Leifby: ”TV4 tappar sin trovärdighet...”

1 av 2
Efter att ha sänt bragdmatchen i Berlin köper nu Kanal 5 loss fyra av Sveriges VM-kvalmatcher under nästa år från TV4. ”Jag tycker det är skittråkigt”, säger programledare Patrick Ekwall.
SPORTBLADET

Trots kritiken och bragden i Berlin – kanalen säljer sina rättigheter till Kanal 5 igen Hur länge kan TV4 kalla sig Fotbollskanalen?

Sportbladets Marcus Leifby svarar:

Varför säljer TV4?

– För att de får snuskigt mycket betalt, någonstans runt 30-40 miljoner kronor. Kortsiktigt vore det en dålig affär att behålla rättigheterna (de är inte helt gratis att producera heller) och med den här försäljningen kan nasarna på Bonniers piffa till ett bokslut och en balansräkning. Samtidigt vittnar det här om att det råder tuffa tider, inte minst för mediabolagen. TV4 har helt enkelt förköpt sig på rättigheter. Fotbollslandskamperna köptes in för 1,5 år sedan och nu kan man inte räkna hem affären riktigt, då får det journalistiska uppdraget stå åt sidan.

Värnar inte om tittarnas förtroende

Hur länge kan TV4 kalla sig Fotbollskanalen?

– Vi ska inte glömma att TV4 fortfarande sitter på en hel del bra fotbollsrättigheter. De erbjuder både fransk och italiensk fotboll i sina nischade mini-sportkanaler, och en hel del landskamper och svensk fotboll. De har fortfarande kvar dam-EM på hemmaplan till sommaren och VM-turneringen i Rio 2014. I alla fall när den här tidningen gick i tryck. Däremot tycker jag att de tappar i trovärdighet när de först går ut och slår sig på bröstet och förklarar att de minsann tänker sända alla VM-kvalmatcher, för att lite senare låta andra tv-kanaler gå in och plocka åt sig precis vad de vill ha. Det är inte att värna om tittarnas förtroende.

Kommer TV4 kunna behålla sin fotbollsprofiler när man säljer så många matcher?

– Om du söker ett jobb på en oljerigg men blir placerad i en simhall – då lär du inte bli långvarig på tjänsten. Det har inte gått så långt än men jag förstår att TV4:s största fotbollsprofiler (Patrick Ekwall, Robert Perlskog, Anna Brolin) känner sig överkörda. På sikt, om den här trenden håller i sig, lär de även känna sig otillfredsställda. Elitseriebandy från Lidköping i all ära men det är väl, gissar jag, de här matcherna/sändningarna de brinner för.

Vem gör bäst fotbollsprogram, TV4 eller Kanal 5?

– Om jag ska vara helt ärlig så minns jag inte någon fotbollsproduktion som Kanal 5 har gjort, förutom den senaste landskampen i Berlin. Och det var väl också svaret på frågan.

Borde plocka in Susanna Andrén

Sätt ihop ditt drömgäng i Kanal 5! (Programledare/kommentator/expert/reporter osv)

– Jag skippar gärna en av alla dessa crosspromotionproduktioner som vi ser lite här och var. Samma uppsättning karlar men i en annan kanal och med andra kavajer. Nej, det häftigaste hade varit om Kanal 5 plockade in kommentatorn Susanna Andrén från Radiosporten och såg till att vi för första gången fick lyssna till en kvinnlig fotbollskommentator i teve. Det hade varit en tv-produktion att minnas.

Detta har hänt

I slutet av 2011 stod det klart att TV4 köpt rättigheterna till Sveriges samtliga VM-kvalmatcher under 2012 och 2013.

– Nu kan vi erbjuda alla svenska tv-tittare fantastiska fotbollsfester de närmaste åren, lovade TV4:s sportchef Hans Pekkari.

Men bara någon vecka innan ”Bragden i Berlin” köpte Kanal 5 matchen – vilket gjorde TV4-profilen Patrick Ekwall upprörd.

– TV4 bombar på med att de köpt alla landskamper men det visar sig att allt är till salu. Även två veckor innan matchen ska sändas, sa programledaren till Sportbladet.

– Det är ett slag i ansiktet mot oss som jobbar med landslagsfotbollen på kanalen.

Nu har Kanal 5 köpt över nya rättigheter.

TV4:s sportchef Hans Pekkari:

– Jag har förståelse och respekt för att medarbetare tycker att det är tråkigt när vi säljer sporträttigheter. Självklart tycker jag också att det skulle vara kul att sända alla tänkbara rättigheter, men som sportchef för TV4–gruppen måste jag se till helheten och prioritera och optimera vår portfölj på kort och lång sikt.

Så sänds landskamperna, KANAL 5:

Sverige–Irland 22 mars

Irland–Sverige 6 september

Kazakstan–Sverige 10 september

Sverige–Österrike 11 oktober

Kanalen sänder dessutom en ‧träningslandskamp. Motstånd och datum är ännu inte fastställt.

TV4:

Österrike–Sverige 7 juni

Sverige–Färöarna 11 juni

Sverige–Tyskland 15 oktober

Kanalen sänder träningslandskampen mot Argentina i februari. Om det blir en playoffmatch till VM 2014 har kanalen rättigheten till hemmamatchen.

ARTIKELN HANDLAR OM