Hur sjuk är den som ägnar sig åt sådant?

SPORTBLADET

Oavsett varför Stefan Alvén avgick är han en i raden av fotbollsledare som hotats av sina egna.

Den här gången på ett ovanligt osmakligt sätt då hotet också var riktat mot Alvéns fru och barn.

Hur sjuk är den människa eller gruppering som ägnar sig åt sådant? Som förstör så mycket för så många.

En dag. Så länge fick det blåsa lite positivare vindar kring nedflyttningshotade krislaget Djurgården med nye tränaren Magnus Pehrsson. Sedan var det kaos igen.

Jag förstår att Alvén klev av som sportchef direkt även om organisationsförändringarna i Djurgården säkert också spelade in.

Det gick att förutse den här utvecklingen.

Efter förlusten mot IFK Norrköping utbröt bråk utanför Stockholms Stadion. Dif-spelare och -ledare fick poliseskort till Kaknäs. Det pratades om en hotbild mot tränare Carlos Banda.

På träningen dagen efter marscherade 25–30 supportrar fram till Banda och Alvén. I en kvart pepprades duon med frågor. Stämningen var arg och frågvis, inte direkt hotfull, mer ilsken. Efteråt lär supportrarna varit nöjda med de svar Banda givit medan Stefan Alvén utsågs till ny syndabock (tillsammans med Ingvar ”Putte” Carlsson) och vid matchen mot Trelleborg hördes ”Avgå Alvén” från läktaren. Så var det tänkt att låta på Stadion på lördag mot Halmstad också.

Vilket ansvar har Jacobson

Men någon eller några sjuka individer tog saken i egna händer och författade ett vedervärdigt hot riktat mot en småbarnsfamilj. Den mörka supporterfalang som stod som

undertecknare hävdar att de inte är inblandade. Men det var inte första hotet Alvén mottog. Exakt vem eller vilka som gjort vad lär vi aldrig få reda på, ärendet hamnar knappast överst på polisens prioriteringslista.

Vilket ansvar har ordföranden Tommy Jacobson?

Det har planterats uppgifter i media senaste tiden om hur odugliga Lennart Wass, Banda och Alvén är. Den ende som inte kritiseras i informationslämnarnas uppgifter är just Jacobson. Ändå är han ytterst ansvarig för att föreningen gick 26 miljoner back i fjol och kom på en tiondeplats i allsvenskan. Jacobson drev igenom det förlamande 2012-avtalet med Magnus Pehrsson och kunde inte skaka fram pengar för att värva den forward Banda ansåg behövas till årets säsong. Samtidigt pratar ordföranden vitt och brett om en topp sex-placering och att Djurgården ska bli Nordens ledande förening. Känslan är att Jacobson – som är skicklig på att använda medierna för att så saker att hända –

inte har något emot att Alvén försvinner även om han naturligtvis inte sympatiserar med de avskyvärda hoten.

I går la Tommy Jacobson dessutom munkavle på spelarna angående Stefan Alvéns avhopp, en fråga där det är viktigt att förebilder hörs.

– Jag vill säga något mer får inte, sa lagkaptenen Joel Riddez.

Vad är det du vill dölja, Tommy?

De mörka krafternas makt växer

Stockholmsklubbarna är överrepresenterade när det gäller just hot mot sina egna. Det är omöjligt att förstå hur dessa supportrar tänker när de väljer att skada sin egen klubb och människor som jobbat hårt för den. Samtidigt får de mörka krafterna allt större makt, tydligaste exemplet är AIK. Efter AIK-Syrianska har våldsgrabbarna flaggat för repressalier för den som tänder bengaler eller kastar in saker på Råsunda. Aldrig har det varit sådan ordning och reda som mot Örebro. Skulle klubbledningen gått ut med samma budskap hade ingen lyssnat. Våldsmännen äger frågorna.

Stefan Alvén menar att det beror på en alltför flat inställning från klubbarna samt att supportrar börjat ta plats i styrelserummen. Det kan ligga något i det. När AIK skulle välja ny styrelse i vintras protesterade de mörka krafterna rejält mot konstellationen – fram till att Richard Henze föreslogs. Då var alla nöjda. I Djurgårdens styrelse är Gustaf Törngren de mest engagerade supportrarnas ”whistleblower”. Det är möjligt att både Henze och Törngren gör ett bra jobb men regeln ska vara att du sätter samman en styrelse baserad på ledamöternas kompetens, inte för att flörta med fans och i värsta fall med mörka krafter.

Pratade med en AIK-ledare för ett tag sedan. Han beskrev det som ett slags terrorbalans. Om våldsmännen inte är nöjda ställer de till med elände och jävelskap som klubben inte har möjlighet att stoppa. Den enkla vägen blir att göra som våldsmännen säger.

ARTIKELN HANDLAR OM