Derbyt – en rasande duell för hela Rom

Kappelin: Ingen vågar tippa – bara hoppas

SPORTBLADET

De närmsta tio dagarna är gastkramande för ”i romanisti”. I kväll Basel i Champions League, nästa vecka Fiorentina och Juventus i ligan.

Men störst, värst, hemskast och underbarast är derbyt i Rom på söndag.

Foto: scanpix
Lazios Stefan Radu och Romas Mirko Vucinic känner på varandra under Rom-derbyt i våras.

Det har varit väldigt tyst i mitt kvarter i Rom rätt länge nu. Romas vingliga och långsamma väg i tabellen är helt oväntad efter den mirakellika återhämtningen i våras. Gladiatorerna är sargade och trötta och deras supportrar surmulna. Nästan ännu värre är Lazios otroliga säsongsinledning, som är lika rekordartad som slutet av Romas förra säsong. Ingen annan serieledare efter Calciopoli har haft så många poäng (22) efter nio spelade matcher, inte heller ett så stort försprång på tvåan som just nu är Inter, fyra poäng efter.

Roma står på 12 poäng, en djup besvikelse för klubben, laget och ”i tifosi”. Hittills är det Francesco Totti som har fått ta den hårdaste kritiken. Nu är han 34 år och 18 år i serie A, matcherna, tjuvnypen och de hårda tack­lingarna tar ibland ut sin rätt.

För första gången är Totti rejält ifrågasatt, till och med av vissa supportergrupper. Det är en tung säsong för ”il Capitano”.

Inga generösa Totti-kommentarer

”Derbyt går bättre utan Totti”, hör man på lokal fotbollsradio och samma budskap läser man på bloggar. Roma har större möjligheter med Mirko Vucinic och Marco Borriello i par i anfallet, utan den lättstötte Totti.

Sådana kommentarer är inte särskilt generösa gentemot en spelare som verkligen har gett Roma allt. Möjligen kan man ifrågasätta att han trots sin långa erfarenhet i eliten fortfarande överreagerar på provokationer och att han inte är ödmjuk nog att inse att även han har sina svaga stunder. I Rom och på Trigoria är det Totti som bestämmer. Det första en ny tränare måste göra är att komma på god fot med ”il Capitano”, det vill säga böja sig för Tottis vilja. Annars hotar myteriet.

I landslaget intog Marcello Lippi en annan attityd och Totti accepterade underligt nog ”Misters” val, from som ett lamm. Om han inte spelade, var det inte hela världen.

Men Rom och Roma är stolthet och hjärta för Francesco. För att inte tala om derbyt.

Får böta 200 000

Och nu är det dags. På söndag eftermiddag smäller det och Totti får stå över den här gången. Han stängdes av en match och får böta 200 000 kronor för sitt upp­trädande efter den orättvisa utvisningen mot Lecce i lördags. Ett kort men dyrt straff och det värsta straff en spelare som han kan få. Pengarna är intet, men spelförbud i derbyt är allt.

Daniele De Rossi får rycka in som lagkapten och leda en grupp spelare som fortfarande inte har hittat sin rätta rytm och motivation. På andra planhalvan står ett så gott som perfekt Lazio, där ingen spelare är helig, vilket innebär att alla spelare är heliga. Alla måste vara redo att rycka in när det behövs, men även att ta ett steg tillbaka för en lagkamrat.

Roma är inte det minsta underlägset Lazio i fråga om spelare, men verkar just nu ligga ljusår efter vad mentaliteten beträffar. Lazios starka självförtroende kontrasteras av Romas brist på kontinuitet och uthållighet i motgångar.

Båda lagen är spända som fiolsträngar

Ett har de två lagen dock gemensamt. Båda är spända som fiolsträngar inför derbyt som är en vibrerande, rasande och utmattande duell för hela staden. Organisatörerna har varit kloka nog att lägga matchen på eftermiddagen i stället för på kvällen, för att ha bättre kontroll över situationen. Derbyt är glödhett.

Roma har vunnit de senaste omgångarna och Lazio är oerhört revanschsuget.

Tottis frånvaro skapar en viss otrygghet i Roma, men statistiskt vinner Roma när ”Er Pupone” inte spelar. Han förlorar all distans i derbyt. I april i fjol tog Ranieri ut både honom och De Rossi eftersom de var för känslomässigt involverade för att fungera på planen. Roma vann, annars hade Ranieri varit någon annanstans i dag.

Ingen vågar tippa om söndag. Bara hoppas.

ARTIKELN HANDLAR OM