Laul: ’Rolle’ sviker – för bättre betalt

SPORTBLADET

Vi har ingen aning om när och hur Roland Nilsson lämnar Malmö FF.

Men vi vet varför.

Och att det kan kosta föreningen antal tabellplaceringar – kanske till och med ett missat Champions League-slutspel.

Även om ”Rolle” inte säger det rakt ut går det att läsa mellan raderna i efterdyningarna till MFF:s märkliga pressmeddelande från igår: han vill till FC Köpenhamn så snabbt som möjligt, senast till sommaren, men se till att Malmö får bra betalt.

Det må vara ädelt tänkt.

Men vad är bra betalt i förhållande till alla spelare och ledare som dragit åt samma håll en längre tid, alla supportrar som investerat tid, pengar och kärlek i MFF och fått en belöning i form av en chans att nå den finaste av alla fotbollsturneringar?

Finns de pengarna?

Påverkar chanserna i allsvenskan

Det går så klart att invända att Malmö FF inte har en realistisk chans att nå Champions League men låt oss då i stället stanna vid allsvenskan: det riskerar att påverka där också. Jag tror det var Örebros Sixten Boström som sa det – mannen som nu pekas ut som eventuell efterträdare – på frågan hur ett tränarbyte skulle påverka MFF:

– När det kommer in en ny tränare blir det turbulent, vissa kallar det till och med för kaos. Även om ersättaren har samma fotbollsfilosofi är det en annan människa. I år är det inget uppehåll vilket gör ett tränarbyte under sommaren ännu mer komplicerat.

Den sista meningen är intressant. Det är inget VM-uppehåll 2011, ingen naturlig brytpunkt. Om tränaren inte bryr sig om sådant, vem ska då bry sig? Spelarna?

Supportrarna? Eller ska vi bara skita i alla som bygger intresse och engagemang?

Han står inför en dröm

Det går inte att generalisera i sådana här frågor men det går att konstatera att, om inte Roland Nilsson tränar ut det kontrakt han en gång skrev under utan att Malmö FF har fått en ersättare alla inblandade är väldigt nöjda med, då har han svikit för att bli bättre avlönad någon annanstans.

Så mycket annat kan det väl inte handla om? Han står framför alla allsvenska tränares, spelares och supportrars dröm: att nå den finaste av klubbturneringar med en svensk förening.

Eller är det plötsligt inget värt?