Laul: Hamréns vapen mot Nolldavien – Gerndts vänster

Foto: scanpix
Alexander Gerndt i aktion mot Botswana under januariturnén. Får han speltid mot Moldavien?
SPORTBLADET

Zlatan försökte sänka Chippen med en taekwondo-kick, halva landslaget är på väg att byta klubb och den där snöstormen drog in över Råsundas nylagda gräs mitt under träning.

Allt som vanligt inför en kvallandskamp i mars.

Det ovanliga?

Erik Hamrén släpper fram Alexander Gerndt i en Arjen Robben-roll till höger.

För en tid sedan blev jag uppringd av en gammal man som fortfarande måste sägas tillhöra toppskiktet i den svenska fotbollshierarkin. Han bad att få framföra en personlig åsikt. Den gamle mannen tyckte att den nye förbundskaptenen var alltför låst i ett positionstänk där vänsterytter spelar till vänster och högerback till höger. Den gamle mannen ville ha Sveriges elva bästa spelare på planen – punkt. Sedan får resten ge sig naturligt, menade han.

Jag undrade om han kunde stå för sina åsikter men nej, det var visst bättre att jag skrev om saken.

Sedan dess har jag inte funderat vidare över vårt plötsliga samtal, och vi har inte hörts igen, men inför EM-kvalet mot Moldavien slog det mig plötsligt – han kanske har helt rätt?

Gerndt i en Robben-roll

På Fifas senaste världsranking återfinns Moldavien på 87:e plats, Sverige är nummer 30. På papperet alltså ett lag som Sverige ska besegra med ett par tre bollar.

Men.

Moldaviens stryka är defensiven – vi kan kan kalla dem Nolldavien, de släpper in få mål och kommer att spela kompakt och tillbakadraget på bortaplan.

Ska matchen vinnas gäller det att vi efteråt kan beskriva kampen som ett Måldavien.

Svaga punkten är keepern Stanislav Namasco som släppt in billiga långskott senaste landskamperna, här kan vi rentav prata om Sålldavien.

Allt detta talar för vad vi kan kalla ”Den gamle mannens teori” som kort och gott går ut på att göra plats för Alexander Gerndts vänsterfot.

Zlatan Ibrahimovic ska förstås spela, Johan Elmander också och därmed skulle det normalt vara slut på det roliga. Men om man tänker tanken att flytta ner Sebastian Larsson från högerytter till högerback och kicka in Gerndt i någon form av Arjen Robben-roll, så har man de bästa offensiva krafterna på planen samtidigt.

– Han gör det enkelt men ändå svårt för motståndarna när han kommer in med sin vänsterfot, sa Alexander själv när jag bad honom beskriva Robben i sin roll.

Kan en förbundskapten resonera så när viktiga kvalpoäng står på spel? Vad blir reaktionerna vid en 0–1-förlust och drömmen om EM krossas? En tanke ingen vill tänka.

Realistiskt är att fortsätta på inslagen väg med var man på sin position.

Ett första försök att skapa förebilder?

Men ungefär samtidigt som snöstormen svepte in över Råsunda, efter att Zlatan varit nära på att göra slut på Chippen med en fullkontakts-Strasser och den första Moldavien-träningen övergått i tvåmålsspel, då skymtade vi Alexander Gerndt till höger i linje med Zlatan, Elmander och Emir Bajrami.

Det kan ha berott på att högerbacken Mikael Lustig avstod träning på grund av ett ömt knä, att Sebastian Larsson därför flyttades ner att hack, att Hamrén förbereder ett byte i 60:e minuten för att förändra en eventuellt låst matchbild.

Men fakta är att Alexander Gerndt spelade till höger i en Arjen Robben-roll och att han gjorde det bra på träningen.

När nye U21-kaptenen Håkan Ericson tillträdde i höstas var en av hans framtidsvisioner att Sverige ska få fram Robben-typer, spelare som kommer från kanten i 4-2-3-1-systemet och avslutar med rätt fot medan ytterbackarna har inläggsansvar.

Ett första försök att skapa förebilder på tisdag mot Moldavien?

Det hade åtminstone gjort en gammal man nöjd.