Laul: Blåvitt var sensationellt överlägset - 1–1 var en förlust

Om vi leker med tanken att målvakterna hade bytt lag skulle matchen slutat 5–0 till Göteborg

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Överhörde en konversation efter slutsignalen på Gamla Ullevi:

– Hur gick matchen?

– Vi förlorade med 1–1.

Vem som sa det?

Inte var det Trelleborg i alla fall.

Efter varje allsvensk fotbollsmatch delas det ut ett papper med statistik till media och ledare. ”Statistiklappen” ligger alltid på tränarnas bord när de kommer till presskonferensen. Så också i går när Jonas Olsson (i tid) och Tom Prahl (försenad) slog sig ner. Prahl fick ordet och höll en två minuter lång utläggning som han avslutade med:

– Det var ingen fotbollspropaganda från vår sida, det kan jag inte påstå. Men det var ett hårt dagsverke av ett gäng hängivna spelare.

Sedan tog Prahl på sig glasögonen och började studera sin statistiklapp. Vanligtvis säger siffrorna inte särskilt mycket om man inte sätter dem i ett sammanhang, men kolla på detta:

IFK Göteborg–Trelleborg 1–1 (0–0).

Bollinnehav: 65–35. Hörnor: 9–0.

Avslut: 22–5. Avslut på mål: 10–1.

För oss som sett en och annan statistiklapp genom åren är överlägsenheten sensationell sett till det oavgjorda resultatet. Det var en mangling. IFK Göteborg spelade precis som IFK Göteborg vill spela: växlade kant, fick motståndarna att jaga boll, kom till inlägg, hittade insticken i djupled. Tobias Sanas första halvlek var den bästa jag sett en ytter göra i allsvenskan i år, han gjorde den dessutom rakt framför förbundskapten Erik Hamrén på plats för att studera Tobias Hysén som lär finnas med i den EM-kvaltrupp som presenteras på tisdag. Men det var unge Sana som var behållningen i Blåvitt i går. 21-åringen belönades med att få vara kvar på planen ända till 89:e minuten då han föll ihop med kramp, kanske är benen ovana vid att inte bli utbytta i 60:e?

Sandberg är en svag punkt

Trelleborg då? Tja, en målchans på 90 minuter – de gjorde inte mål på den (Kristian Haynes fläkte Erdin Demirs inlägg utanför). I stället bjöd IFK-keepern Markus Sandberg på det överraskande ledningsmålet direkt efter paus när han reagerade sent på Mattias Adelstams inläggsfrispark som studsade i mål. Sandberg är en av två svaga punkter i årets Blåvitt och mådde knappast bättre av att några minuter senare åka på en överdrivet hård utskällning av Ragnar Sigurdsson efter ett missförstånd som höll på att resultera i självmål. Visst ska spelare kunna hugga på varandra men Sigurdssons utbrott kom i fel läge och innehöll dessutom en onödig och respektlös ”är du dum i huvudet?”-gest.

Hysén är ende målgöraren

Den andra svaga punkten är att IFK saknar målgörare bakom Tobias Hysén. Inte en enda gång i år kan jag påminna mig om att Blåvitt har lyckats förändra något till det bättre genom ett offensivt byte. I går kom Andreas Drugge, Hannes Stiller och Niklas Bärkroth in och det är inget fel på någon av dem, förutom att de inte är särskilt målfarliga.

Skulle ni behöva en större spelartyp som är farlig på huvudet till exempel? frågade jag Stefan Selakovic vars inlägg blev resultatlösa.

– ”Tobbe” (Hysén) är en fantastisk huvudspelare, däremot kände jag i dag att vi inte var så heta i boxen som vi borde vara. Vi kanske skulle ha flögit in med tänder och allt lite oftare, sa ”Sella”.

Det fanns ytterliggare en anledning till att den blåvita anstormningen inte resulterade i mål: TFF:s målvakt Viktor Noring. Om vi leker med tanken att målvakterna hade bytt lag skulle matchen slutat 5–0 till Göteborg, Noring tog i princip allt. Att han fick abdikera till slut skyller jag på Tom Prahl. Den hyllade kulttränaren väljer att endast gå ut med en spelare när motståndaren har hörna vilket öppnar för korta varianter. Det tog ett tag innan Blåvitt fattade detta men sedan sattes kortvarianten i system och inlägget som Ragnar Sigurdsson nickade in kom just efter att Sana och Logi Valgardsson kört en kortis.

– Vi prioriterar försvaret inne i straffområdet. Det gäller att ha en linje, sa Prahl.

Det straffade väl sig i dag, Blåvitt gjorde ju mål på en kort variant?

– Det kan man kanske påstå. Men hade vi gått ut med två man och de slagit in hörnan direkt och nickat mål hade du suttit här och undrat ”varför går ni ut med två man?”. Man väljer en modell och får tro på den. Men det är bra frågor, sa Prahl och log.

Han kunde kosta på sig det leendet efter att ha fått med sig en poäng hem till Trelleborg. TFF saknade tre ordinarie spelare men kan inte skylla på det, IFK är ett i grunden bättre fotbollslag. Det var bland annat därför göteborgsgubbarna utanför Gamla Ullevi muttrade att den här matchen förlorades faktiskt med 1–1.

ARTIKELN HANDLAR OM