Edo Reja säkert i sadeln och hans strategi att använda alla spelare gör att han alltid har bra inhoppare redo. Orosmolnet är att anfallet har kroknat. Anderson Hernanes och spelmotorn Stefano Mauri är inne i en svacka. Det blir Maurito Zarate och Sergio Floccari som får huvudansvaret i kväll, men även de har varit mållösa för länge för att erbjuda säkerhet.

För båda lagen är förstås en seger ett måste. Den som förlorar är ute ur Coppa Italia, med grava konsekvenser för båda lagen. Att förlora fyra derbyn i rad är en mardröm som varje klubb med självaktning förtränger. Lazio vill ha revansch och darrar inför ytterligare en förlust. Roma behöver vinna för att skapa ny entusiasm kring laget och de svåra utmaningar det står inför i ligan men framförallt i Champions League. Dessutom behöver klubben pengarna. Roma är nära konkurs, vilket säkert förklarar det allmänt dåliga humöret och de svaga nerverna. Enligt sport- och ekonomipress pågår förhandlingar, men med vem och till vilket pris verkar ingen veta.

Om Roma håller sig kvar i cupen är klubben mer attraktiv på marknaden och det har stor betydelse för framtiden.

•••

Berlusconis match förlorad

Ibland skulle man verkligen önska att det som gäller i en fotbollsturnering även gällde i politiken. När utslagsmatcherna börjar, är den som förlorar ute. Det kan bero på fel taktik. Den stora stjärnans dåliga dag, en partisk domare, bristfälligt lagarbete, missade passningar, utvisning eller i värsta fall en riggad match.

Men sanningen brukar komma fram och resultatet är svart eller vitt.

Vilken befrielse för hela Italien om samma enkla regler kunde användas på den nuvarande politiska situationen. För femtioelfte gången är Silvio Berlusconi indragen i en skandal, som i det här fallet handlar om sexköp av minderåriga och ämbetsmissbruk. I otaliga telefonsamtal beskriver de inblandade parterna orgieliknande fester hemma hos premiärministern. Det finns de som hade roligt, de som känner äckel, de som gör allt för att utnyttja situationen.

Matchen är definitivt förlorad. Matchhjälten är trött, slut, förnedrad av sina egna laster, skadeskjuten. Men han vägrar erkänna nederlaget. Han lämnar inte spelplanen.

ARTIKELN HANDLAR OM