Montella har ett psykolag att rädda – och inget förtroende

SPORTBLADET

Det lät rätt vingligt. Det är det också.

Vi var väl inte så där otroligt många som trodde att Roma skulle lyckas slå Sjachtar Donetsk på deras hemmaplan, efter att ukrainarna vann med 3–2 på Olympiastadion och inte av en slump.

Men hoppet är det sista som dör, kärleken är blind medan oturen ser hur bra som helst, som romarna brukar säga. Därför deppar vi lik förbannat och har svaga knän inför derbyt på söndag. Det var så längesedan Lazio vann att vi har förträngt det.

Montella har det inte lätt med sitt Roma.

Är nu denna obehagskänsla det lilla flygplanets fel? Stackars Montella. Hur han än bär sig åt är det svårt att ta honom på allvar. Men någon måste ta över efter Ranieri, någon som gick med på lite pengar och ett tidsbegränsat kontrakt.

Att det var slut mellan Roma och Ranieri rådde det ingen tvekan om. Spelarna struntade i sin tränare. Friktionen mellan Ranieri och Totti tärde på hela laget. I Romas omklädningsrum är Tottis ord lag. Spelarna som respekteras är vänner med Totti och tillhör en liten aristokrati som är mer omhuldad än dem som står utanför denna inre krets.

Claudio Ranieri försökte bryta den hackordningen. Det var förmodligen ett av de värsta felen han gjorde. Han satsade till exempel stort på Jérémy Menez, med gott resultat. Ranieri tillhör den gamla stammen.

Ingen lyssnade på ”Mister”

”När jag var spelare, lyssnade jag på vad tränaren hade att säga”, sade han i avskedets stund.

Men i den sista katastrof-matchen mot Genoa var det uppenbart att ingen Roma-spelare brydde sig det minsta om vad ”Mister” stod och gafflade om i plankanten. Matchen var ett myteri av det slag som bara Roma utsätter sina tränare för med jämna mellanrum. Kejsar Tottus gör tummen ner och domptören har bara att försvinna ut i kulissen.

Så vad betyder det då att klubben anställer ”det lilla flygplanet” för att ratta psykolaget genom Serie A:s sista matcher? Är det möjligen någon som har fått fel på huvudet?

Kanske, men framförallt har Roma inga pengar. Förhoppningen är att klubben säljs under sommaren och att de nya ägarna satsar stort. Alla hoppas på att Carletto Ancelotti ska komma tillbaka från sin brittiska sejour och återvända till Roma som tränare den här gången.

Men just nu är det total-ebb i kassan och Montella är väldigt billig. Dessutom är han en juste kille. Många av spelarna känner honom. De har till och med spelat med honom. De har inte ett uns respekt för honom.

Det är alltså risk för fullt krig i sandlådan. Total anarki. Roma är ett lag utan en Mister, möjligen med en Signorino.

Nu är det Totti som styr showen

Tror ni att Totti lyssnar på vad det lilla flygplanet har att säga? Sällan. Efter Marco Boriellos missade straff i går, har domen fallit.

Nu är det Totti som bestämmer när och i vilken position han ska spela och Montella kommer inte våga sätta sig upp mot il Capitano med stort C. Gör han det, sätter han sig nämligen upp mot hela klubben och hela den biten av Rom som älskar Roma mer än sina fruar, sina mödrar, sina systrar och Jungfru Maria samtidigt.

Lycka till är allt man kan säga, blunda och hålla tummarna.