Inter har all anledning att vara oroliga för derbyt

SPORTBLADET

Efter Romas triumf i derbyt (och en del annat) är kampen om lo Scudetto öppnare än på länge.

Lazio lyfte aldrig på Olympiastadion i Rom i söndags. Derbyt är ett fult odjur (brutta bestia) som romarna säger, man vet aldrig hur det går och folk slutar tänka förnuftigt. Reja till exempel. Varför bytte han det vinnande upplägget i ligans känsligaste match? Obegripligt.

Men i romanisti är förstås nöjda. Fest och gamman till sena kvällen. Vi är många som hoppas att samma sorts klättring som förra året är på gång igen. Segern betyder också att Ranieri stannar. Han behövs.

Men om vi nu ska titta på poäng och inget annat, innebär Lazios förlust att det snart kan bli trångt i toppen av tabellen. Bara två poäng skiljer nu serieledaren från Milan, som fortfarande presterar ojämnt, men som likväl är farligt, farligt. Milan ligger ofantligt mycket bättre till än Inter inför helgens stora match, derbyt i Milano.

Om Lazios starka kort är samspelet och gruppandan, allas utbytbarhet med alla, är Milans den brokiga samlingen solister. Spelarnas kombinerade kraft i anfall, mittfält och försvar är nog Serie A:s bästa på pappret.

Förstaplatsen bara två poäng bort

Men som alla vet är lagsport något annat än en enkel addition och Allegri verkar ha vissa problem med disciplinen. Slagsmålet mellan Ibra och Onyewu häromdagen tyder på det, men även att Allegri faktiskt straffade några av sina mest kända spelare i söndags, genom att sätta dem på avbytarbänken. Pato som har varit hårt kritiserad på sistone, verkar ha fattat piken och spelare som Flamini och Ambrosini gjorde resten. Det blev 3–2 i matchen mot Bari och därmed gick Milan om Inter i tabellen för första gången på en evighet. Nu är förstaplatsen i ligan bara två poäng bort och på söndag kväll är det dags för ligans nästa stora derby, Inter–Milan. Men först tar Milan emot Palermo hemma på onsdag. Två svåra matcher på raken.

Inter har all anledning att vara oroliga för derbyt. Sjukstugan är proppfull.

Generellt sätt är skadeläget i ligan en katastrof. Samuel skadades allvarligt i helgen och kommer att vara borta i månader. Maicon sträckte sig och måste vila en månad. Försvaret är i spillror, Wesley Sneijder svimmade i pausen mot Brescia i lördags, Milito har kramper. En hel hop andra spelare körde sina egna träningsprogram i går på grund av krämpor här och där. Om Inter vinner derbyt är det på vilja.

En av de få som verkar fullkomligt problemfri är Eto’o, som dock har fått konkurrens som skyttekung. Utmaningen kommer från söder.

Det handlar om Edison Cavani, Napolis otroliga fynd från Uruguay. Elva mål i sjutton matcher har han gett till Napoli, i Serie A och i Europa League.

En av Serie A:s bästa

Klubben köpte honom för ”bara” 17 miljoner euro och fick en av Serie A:s absolut bästa spelare. Cavani är på hela fotboll-Italiens läppar. Han är bara 23 år och spås fantastiska utvecklingsmöjligheter. En guldgruva i dubbel bemärkelse för Napoli, som mycket tack vare honom ligger delad fyra i ligan.

På samma plats som Juventus med andra ord. La Vecchia Signora verkar nu slutgiltigt på väg tillbaka. Även

i Turin är det problem med skador, vilket öppnade en möjlighet för danske Frederik Sörensen att göra matchdebut i Italien i helgen.

Del Piero tog på sig sin gamla roll som navet som allting snurrar kring, gjorde mål på straff och var i alla avseenden med om att spela hem en seger med 3–1 mot Cesena. Medan Del Piero av naturliga skäl är på väg bort, håller Alberto Aquilani på att skapa sig en viktig roll i Juve. Han gjorde rätt i att lämna Italien ett år, rensa luften och skaffa sig nya erfarenheter i Liverpool. I Turin får han uppskattning, inte burop som i Roma.

Därmed ligger Juventus nu bara fyra poäng efter Lazio. Helgen lovar fantastisk underhållning, med Juventus–Roma på lördag och Inter–Milan på söndag. Vi räknar dagarna.

ARTIKELN HANDLAR OM