Laul: Måste markera att nu får det vara nog

SPORTBLADET

Om David Fjäll har rätt kommer det varken behövas ökad kameraövervakning, personliga biljetter eller anmälningsplikt för att lösa problemen på och kring svenska fotbollsarenor.

Det som krävs är att spelare, supportrar, medlemmar, klubbledningar och sponsorer verkligen markerar ”nu får det vara nog”, menar Fjäll.

Är det så enkelt?

Tja, vi kan väl testa i alla fall.

Å ena sidan håller jag med dem som säger att ”fotbollsklubbar är fotbollsklubbar, de har vare sig resurser eller verktyg att lösa ett samhällsproblem”.

Å andra sidan är jag nyfiken på vad som skulle hända om varenda människa med anknytning till AIK gick samman i något slags nolltoleransupprop mot våldet. Det gäller inte bara AIK förresten, det kan vara Djurgården eller andra klubbar som har problem med hot och våld kopplat till sin fotbollsverksamhet.

Beviset för att frågan går att lösa utan kameror, personliga biljetter och anmälningsplikter är just AIK ett exempel på. Efter skandalen i Södertälje gick den allra mest hårdföra supporterfalangen ut och krävde totalstopp för bengaler och inkastade föremål. Under matchen mot Örebro kastades inte så mycket som en halstablett. ”Förbudet” gäller även under kvällens match mot Helsingborg.

En riksomfattande kampanj

”Kriminella styr inte AIK men man är inte rädd att Jens (Andersson), (Andreas) Alm eller Annela (Yderberg) kommer misshandla en om man kastar smällare”, som en Gnagare skrev på Twitter.

Att de allra mörkaste krafterna äger frågan är en farlig utveckling men en bred och enad front mot eländet av det slag David Fjäll efterlyser kanske skulle föra med sig att det inte behövs fruktan för misshandel för att avstå att kasta saker?

Jag har länge tyckt att Svenska Supporterunionen SFSU ska initiera en riksomfattande kampanj à la ”SvFF – Fotbollsmördare” eller ”Svensk fotboll är inte enig i 51-frågan” – fast mot våldet. Enligt ordföranden Victor Capell går inte det eftersom SFSU ska fokusera på positiva saker men om man kan tillverka plakat med ”Svensk fotboll är inte enig i 51-frågan” kan man väl tillverka plakat som vänder sig emot våld också?

Ständiga bortförklaringar

Häromdagen kom domen i Syrianska-AIK-matchen. Den var luddig och lämnade utrymme för ett överklagande från AIK:s sida. Självklart ska AIK överklaga och att deras ordförande Johan Strömberg tänker göra så kan ingen ha missat.

Vad Strömberg tycker om faktumet att det kastades knallskott från personer i AIK-klacken har jag däremot ingen aning om. Har han ens sagt något?

Jag förstår om David Fjäll och andra AIK:are känner att det börjar bli jobbigt med ständiga bortförklaringar och försök att förstärka bilden ”alla är emot oss” in absurdum.

– Alla är inte emot AIK, varken domare, förbund eller media. Börja bygg broar och fördöm det som hände i Södertälje, säger David Fjäll.

Som sagt, det kanske är värt att testa.