Helt oprövad – men förtjänar en ärlig chans

Marcus Leifby om den oväntade värvningen

SPORTBLADET

Det är 339 dagar till dess att OS-elden i Sotji tänds.

Det finns säkert 339 anledningar att vara orolig för hur det kommer att bli.

Är Carolina Klüfts programledarroll i Viasat en?

Under den gångna helgen har vi sett Stefan Holm (ex-höjdhopparen alltså, inte reportern som skriver Klüft-nyheten) som reporter i samband med TV4:s sändningar från inomhus-EM i friidrott.

Holm, som vi vet är en skärpt herre, skötte den kombinerade rollen som mobil expert och reporter alldeles utmärkt.

Förutom expertkunskaper har han, genom åren han intervjuats av press, radio, TV och framförallt massmedia (tack Christer ”Abris” Abrahamsson för den), lärt sig precis vilka frågor man ska och inte ska ställa för att få ett vettigt svar.

Holm är ett dagsfärskt exempel på att det fungerar att byta ett par alldeles för korta shorts eller en träningsoverall mot en tv-kostym.

Lill-Jihde, som med bravur leder hockeysändningarna i Viasat, är ett annat.

Nu får en före detta längdhoppande sjukamperska en stor roll när MTG tar sig an vinter-OS för första gången.

Är Carolina Klüft redo att tv-leda ett OS? Och är svenska folket redo för ett OS med Carolina Klüft?

Vi får väl se.

Spärra Facebook, Carro

SVT har sänt lekarna sedan 1960 och varenda kotte, oavsett om de följer OS eller inte, är fullständigt vansinniga över att de inte får visa de kommande två.

En stor, läskig reklamkanal har köpt rättigheterna för Sotji 2014 och Rio 2016.

Förebudet handlar inte om hur många olympiska timmar Viasat kommer att erbjuda, eller hur bra de kan komma att göra det – utan hur dyrt allt kommer att bli, eller hur många medaljer vi kommer att missa på grund av alla satans reklamavbrott.

I dagens blomstrande nätklimat kan ni ju föreställa sig hur den aggressionen, på­eldad av ett par snöpliga fjärdeplatser, ett Tre Kronor-fiasko och ett dåligt tajmat reklamavbrott, skulle ta sitt uttryck.

Och vem och vilka som får ta mest skit.

Hade jag varit Carolina Klüft hade jag stängt Twitter, spärrat Facebook, avinstallerat Windows och grävt ner lap­topen i första, bästa längdhoppsgrop.

Tunga roller

Klüft ska inte bli Viasats svar på André Pops, koncernen har rutinerade ankare som är bättre lämpade för de tunga rollerna. Som jag tolkar det kommer hon att få någon slags sidekick-roll, eller ett eget litet format som komplement till de stora OS-sändningarna.

Efter Ulfbåges ”Hello Sydney” och firma Jihde/Rippe finns det, trots att Klüft är helt oprövad i sammanhanget, en hel del som talar för att det här experimentet blir bättre.

Klüft har gjort två OS, hon har tävlat på samma nivå som vinterolympierna, tränat lika hårt, förberett sig lika noggrant och levt under exakt samma press.

Bara där finns det en infallsvinkel som på förhand känns mer intressant än alla ”och vad händer på Facebook?”-moment.

Jag tycker att hon förtjänar en ärlig chans och jag tänker ge henne den.

Det hoppas jag att ni gör också.

■ ■ ■

100 spänn på att Göran Zachrisson kommenterar OS-invigningen.

■ ■ ■

När Viasat nu ger sig ut på jakt efter kommentatorer och experter hoppas jag att de hör sig för hos Gunde Svan. Han var underbar i SVT på 90-talet. Aningen för inkännande, kanske, men ändå – underbar.