Leifby: Så otroligt korkat och pinsamt

SvFF delade ut en bil som om det vore en julskinka.

SPORTBLADET

Sverige har förlorat med 4–0 nere i Portugal, VM-chansen är borta och Anders Svensson, som nu gjort sitt i landslaget, svarar på alla jobbiga frågor en sista gång.

När alla frågor är ställda och besvarade och han vänder sig om för att med tunga steg gå mot spelarbussen så kommer den.

– Annars då, går bilen bra?

Det där är förstås hypotetiskt, men samtidigt inte helt orealistiskt, tyvärr.

Efter gårdagskvällen i Globen känns det som precis vad som helst kan inträffa när Svenska Fotbollförbundet är inblandat.

Jag har bevakat Fotbollsgalan sedan 2006 och, tror jag, sett alla de andra som har arrangerats och tv-sänts.

Med betoning på tror.

Galorna brukar inte bära epitet som ”oförglömlig”, de är inte typen som etsar sig fast i minnet, men nu fick vi något att berätta om för våra barnbarn.

Och de kommer inte att tro sina öron när vi berättar att Sveriges största idrottsförbund, tillsammans med sina sponsorer, år 2013 valde att prisa herrlandslagets meste landslagsman med en svindyr bil, samtidigt som damlandslagets dito inte fick så mycket som ett tack.

Barnbarnen kommer i stället att fråga om förbundet har sitt huvudkontor i Solna – eller i en grotta i södra Frankrike.

Anders Svensson var inte ensam om att tro att det bara var ett dåligt skämt.

Opassande sponsorfjäsk-jippo

Rapporterna i natt berättade att Pia Sundhage var förbannad, Therese Sjögran mållös, Anders Svensson fortfarande förvånad.

När förbundet märkte att det tog hus i helvete berättade de att de minsann tänker uppmärksamma Sjögran när hon slutar, för ”hon har ju många år kvar”, men det är förstås en ihålig efterhandskonstruktion.

Och så vitt jag vet har inte Anders Svensson slutat än.

Till historien hör att Sjögran fick lite blomster när hon gjorde sin 167:e landskamp i Algarve 2011 och därmed slog det gamla rekordet.

Jag minns inte heller att hon uppmärksammades med så mycket som en snowracer på den efterföljande galan.

Samtidigt som Anders Svensson fick sin bil och kröp in för att kolla om det inte låg en guldklocka i handskfacket också, gick TV4 till reklam.

Hela städer och byar på Filippinerna har jämnats med marken av en tyfon och alla teve-tittare uppmanades att skänka pengar till alla behövande.

Och i Globen i Stockholm hade SvFF precis delat ut en splirrans femdörrars som om det var en julskinka eller en Twix-påse.

Frågan är om ett svenskt idrottsförbund någonsin har arrangerat ett mer opassande sponsorfjäsk-jippo.

Så otroligt korkat och pinsamt.

Nonono? Nejnejnej.

Galan i övrigt då?

Jo då, det såg ju ganska lovande ut, efter 20 minuter var den uppe på starka .

Anna Brolin tog hand om programlederiet på egen hand och var, precis som vanligt, utmärkt.

Inte fasen behöver hon någon sidekick som hon fått dras med tidigare år.

För första gången fick Tiffany Persson-Anders Jansson chansen i galasammanhang och de humoristiska delarna lyfte några snäpp.

Annars var mycket som vanligt.

TV4 höll inte igen.

Deras cross-promotion var ohämmad, det var Idoler hit, ”Så mycket bättre”-artister dit, och jag satt bara och väntade på att Rickard Sjöberg skulle hoppa upp ur en tårta och ge Zlatan en Postkodscheck på 370 miljoner kronor.

Det är han väl värd efter alla fina insatser och viktiga mål?

All sång och dans var omätbart långt under den svenska popindustins värdighet, Idolernas tillintetgörande av ”Born to Run” måste betecknas som ett konstprojekt.

Och visst hade det varit bättre om galan fått stänga till tonerna av Nonono?

Nejnejnej.

Det var ju så det kändes.

LEIFBYS GALA-plus

TACKTALEN

Frågan är om det inte är dags att skrota tacktalen helt? Hade varit ett stort minus om inte Lotta och Zlatan räddat upp det på slutet med känsla och glimt. Alla andra lät precis likadant. Ingen föll ur ramen, ingen snubblade på orden, ingen bjöd på något kul eller oväntat. Tack tränaren, tack lagkamraterna, tack familjen. Tack själva.

UPPTRÄDANDE

Nonono, Daniel Adams-Ray och Finlandsfärja-karaoke skapar inte spontana dansgolv och får inte ett Globen-tak att lyfta en sådan här kväll. Mats Rådberg och Rankarna hade förmodligen lyckats lika bra. Att TV4 sedan väljer att koppla samman ”Idol” med sina fotbollskvällar (inte bara igår, utan även på fredag) är ju bara pinsamt.

Programledare

Anna Brolin leder fotbollsgalor som om hon inte har gjort någonting annat. Exemplariskt och ödmjukt. Den här gången fick hon även fin draghjälp av skicklige Anders Jansson. Stämpelkortet till Zlatan, som skulle innebära att han får den tionde Guldbollen gratis, var ett av många småroliga inslag under kvällen.

PRISUTDELARE

I skrivande stund, några timmar efter galans slut, kommer jag faktiskt inte ihåg vilka det var. Det säger väl en del, om en del. Michael Ballack var inbjuden med tysken dök aldrig upp. Den mest befogade frågan är inte varför han inte kom, utan varför han skulle ha kommit från första början. Vem blir det nästa år? Oliseh? Mycket förvånad.