Rolle måste lämna nu

Irritationen sprider sig i MFF som måste få en nystart

1 av 2
Nilsson och Rexhepi i omklädningsrummet.
SPORTBLADET

GÖTEBORG. Ta en tränare som vill bort.

Addera med en klubbledning som inte hittar hans ersättare.

Det ger så småningom en frustrerad spelartrupp i behov av en nystart.

Derbyt mot Helsingborg måste bli Roland Nilssons sista match för Malmö FF.

Det är ingen hemlighet att ”Rolle” räknar dagarna tills han kan lämna Malmö FF för ett tjockare lönekuvert i Köpenhamn. Det är heller ingen hemlighet att MFF-ledningen söker hans ersättare med ljus och lykta och nyligen gick bet på Stuart Baxter.

Däremot har frustrationen i spelartruppen varit en ganska välbevarad hemlighet.

Det var inte lätt att upptäcka mot Häcken (1–1) heller.

Men den fanns där.

Man bländas gärna av att Malmö är ett i grund och botten skickligt fotbollslag: Ricardinho sätter knappt en fot fel, det är inte roligt att spela ytterback mot Guillermo Molins och Ivo Pekalski ser mer och mer ut som i fjol.

Efteråt pratade både Häckens tränare Peter Gerhardsson och skytteligaledaren Mathias Ranégie om hur tufft det är att möta ett så passningsskickligt lag med många individuellt duktiga spelare.

Ändå skapade MFF inte mer än tre avslut på mål plus ett stolpskott. I andra halvlek hade de sammanlagt tre bra minuter – den 90:e till 93:e där just Ricardinho var nära att fixa tre poäng men bredsidan svängde åt fel håll.

– Vi pratade i paus om att komma runt på kanterna och undvika mitten där vi kommer att tappa boll. Men först i slutet började vi göra det vi egentligen skulle göra, använda kanterna, sa Roland Nilsson på presskonferensen.

Häcken förtjänade segern

Häckens insats ska inte förringas men om de mött ett fungerande Malmö FF hade det blivit en annan matchbild. Nu var Häcken förtjänta av en seger på Rambergsvallen utan att för den sakens skull imponera.

Där MFF 2010 var ett tålmodigt lag är MFF 2011 ett lättirriterat lag. I stället för att mala på sprids frustration mellan lagdelarna. I går startade den hos ett anfallspar som sällan eller aldrig kom med i spelet, i bästa fall fick de bollen felvända.

Agon Mehmeti hade ett avslut utanför, Daniel Larsson hade inga alls.

Det gick att känna irritationen.

– Förra året flöt det på, nu är det svårare att läsa när bollarna kommer. Det gäller att få tillbaka harmonin och glädjen. Vi måste tro på det tillsammans, suckade Agon Mehmeti.

Har det med att ”Rolle” är på väg bort att göra? undrade jag.

– Nej, det vill jag inte säga. Jag har inget bra svar till dig här och nu. Men man blir frustrerad när man inte får bollar. Gör du två-tre bra löpningar som anfallare men får inte bollen, då blir du frusterard och vill inte göra den fjärde. Vår uppgift är att få bollen och göra mål. Nu får vi varken bollar eller gör mål, då blir det frustrerande på alla håll.

Jag tror inte heller att Roland Nilsson är roten till allt ont. Jag tror att han brinner och har ett engagemang. I går var han sist kvar i omklädningsrummet med Dardan Rexhepi. Det diskuterades och ”Rolle” gestikulerade och levde sig in i en spelsekvens.

– Dansar han? undrade någon.

– Det vara bara lite taktiksnack, sa Dardan och log.

Kanske gör Nilsson som i höstas och slänger in Rexhepi från start i derbyt på tisdag?

Vad MFF-ledningen borde göra – oavsett hur det går mot HIF – är att låta tränaren löpa sedan. Sveket är redan ett faktum, dealen med FCK sägs vara på plats, det blir inget bättre läge än det två och en halv veckor långa Champions League- och landslagsuppehållet som nystart med Anders Palmér och Leif Engqvist som ansvariga för verksamheten.

Till sist lider jag med Ivo Pekalski. Han var bitvis lysande i går. Direktpassningen till Daniel Larsson som i momentet efter gav hörnan vars retur Pekalski smällde upp i nättaket var spelförståelse och teknik på högsta, allsvenska nivå.

För att inte tala om själva skottet.

– Negrete VM -86, sa förre U21-kaptenen Jörgen Lennartsson, nu i norska Stabæk, som satt på pressläktaren.

Ivo Pekalski är fortfarande bara 20 år och var alltså inte ens påtänkt när den mexikanske mittfältaren slog till mot Bulgarien på Aztekastadion för 25 år sedan. Men den som såg Ivos besvikelse över ännu en skada insåg att det inte var läge att komma släpandes med en trave fotbollshistoria där och då.

ARTIKELN HANDLAR OM