Här är Sveriges hetaste matcher

Jakten på ett svenskt El Clásico

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Ett slutsålt och sommarhett Göteborgsderby står för dörren.

Vi kom på den omöjliga idén att försöka utse ett svenskt El Clásico.

Vilken är den största och mest laddade fotbollsmatchen i allsvenskan?

En sak har Martin Mutumba rätt i: det är inte Blåvitt–Gais.

Foto: Foto: SCANPIX
Hett derby Wandersons Gais ställs mot Stefan Selakovics Göteborg. Krislaget Göteborg har chansen att lämna bottenträsket medan Gais kan hänga på i toppen av tabellen.

AIK-mittfältaren sådde fröet till det här journalistiska greppet under en intervju efter Häcken–AIK då vi av en slump kom in på dagens derby.

– Derby? Kallar ni det derby? Det är ju som när AIK möter Brommapojkarna, sa Mutumba med den där attityden bara stockholmare har.

– Det kan väl inte vara lika stort som AIK–Djurgården? undrade han vidare.

Tja, när de spelade derbyn på Nya Ullevi kom det över 40 000...

– Är det så? Det var innan offside-regeln uppfanns eller?

Slängde ut frågan på Twitter

Roligt roligt, men faktum är att så sent som 2002–2004 spelades tre derbyn mellan Blåvitt och Öis på Nya

Ullevi som alla lockade över 40 000 åskådare. Mot bakgrund av den historielöshet som alltså tycks finns bland dagens fotbollsspelare är det hög tid att sätta sakerna i sitt rätta perspektiv.

Jag slängde ut frågan på Twitter – ”Vilken match är Sveriges motsvarighet till El Clásico? – och fick en mängd svar, allt från Degerfors–Örebro och Elfsborg–Norrby till Bohus–Surte och Aftonbladet–Expressen i journalisternas innebandyturnering.

De vanligaste förslagen var IFK Göteborg mot Malmö/AIK samt AIK–Djurgården. El clásico är visserligen inget derby men det behöver vi inte ta hänsyn till i den här diskussionen.

Rekordet ligger på 52 194

Blåvitt–Gais är långt ifrån det tyngsta matchen men den är med ganska högt upp på min lista. Faktum är att derbyt 1976 i division 2 lockade 50 690 åskådare, den näst högsta publiksiffran i svensk fotboll genom tiderna. Rekordet är från 1959 då 52 194 såg Blåvitt–Öis 0–3.

Så mycket folk blir det inte på Gamla Ullevi i kväll även om det är slutsålt sedan en vecka vilket innebär runt 18 000 på läktaren.

Gais är fyra poäng före i tabellen men Göteborg har den bättre formen om man ser till senaste matcherna. Blåvitts 2–0 på Malmö FF var inte bara kamp och taktik utan också spelmässigt imponerande. Med Elmar Bjarnarsson centralt på mitten blir IFK ett mer spelande lag, inte lika lättlästa och förutsägbara – snabba bollar på Tobias Hysén – som de ofta kritiseras för.

Gais behöver vinna i dag

Gais kommer från 0–2 mot Elfsborg där Magnus Haglunds taktik gick ut på att plocka bort Mervan Celik och Eric Bassombeng från spelet, därmed fanns ingen som kunde leverera bollarna till Wanderson. Nu får han sällskap på topp av Razak Omotoyossi och det är ett anfallspar som inte kommer att lämna särskilt många matcher mållösa.

Det lutar åt ett derby med mål, straffsparkar och högt tempo. En förlust skickar Blåvitt tillbaka till kristiden igen, Gais behöver vinna för att hänga på i toppen. Ombytta roller mot hur det brukar se ut.

FAKTA

ROBERT LAUL LISTAR ALLSVENSKANS STÖRSTA MATCHER

1. GÖTEBORG–AIK

Egentligen svårt att motivera varför detta ska vara den största matchen i Sverige, det är ju Blåvitt och Malmö som är giganterna meritmässigt, Blåvitt och Öis publikmässigt. Men alla som följde guldspurten och guldfinalen 2009 vet att en liknande fotbollsuppgörelse har vi knappast haft i Sverige tidigare. Där och då märktes att matcher mellan IFK Göteborg och AIK är det närmaste vi kommer ett svenskt el clásico.

2. GÖTEBORG–MALMÖ

Som sagt, lagen dominerar maratontabellen, har vunnit flest titlar, har de största internationella framgångarna. Dessutom behöver du inte gå 100 år bak i tiden, även under senaste 25 åren har IFK (åtta) och Malmö (fyra) tagit flest titlar. Ett givet tungviktsmöte men inte alls med samma ”hatkänslor” som när Göteborgslag möter Stockholmslag.

3. DJURGÅRDEN–AIK

Ett derby engagerar i huvudsak människor från en stad. Å andra sidan råkar det här vara största derbyt i Sveriges största stad, mellan huvudstadens överlägset mest framgångsrika lag. Sett till publikengagemang, tryck och drag är det här Sveriges hetaste fotbollsmatch men varken AIK eller Djurgården är i närheten av IFK:s och Malmös sportsliga meriter.

4. GÖTEBORG–ÖRGRYTE

Det ska sägas direkt att i dagsläget är den här matchen inte särskilt stor eftersom Öis håller till i division 1. Men glöm inte att Öis har tolv SM-guld och att mötet IFK–Öis 1959 gav allsvenskan sitt publikrekord (52 194). Även under 2000-talet har derbyn på Nya Ullevi mellan IFK och Öis lockat över 40 000 åskådare.

5. MALMÖ–HELSINGBORG

Publikmässigt kommer varken MFF eller HIF särskilt högt upp på listan över matcher som lockat mest publik genom åren. Men Skånederbyt är en stor händelse i regionen och i och med att lagen ofta finns med i toppen av allsvenskan är det en av Sveriges största matcher.

6. MALMÖ–NORRKÖPING

16 SM-guld ställs mot tolv. Historiskt är MFF och ”Peking” stora rivaler: säsongerna 1942/43 till 1952/53, vann antingen MFF (fem gånger) eller Norrköping (sex gånger) allsvenskan. Norrköpings största matcher är mot Malmö FF. Senaste guldet kom 1989 i final mot MFF. Varsin seger, avgörande tredje match i Malmö. 0–0, straffar 4–3 till IFK.

7. GÖTEBORG–GAIS

Här kanske Blåvitt–Djurgården passat lika bra. Eller Djurgården–Hammarby. Men man ska inte glömma att när Blåvitt och Gais möttes i division 2 1976 kom 50 690 åskådare till Nya Ullevi. Arenan var full en timme före avspark. Man uppskattar att det kommit 65 000 om det funnits plats. Sådant tryck var det. I division 2 alltså. Hur många poliser som tjänstgjorde? 30. Andra tider.

ARTIKELN HANDLAR OM