Ny backlinje – då hänger det på offensiven

SPORTBLADET

Rutinen i den svenska backlinjen mot Moldavien kan räknas på ena handens fingrar.

Lustig-Granqvist-Olsson-Wendt har tillsammans gjort fem tävlingslandskamper från start.

Att Daniel Majstorovic bröt en tå är allvarligare än det låter.

EM-kvalet sparkar igång igen på Råsunda den 29 mars med match mot Moldavien. Allt annat än tre poäng innebär att Sverige knappast kan kvalificera sig för mästerskapet i Polen/Ukraina 2012 längre.

I vanliga fall vore det överdrivet att tala om ”kris” och ”ödesmatch” eftersom Sverige ska vinna mot moldaverna med två-tre bollar.

Men nu har skade- och avstängningsläget förändrat förutsättningarna:

Olof Mellberg och Ola Toivonen är avstängda.

Behrang Safari och Anders Svensson nyopererade.

Och i går kom beskedet att Daniel Majstorovic blir borta i sex till åtta veckor med en bruten tå.

Tre fjärdedelar av ordinarie backlinjen saknas samt det defensiva ankaret på mitten. Plus Sveriges nummer tio senaste tiden. Kvar av ordinarie försvarsspelare är högerbacken Mikael Lustig som många velat peta.

Sett till hur förbundskapten Erik Hamrén ställt upp i träningslandskamper under sitt dryga år som förbundskapten kommer han att välja en backlinje från höger med Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Jonas Olsson och Oscar Wendt. Exakt den fyran startade till exempel mot Vitryssland i juni i fjol (1–0).

Som jag känner Hamrén väljer han den lilla kontinuitet han kan få snarare än att experimentera med Sebastian Larsson som högerback.

Rutinerade Isak får stå kvar

En annan förändring som diskuterats är att Johan Wiland ska kliva in i stället för Andreas Isaksson i målet men samma sak där – när rutin är en bristvara får ”Isak” definitivt stå kvar.

Backlinjen Lustig-Granqvist-Olsson-Wendt har tillsammans startat fem tävlingslandskamper. Totalt har kvartetten gjort 38 landskamper men då ingår inhopp och januariturnéer, inte avgörande kvalmatcher där det krävs seger.

Visst kan man tvärsäkert säga att Sverige ska och kommer att vinna ändå men då hävdar man samtidigt att erfarenhet av tävlingsmatcher saknar betydelse vilket är fel.

Stora bekymmer för Holland

Det är bara att hoppas att offensiva spelare som Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström, Chippen och Johan Elmander växer av ansvaret som nu landar på deras axlar.

När den defensiva tryggheten inte finns där på samma sätt vill det till att spelet förs på moldavernas planhalva. Den av Fifa 87:e rankade gamla sovjetrepubliken ställde till ganska stora bekymmer för Holland i höstas även om Holland till slut vann med 1–0.

För inte ska väl Erik Hamrén behöva ringa upp ex-landslagsmän som Daniel Andersson, 74 A-landskamper, och Petter Hansson, 43 A-landskamper? Andersson har inte börjat sin tävlingssäsong än och Hansson har inte spelat en match för Monaco i år.