”Peking” ägde matchen – då kom regnet och vändningen

SPORTBLADET

NORRKÖPING. Precis innan avspark samlades IFK Norrköping i en ring och tog ton. Tillsammans sjöng de refrängen i ”Internationalen”.

Nej förlåt, jag hörde fel.

Sången kom från motståndarlägret och ljöd: upp till kamp emot kvalplats.

Striden var över på en kvart.

Mjällbys matchvinnare? Regnet.

Första maj i dag och vi kommer höra den internationella arbetarrörelsens kampsång på gator och torg, i demonstrationståg och runt talarstolar. Redan i går bjöd Mjällby på en egen tolkning när de kom till Norrköping med målsättningen att inte åka ner på kvalplats efter sex omgångar.

IFK Norrköping kom till spel utan skadade förstemålvakten Abbas Hassan samtidigt som spelmotorn Astrit Ajdarevic hade problem med en höft och högeryttern Sphetim Hasani legat sjuk. Plus en rad andra spelare med krämpor vilket medfört att tränaren Janne Andersson inte kunnat bedriva ordentliga träningar under veckan.

”Peking” ägde ändå matchen i en kvart. Under den hann Astrit Ajdarevic sätta tre klacksparkar på foten på medspelare och jag sa till min kollega Oskar Månsson att ”det syns att det här laget har fått självförtroende”.

Då kom regnet.

Svinkallt och jävligt.

Nära till första fyllan sedan seriestarten

Jag kan ana hur det kändes för IFK Norrköping där ute. Du vet att dina tolv poäng på fem matcher är fler än någon kan kräva av en nykomling. Du har ont och är halvsjuk. Det är Valborgsmässoafton, hela nio dagar till nästa match och 75 spelminuter till du kan ta första fyllan sedan allsvenskan började. På detta ett elakt regn som gör bollen hal och tung när du är spelförare mot ett Mjällby som krupit ner i skyttegravarna, väntar på misstagen och bara vill sätta bollen i jobbiga ytor på en virvelvind till anfallare.

Jag hade också åkt hem mentalt.

Därifrån tog det Mjällbys Daniel Ivanovski exakt sex minuter att kliva framför Ajdarevic, driva bollen tre tillslag framåt och med det fjärde slå en genomskärare på Mostapha El Kabir och 0–1 i 22:a minuten.

Det är klart att man kan peka på att ingen av tre mittfältare säkrade på rätt sida bollen. Att ”Pekings” backlinje inte föll tidigare. Att målvaktsreserven Niklas Westberg gjorde en alldeles vansinnig utrusning. Men jag tror att hemmalaget förlorade i samma stund de fick ett regn mot sig också.

– Jag vet inte, sa mittbacken Bobbie Friberg da Cruz. Gud kanske tyckte att det var dags att vi skulle förlora?

Tja, om Gud bestämmer vädret, då gäller det fan att hålla i lädret.

Uppvisning av El Kabir i andra halvlek

Men en halvtimme senare slog Sphetim Hasani en vågad passning till Martin Smedberg-Dalence strax utanför eget straffområde, bollen gled iväg i det blöta konstgräset och snappades upp av Daniel Nicklasson som fick fritt skottfält när Mathias Florén inte orkade upp i press. 0–2 efter 38 minuter och jag vet inte om någon längre trodde på en vändning.

Andra halvlek blev en uppvisningstund för Mostapha El Kabir som fick ytor att göra som han ville och även om 0–3 föregicks av en hands på Johan Svensson och kom ur misstänkt offsideläge höll avslutningen Serie A-klass. De elva Mjällbysupportrarna på Nya Parken jublade igen.

Mjällby har två styrkor: med fötter som Pavel Zavadils och Tobias Grahns kan de dominera bollinnehavet och styra spelet. Så valde Mjällby att inleda allsvenskan men varken El Kabir eller anfallskollegan Marcus Ekenberg kom till sin rätt i den typen av matchbild och poängskörden blev därefter.

I går utnyttjades lagets andra styrka: omställningsspel på store Ekenberg och snabbe Kabir. Det är allsvenskans kanske bästa konstellation för att slå om snabbt på. Men det handlar också om att spelet blir rakare när bara en av Zavadil och Tobias Grahn (skadad) startar centralt. Zavadil och Daniel Nilsson kompletterade varandra utmärkt i går och kanske får Grahn slå sig ner bredvid en annan bänkad mittfältare (Patrick Osiako) när han är tillbaka?

– Det är ett tag kvar tills vi kan använda Grahn, svarade Peter Swärdh och det lät som han hoppas att det dyker upp en omständighet som tar Grahn in i laget snarare än ett coachbeslut.

Sa jag att Mjällby hade två styrkor?

Jag menade tre. ”Bagarn” har fortfarande bara gjort ett misstag på 40 år och det var när han skulle lyfta upp det där badkaret i vintras.

ARTIKELN HANDLAR OM