”Sveriges Gareth Bale”

Kalmartalangen hyllas
efter sin stormatch

Foto: SCANPIX
Mattias Johansson satte 2–0-målet och var mycket bra mot Häcken. Nu vill Robert Laul se högerbacken i U21-landslaget.
SPORTBLADET

KALMAR. Det är svårt att inte tänka på kyckling efter ett besök på Guldfågeln Arena.

Men vad är egentligen godast – låret, vingen eller bröstet?

Frågar du Kalmar FF i dag svarar de nog häcken.

En gång är ingen gång, två gånger en tendens och tre gånger är en trend. Kalmar FF har nu vunnit fyra raka matcher på sin nya, namnhånade hemmaborg.

Vad ska man kalla det?

– Overkligt, sa Henrik Rydström.

Lagkaptenen menar att segrarna hittills inte gett någon ”här-är-vi-oslagbara”-känsla men att just 2–0 mot Häcken kan ha varit segern som tar Kalmar dit.

– Det är den känslan man vill åt. Och det kommer mer och mer. Det är en jävla kick att gå ut här jämfört med Fredriksskans som var mer en naturupplevelse med massa måsar som sjöng.

IFK Göteborg hittade vinnarkänslan direkt på nya Gamla Ullevi 2009, Blåvitt förlorade bara en match, guldfinalen mot AIK. För Malmö FF tog det ett år men 2010 var Swedbank Stadion snudd på ointaglig. Kalmar FF har börjat på bästa tänkbara sätt.

Det gjorde inte gårdagens match, ur KFF-ögon betraktad.

Häckens Mathias Ranégie kom helt fri i andra minuten men rullade bollen utanför. Det var inte första gången i år skytteligaledaren bommade ett friläge och inte sista gången mot Kalmar.

– Det finns väl ingen anfallare som gör mål på alla sina chanser? muttrade Ranégie i omklädningsrummet.

Häcken ägde matchen

Sett över 90 minuter ägde Hisingslaget matchen, dominerade bollinnehavet och gjorde det på Kalmars planhalva – men Ranégies två frilägen var egentligen det enda de skapade i chansväg. Ranégie var besviken på att det inte slogs fler och bättre inlägg och jag förstår honom: John Chibuike och René Makondele hade ofta bollen i bra ytor men det blev för smått och för kort. Dessutom fick Kalmars instruktionsboksmässiga ledningsmål redan i 17:e minuten till följd att Häcken oftast tvingades anfalla mot ett samlat Kalmar där Rydström föll ner som en tredje mittback på ”rätt” sida Chibuike.

Så djupt vill egentligen inget lag hamna, framför allt inte på hemmaplan.

– Det finns en fara att backa för mycket och det vill vi inte göra. Då krävs en väldigt stor spelförståelse och struktur för vad vi ska göra när vi vinner boll. Där är vi långt ifrån färdiga ännu. Men vi har några spelare som hellre tar ett steg bakåt än framåt, sa tränaren Nanne Bergstrand.

De lyssnar inte på vad du säger, alltså?

– Nä, men det är jag van vid, sa Nanne och log.

Däremot lyssnar spelarna på vad Nanne skriver. På ett blädderblock i omklädningsrummet hade han plottrat ner följande ledord:

 ”90 minuter

 +tillägg

 Organisation

 ENERGI!”

Sveriges mest lovande högerback

Kalmars försvarsspel var som ni redan förstått välorganiserat och energin räckte definitivt i 90 minuter. Mot slutet radade Daniel Mendes och kompani upp målchanser och till slut kom de röda upp i hela 17 avslut varav nio på mål. De allra flesta efter snabba omställningar.

Snabbast av alla – eller i alla fall mest explosiv; högerbacken Mattias Johansson. Han ryckte ifrån och sköt sitt första allsvenska mål som högerback i 44:e minuten, i 75:e klev han upp från backpositionen och avslutade matchen som mittfältare.

– Det finns lite krut i benen. Det är nog medfött, sa 19-åringen som är det närmsta Gareth Bale vi kommer i Sverige:

– Det är dina ord, sa Jönköpingssonen som är fostrad i Hallby FK.

Ja, det är mina ord. Det är också en känga till nye förbundskaptenen Håkan Ericsson som inte ger Mattias chansen i U21-landslaget. A-landslaget skriker efter högerbackar och detta måste vara Sveriges största löfte på den positionen just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM