Laul: Det här är ett stort steg för svensk fotboll

1 av 17 | Foto: Erik Aunér/Läsarbild
SPORTBLADET

Det är som mörkast före gryningen.

Är vi där nu?

Omöjligt att veta men något hände efter skandalen på Swedbank Stadion.

Att supportrarnas paraplyorganisation manar till en samlad satsning för att skapa säkra fotbollsmatcher för alla kanske känns som ett futtigt steg.

För svensk fotboll är det ett stort.

Hur stoppas det fotbollsrelaterade våldet? Många har försökt hitta lösningar senaste åren, månaderna, dagarna. Som så ofta i stora och engagerande diskussioner tycks alla leta efter ett enskilt svar som i ett enda svep spänner över allt som ryms inom det mångfacetterade problemområdet.

Ett sådant svar finns inte.

De som lyckats bäst över en natt är AIK där mörka krafter krävde totalstopp för bengaler och inkastade föremål efter skandalen i Södertälje. I tre matcher har det nu varit kavlugnt på norra stå. Det är en farlig utveckling när sådana krafter äger frågan men exemplet visar att det går att få alla att lyssna och lyda, bara respekten är tillräckligt stor för den som ger ordern.

Är striktare regler lösningen?

Om man i stället sammanfattar alla andra förslag på lösningar som hörts senaste tiden och tänker sig att de genomförs kommer det att se ut ungefär så här kring vår fotboll inom en nära framtid:

Arenorna utrustas med den modernaste kameraövervakningen, de personligaste biljetterna och de högsta staketen. Alla som är det minsta berusade stoppas vid insläppen samtidigt som lagar vässas, straff skärps, ståplatser rensas bort och antalet människor på klacksektionerna reduceras.

Har vi det bra då?

Kanske skulle den positiva delen av svensk läktarkultur ändå överleva men om någon förvirrad och påverkad dåre ändå lyckas vingla in och ställa till med jävelskap – det går ju aldrig att skydda sig mot allt – vad skulle då konsekvenserna bli med all prestige som investerats i säkerhet och lagändringar från klubbar, sponsorer och politiker?

Det skulle vara slut på det roliga för svensk läktarkultur som vi känner den.

Det rensas och stängs ordentligt till slut.

Kan respekten för en sådan framtid bli lika stor som respekten för de som beordrade ordning och reda på norra stå?

Jag tror att många av de mest hängivna supportrarna har funderat en del i de här banorna senaste tiden. Det kan låta konstigt men faktum är att svenska supporterorganisationer mig veterligen aldrig enats i någon riksomfattande kampanj à la ”SvFF – Fotbollsmördare” eller ”Fotbollen är inte enig i 51-frågan” som senaste åren lyfts via ramsor och banderoller av många klackar.

Det gör de inte nu heller.

Påverka attityder

Däremot markerar supportrarnas paraplyorganisation Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU, tydligt att de har fått nog i ett spännande försök att skapa ”säkra fotbollsmatcher för alla”.

Klackarna ska aldrig lastas för eller krävas att ha stoppat en ensam fyllskalle som Kenny-Knuff i Malmö. Klackarna kan däremot förhindra en del annat genom att påverka attityder kring läktarkulturen. Jag hoppas att SFSU tar upp följande i sin ”Supportermanual” och att det får fäste:

Det hör inte till att hota folk eller ge någon på käften inne på eller i anslutning till arenorna (vill man fajtas på någon äng utanför stan i arrangerade uppgörelser är inte det världens största problem även om det är en rätt märklig hobby).

Det hör inte till att kasta ”bangers” omkring sig.

Det är inte okej att bränna bengaler i dag, däremot är jag och många med mig beredda att ”elda på” mot förbundet för att totalförbudet hävs, tillstånd kan sökas, arrangör och brandskyddsmyndighet avgör i varje enskilt fall.

Kan de hängivna supportrarna i klackarna komma tillrätta med det de kan påverka, då står de starkare mot sådant de inte kan påverka.

ARTIKELN HANDLAR OM