Laul: Zlatan åker inte dit för att sitta på bänken

SPORTBLADET

Vi vet inte om han kan spela på fredag.

Eller vem som i så fall ersätter.

Vad vet vi egentligen?

Att Sveriges landslag fortfarande är klart sämre utan Zlatan Ibrahimovic på planen.

Det har kallats ”det nya landslaget” men när förbundskapten Erik Hamrén pratade på gårdagens presskonferens lät det som ett eko av något vi hört väldigt många gånger tidigare från hans företrädare Lars Lagerbäck.

– Ambitionen är att han spelar på fredag, men jag vet inte om det går. Han kommer inte att vara med i den ordinarie fotbollsträningen i dag eller i morgon.

Då handlade det om Fredrik Ljungberg – nu om Zlatan Ibrahimovic.

Med Ljungberg blev det ett stående skämt att de första dagarna av en längre samling tillbringade ”Ljungan” i bubbelpoolen. Som lagkapten (under en period) och Arsenalstjärna (en betydligt längre) hade Fredrik den friheten. Sedan om han verkligen badade bubbelpool, rehabtränade eller låg på hotellrummet och pillade sig i naveln blev aldrig riktigt utrett.

Men du såg aldrig Ljungberg på planen med sina lagkamrater dag ett och två av en landslagssamling, den saken är klar. Lik förbannat kom han alltid till spel några dagar senare.

Så länge det var tävlingsmatch.

Skadan kanske är på riktigt ändå

Den spontana känslan i går var till en början att Zlatans och Hamréns relation är på väg mot en liknande som den Ljungberg och Lagerbäck hade. Zlatan gör bara en ”Ljungberg”, den där fotskadan kan inte vara så allvarlig.

Men så plötsligt dök Zlatan upp i solskenet på Stockholms Stadion tillsammans med övriga gänget. Inte nog med det: Zlatan körde till och med ett par övningar med sjukgymnasten Rickard Dahan som hämtades från Malmö FF häromåret. Sedan försvann han lika hastigt och vi tänkte igen att ”nu måste han väl ändå gå och lägga sig i bubblet?”.

Men med en kvart kvar kom Zlatan tillbaka från ingenstans och slog sig ner på avbytarbänken bredvid fysiologen Paul Balson där han blev sittande tills träningen var över.

Den här skadan kanske är på riktigt ändå?

Zlatan är inte en spelare som åker till ett av Europas fattigaste länder för att sitta på bänken eller läktaren mot deras ganska mediokra landslag. Antingen spelar han eller så stannar han hemma och försöker läka ihop det där ledbandet i vänsterfoten.

Spelaren avgör alltid i slutänden

Informationen från landslagsledning och Milan är samstämmig: fredagsmatchen i farozonen. Det låter logiskt, klubblag brukar i sådana här lägen vilja att deras stjärnor spelar en av två matcher. Får Sverige välja skickar de nog hellre ut sitt största namn på Råsunda mot Finland än på lilla Zimbru Stadium i Chisinau.

Sedan är det landslaget som äger beslutet och anser Hamrén & co att Zlatans fot håller kan han självklart spela båda matcherna – om han vill. I slutänden avgör alltid spelaren.

Frågan vem som eventuellt ska ersätta ”nummer nio” – spetsen i Erik Hamréns 4–2–3–1-system – lär hålla tidningar och tv sysselsatta under de närmaste dagarna eller fram till ett besked kommer. Så mycket annat finns nämligen inte att diskutera runt landslaget. Om förbundskapten Erik Hamrén inte börjat tänka i nya banor under vintern lär en elva utan Zlatan innebära att Ola Toivionen får platsen längst fram, uppbackad av Johan Elmander, Kim Källström och Emir Bajrami. Där bakom Anders Svensson och Pontus Wernbloom. En elva med Zlatan innebär att Johan Elmander, Ola Toivonen och Emir Bajrami utgör offensiv mittfältstrea.

Hur man än vänder och vrider på det går det fortfarande bara att komma till en slutsats: att Sveriges fotbollslandslag är klart sämre utan Zlatan Ibrahimovic på planen.

FAKTA

SVENSKA STARTELVAN MED OCH UTAN ZLATAN

ELVAN MED ZLATAN

Isaksson – Lustig, Mellberg, Majstorovic, Wendt – Svensson, Wernbloom – Elmander, Toivonen, Bajrami – Zlatan.

ELVAN UTAN ZLATAN

Isaksson – Lustig, Mellberg, Majstorovic, Wendt – Svensson, Wernbloom – Elmander, Källström, Bajrami – Toivonen.

ARTIKELN HANDLAR OM