Oscar Hiljemark…wow!

SPORTBLADET

DOHA. Visserligen skedde det mot mediokert motstånd.

Men ingen kan ta ifrån 19-årige Oscar Hiljemark att han låg bakom 1-0 och gjorde 2-0 själv i sin första A-landskamp.

Det är klart att vi ska kalla det succédebut.

Inför uppskattningsvis hundra personer på Al-Gharafa stadium i Doha inleddes det svenska landslagsåret 2012. En match där försnacket mest handlat om det kontroversiella valet av motståndare.

Matchbilden var svensk dominans direkt. Bahrains coach, engelsmannen Peter Taylor, verkade ha beordrat sina spelare att skicka långa bollar på ensamme anfallaren Ismail A. Latif som avgjorde arabiska mästerskapen i december med sitt 1-0-mål mot Jordanien. Men Latif var chanslös i luften mot mittbackarna Pontus Jansson och Niklas Backman. Ofta kom bollarna inte ens så långt då Oscar Hiljemarks huvud var i vägen.

Hysén bommade

Därefter kunde Sverige spela sig förbi en en oorganiserad motståndare som tappade bort Anders Svensson framför sitt mittfält och Stefan Ishizaki bakom.

Tobias Hysén bommade två bra lägen och vid tredje tillfället prickade han ribban. Niklas Hult brände ett friläge, framspelad av Ishizaki. Sverige borde gjort minst ett mål i första halvlek, samtidigt hade Bahrain inte tillstymmelsen till en målchans.

Det dröjde till 67:e minuten innan Latif sköt Bahrains första skott på mål men Pär Hansson behövde knappt sträcka på sig.

Då hade Sverige redan spräckt målnollan. Hiljemark hittade Hult med en känslig lyftning som gick omkull i en närkamp med Abdulla Omar. Svensk straff och rött kort till bahrainern var ett minst sagt tufft domslut.

Straffen tog Hysén hand om, lurade ner Hamed Al Dossari till vänster och rullade bollen i dennes högra hörn.

Med en man mindre var Bahrain aldrig i närheten av att skapa något kvitteringstryck.

Totalt gjorde sju svenska spelare landslagsdebut och ingen gjorde bort sig. Hult fixade straffen och svarade för ett antal bra prestationer även i övrigt. Branns Erdin Demir låg rätt i defensiven och var snabb att följa med framåt. Malmö FF:s Pontus Jansson fick en lugn resa i backlinjen men tog bort de flesta bollar han skulle. En dryg kvart från slutet fick Elfsborgs Viktor Claesson chansen som släpande anfallare och kom in i spelet direkt.

Stora framtidsnamnet

Erik Friberg och Mikael Dyrestam spelade för kort tid för att det ska gå att dra några slutsatser.

Oscar Hiljemark däremot…wow. Visst, motståndet var på gränsen till undermåligt men glöm inte att killen bara är 19 år. Han vann närkamper, var stark i luften, svarade för smarta frispelningar och sköt 2-0-målet efter att ha trampat runt Bahrains backlinje och kontrollerat tryckt in bollen i bortre.

Så mycket mer går inte att begära.

Att Oscar är ett av svensk fotbolls stora framtidsnamn visste vi redan. Efter hans landslagsdebut finns ingen anledning att revidera bilden.

FAKTA

ROBERT LAULS ➕-BETYG:

Pär Hansson

- - - - - - -

Adam Johansson

Niklas Backman

Pontus Jansson (86)

Erdin Demir (79)

- - - - - - -

Anders Svensson

Oscar Hiljemark (86)

- - - - - - -

Jiloan Hamad

Stefan Ishizaki (73)

Niklas Hult (73)

- - - - - - -

Tobias Hysén (64)

ERSÄTTARE

Marcus Olsson (64)

Jimmy Durmaz (73)

Viktor Claesson (73)

Emii Salomonsson (79)

Erik Friberg (86)

Mikael Dyrestam (86)