Laul: Ett underkännande

En smäll som ändrar riktning på ’Rolles’ karriär

Roland Nilsson.
SPORTBLADET

FC Köpenhamns klubbledning sparkar Roland Nilsson redan efter ett halvår – trots att laget leder danska ligan.

Det är en kapning jäms med fotknölarna, ett underkännande av ”Rolle”, 48, som fotbollstränare, en smäll som ändrar riktning på hela hans karriär.

Historien har visat att det är vanskligt att döma ut fotbollstränare. Vi talar om en bransch där de allra flesta får både en andra, tredje, fjärde, femte och sjätte chans. Fråga ”Svennis”, Conny Karlsson eller Roffe Z.

Samtidigt finns exempel åt andra hållet.

Tony Gustavsson fick först kicken från Hammarby, sedan bröts kontraktet med Kongsvinger när laget åkte ur norska Tippeligan. I dag är Gustavsson tv-kommentator för SVT och Canal+ men kall på tränarmarknaden.

Roland Nilsson brukar betraktas som en tänkbar svensk förbundskapten i framtiden. Efter guldet med Malmö FF och flytten till danska storklubben FC Köpenhamn gick karriären i rätt riktning.

Ändå har tvivlen funnits där: förutom en gedigen spelarbakgrund, vad är egentligen Nilssons styrkor som tränare?

Clotet hyllades för guldet år 2010

Under de år jag följt honom har jag inte blivit riktigt klok på det. ”Rolle” är en ledare som delegerar ansvaret vilket fungerade i Gais där Hans Gren skötte det mesta av träningarna.

I Malmö FF uppstod en kulturkrock och Gren ersattes med spanjoren Pep Clotet Ruiz som hyllades som arkitekten bakom guldet 2010.

I Köpenhamn har Nilsson kört vidare på sin filosofi, nu tillsammans med Martin Pringle och Johan Lange, men redan i september anade klubbledningen oråd: spelarna saknade respekt för nye chefen som inte upplevdes som en vinnare. Assistenten Lange hade ansvaret för såväl träningar som det taktiska och Roland Nilsson ska ha blivit alltmer perifer.

Sportsligt har FCK misslyckats att nå Champions League och floppat i Euro League. Men att hänga ”Rolle” för det är orättvist. Den samspelta och stjärnspäckade elva som spelade i åttondelsfinal mot Chelsea i februari 2011 slogs i spillror inför hösten. Nilsson fick börja om på ruta ett, ändå leder FCK ligan och serieseger innebär direktbiljet till Champions Leagues gruppspel 2012/13.

Det är alltså inte resultaten som ligger bakom petningen. Klubbledningen med sportchefen Carsten V. Jensen i spetsen erkänner öppet att de scoutade för dåligt och valde fel man till fel position.

– Nu ville vi agera innan det var försent, säger Jensen som själv tar över som chefstränare.

Rolle lär få fler chanser

Det är ett underkännande av Roland Nilsson som ledare och fotbollstränare. Trots upprepade diskussioner under hösten ville den gamle bronshjälten inte förändra så att han drog jämnt med spelartrupp och ledning.

Å andra sidan: de tränare som följer sin taktiska övertygelse och är konsekventa i sitt ledarskap har en tendens att lyckas i rätt miljö. Nilsson är ännu inte 50 fyllda och lär få åtminstone ett par chanser till i potentiella, skandinaviska toppklubbar. Kanske i Helsingborg som inte väntas förlänga kontraktet med Conny Karlsson efter årets allsvenska.

Men att Roland Nilsson skulle bli aktuell som svensk förbundskapten i framtiden, det tåget gick med gårdagens besked.