Laul: Svensson var mörkare i blicken än ett isländskt askmoln

SPORTBLADET

BORÅS. Hur är egentligen relationen mellan Anders Svensson och Magnus Haglund?

Frågan måste ställas efter det märkliga skådespelet i Elfsborgs omklädningsrum efter 3–2-segern mot Halmstad.

Svensson menade att Haglund satt munkavle på honom, Haglund hävdade motsatsen, övriga spelare förstod ingenting.

Jag begriper inte heller vad Anders Svensson håller på med.

Fotbollsmatchen på Borås Arena hade det mesta: snygga mål, skickliga individualister, välregisserade anfall, spänning, dramatik och känslor. Kort sagt en underhållande historia.

Den fortsatte i Elfsborgs omklädningsrum.

Tyvärr för alla som vill läsa om själva fotbollen blir det inte så mycket sådant i den här texten – och det får ni skylla på Anders Svensson och Magnus Haglund.

När jag kom ner till spelarnas inre var stämningen på topp, Lasse Nilssons iskalla straffmål hade ju tagit Elfsborg till en tredjeplats i tabellen. Stefan Ishaizaki, Johan Larsson, Niklas Hult och David Elm gladdes över segern och diskuterade Hults strumprullare till 2–0-mål:

– Rullade den över hela benet? flinade

Ishizaki.

– Alla mål räknas, sa Hult.

– Nä, det där räknas fan inte. Det blev 2–2, sa Larsson.

Elm som petats ur startelvan garvade.

Bytte om för sig själv

En bit bort bytte Anders Svensson om för sig själv med ryggen vänd mot alla andra. Redan under matchen skällde han vid upprepade tillfällen på lagkamraterna. Efteråt var han mörkare i blicken än ett isländskt askmoln.

– Det blir inga kommentarer, sa Anders utan att vända sig om.

Ni vann ju?

– Det räcker inte för mig.

Anders sa sedan till mig och flera andra reportrar att Magnus Haglund gett honom munkavle vilket är en ytterst allvarlig anklagelse. Den tränare som inte låter sin lagkapten prata med pressen efter en allsvensk match blir knappast långvarig i allsvenskan som är beroende av uppmärksamhet i medierna. När vi konfronterade Magnus Haglund med Anders utspel förstod han ingenting.

– Jag blir förvånad, jag vet inte varför Anders uttrycker sig så. Jag har inte satt munkavle på honom. Vi är tacksamma för att media är här. Annars kommer inte 8200 personer hit om det inte skrivs om fotboll. Vi ska vara jävligt tacksamma för uppmärksamheten, sa Haglund.

Om vi förutsätter att Magnus Haglund talar sanning – han upprepade åtminstone tre gånger att han inte satt någon munkavle på Svensson – leder det till följande spekulativa slutsats:

Haglund har haft synpunkter på att Anders brukar kritisera taktik och lagkamrater. Kanske har han bett Svensson att tona ned det åtminstone när laget vinner som i går. Anders är för stolt för att tugga i sig en sådan tillrättavisning och väljer att medvetet övertolka det som en munkavle.

Lägg alla korten på bordet, Anders

Samtidigt är den rutinerade landslagsstjärnan medveten om vilka signaler hans agerande sänder. Han stängde av mobiltelefonen i går kväll när vi ringde för att fråga vad han egentligen menade. Man behöver inte vara särskilt konspiratorisk för att misstänka en missnöjesyttring från lagkapten mot tränare.

Jag förstår inte riktigt vad Anders håller på med. Om han ska ställa till den här cirkusen kan han lika gärna lägga alla kort på bordet. Det vore ärligare att kritisera Haglund för eventuella tränarbrister än att kasta en tung osanning på honom.

Det blir spännande att följa hur Elfsborg väljer att hantera situationen i dag.

Ett annat omklädningsrum man gärna besökt i går var HBK:s i paus. Den utskällning Pep Clotet Ruiz gav sina spelare ska ha varit något i hästväg. Efter en av de mest mediokra halvlekar jag sett ett allsvenskt lag göra i år (0–2) kom HBK ut med mycket energi och ännu mera kvalitet till den andra.

”Trodde vi spelade mot Man United”

Enligt Pep handlade det om att få spelarna att släppa den överdrivna respekten för motståndaren.

– I första halvlek såg det ut som vi trodde att vi spelade mot Manchester United men båda lagen spelar faktiskt i allsvenskan, menade spanjoren.

Utskällningen gav resultat, HBK var värda en poäng, de hade en poäng men gick för seger hela vägen och släppte till en onödig 4 mot 3-omställning som Lasse Nilsson utnyttjade smart. Straff, 3–2 till Elfsborg och HBK får allt längre upp till fast mark även om andra halvlek var en av deras bästa i år framför allt genom Javi H, Rául Ruiz, Michael Görlitz och Marcus Olssons öppnande passningskombinationer.

ARTIKELN HANDLAR OM