SvFF borde veta bättre

Laul: Att spela matchen sänder helt fel signaler

SPORTBLADET

DOHA. Ett av svensk fotbolls stora framtidsnamn Oscar Hiljemark, 19, gör landslagsdebut i kväll.

Det krävs en rejäl prestation av honom – eller någon av de andra tre debutanterna – för att matchen ska bli ihågkommen för annat än Sveriges kontroversiella val av motståndare Bahrain.

Som fotbollsreporter utsänd för att bevaka det svenska landslaget runt om i världen lever du ett behagligt liv där du inte märker särskilt mycket av problemen som finns i olika länder. Vi journalister bor på tjusiga hotell, studerar landslagets träningar/matcher och skickar hem våra texter.

Qatar, där vi nu befinner oss, är tack vare sin naturgas och olja ett världens rikaste länder med BNP per capita på 90 000 amerikanska dollar. Till exempel har jag aldrig sett så många banker på ett och samma ställe som i huvudstaden Doha. 2022 arrangerar landet fotbolls-VM och det byggs så det knakar. Stadsmiljön består av fascinerande skyskrapor i alla tänkbara färger och former, vi rör oss fritt och tryggt på gatorna, kriminaliteten är låg även om det just nu är på tapeten att fickstölder och husinbrott ökar.

Saknar fria val

Samtidigt talar vi om ett land som saknar fria val och politiska partier är förbjudna i lag. Kroppsbestraffning förekommer och homosexualitet är belagt med fängelsestraff.

Fotbollsarenor finns det gott om i Doha, kvällens match spelas på Al-Gharafas hemmaarena med samma namn. Stolarna i den blivande VM-stadion är gula och blåa och här ryms 25 000 åskådare men jag skulle bli förvånad om det kommer över hundra personer i dag. Föreningen Svenskar i Qatar, SAQ, har via Facebook och djungeltrummor skrapat ihop en heja-klack på 20 män, kvinnor och barn. I nästa match mot Qatar väntas den växa till hundra av de cirka 250 svenskar som bor här nere och jobbar för företag som Ericsson, ABB och Kinnarp.

Fyra debutanter startar

Förbundskapten Erik Hamrén låter fyra debutanter spela från start, förutom mittfältaren Oscar Hiljemark även lagkamraten i Elfsborg Niklas Hult, Malmö FF:s Pontus Jansson och före detta Trelleborgsspelaren Erdin Demir, nu i norska Brann. Speciellt Hiljemark är värd att slänga ett extra öga på, potentialen är stor och han har imponerat på träningarna.

Förbundets val av motståndare imponerar inte lika mycket.

Visserligen finns inga Fifa-sanktioner mot Bahrain men 2011 var ett år då landslags-spelare som deltog i fredliga demonstrationer greps och fängslades av den styrande kung Hamad bin Isa al-Khalifas styrkor.

Oroligheterna efter arabiska våren innebär att UD fortfarande avråder svenskar från att resa dit. De religiösa motsättningarna i landet är stora med shiamuslimer som protesterar mot den styrande, sunnimuslimska minoriteten.

SvFF borde veta bättre

Å ena sidan går det att förstå förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell när han berättar om svårigheter med gränsdragning samt att veta vad som är sant och falskt i rapporteringen.

Å andra sidan, eftersom svensk fotboll så ofta väljer att spela vänskapsmatcher mot länder där det uppstår en diskussioner om just gränsdragning, borde SvFF vid det här laget veta hur man skaffar sig information.

Att en landslagsmålvakt fängslats och en landslagsanfallare hävdar att han torterats tog inte många minuter att googla fram. Men om detta hade SvFF ingen aning.

Det stora problemet med att möta Bahrain är tidpunkten. Normalt är det ett land som sällan eller aldrig har träningsmatchutbyten med länder från Europa. Men kort efter de våldsamma oroligheterna och påstådda rätts-övergrepp och tortyr av fotbollsspelare, då kommer det svenska landslaget med ett gäng glada spelare och ledare där ingen hittills yppat ett enda kritiskt eller reflekterande ord kring situationen

i det land man ska möta.

Det är visserligen inte spelares och ledares uppgift att ställning i politiska konflikter, samtidigt är svensk fotboll en folkrörelse som värnar om mänskliga rättigheter. Att spela en vänskapsmatch mot Bahrain

i just januari 2012 sänder inte de signalerna.