Laul: Bara en tidsfråga innan Hiljemark är en startspelare

SPORTBLADET

DOHA. Ett av förbundskapten Erik Hamréns favoritord är ”shining”.

Den exakta betydelsen var okänd fram till i går.

Då sprang en 19-årig mittfältare ut på Al-Gharafa stadium med en attityd som skrek ”GE MIG BOLLEN” i sin landslagsdebut.

Rasmus Elm 2009.

Efter 2–0 mot Bahrain, när arenan tömts på de uppskattningsvis 50 svenska åskådarna som hade läktarna helt för sig själva, var Erik Hamrén relativt återhållsam i sitt beröm av Oscar Hiljemark. På frågan vad han ser för framtid för Elfsborgsmittfältaren svarade Hamrén:

– Om jag tar det nu blir det bara om honom. Det tycker jag är fel. Jag bedömer honom som väldigt spännande, det är därför han är här. Precis som de andra unga spelarna som är här.

I själva verket var det nog inte bara Tobias Hysén som hade ribbkänning under den här matchen. Jag tror att förbundskaptenen njöt på ett sätt som nästan kunnat få honom fängslad i Qatar om det kommit emir Hamad bin Khalifas säkerhetstjänst till känna.

Erik Hamrén brukar tala om något han kallar ”shining”. Då syftar han varken på Stephen Kings skräckroman, Stanley Kubricks filmatisering med Jack Nicholson i huvudrollen eller det Halmstadbaserade extreme metal-band som i fjol gav ut skivan ”Född förlorare”.

Hamréns ”shining” är en fotbollsspelare det lyser om, vars bröstkorg är långt framskjuten, som tar för sig och vill sätta sina avtryck på matchen.

Hiljemark dominerade mest

Ungefär som ett av Zlatan Ibrahimovics svar i den omtalade ”kontaktannons”-intervjun från 2003:

– Varför kidsen är så förtjusta i mig? Jag vet inte. Jag är ung. Jag glänser. Jag dominerar, sa Zlatan och garvade.

Inga jämförelser i övrigt men mot Bahrain var Oscar Hiljemark den unga spelare som glänste och dominerade mest.

Visst slog han bort ett par enkla passningar och tog några matchrytmsmässiga felbeslut. Visst var Bahrains unga lag mediokert, snudd på undermåligt.

Men det saknar betydelse i det här sammanhanget.

Vad det handlar om är en 19-åring som direkt från avspark visade en attityd som skrek ”GE MIG BOLLEN”. Och en landslagsdebut är alltid en landslagsdebut, även

om den sker mot svagt motstånd i en betydelselös träningsmatch ute i öknen.

Oscar Hiljemark räknas sedan en tid tillbaka som ett av Sveriges stora framtidsnamn. Han kan inte ha gjort någon besviken i går. En hårt arbetande tvåvägsmittfältare som vann nickdueller på egen planhalva lika självklart som han klev runt motståndarbacklinjen och tryckte dit bollen i bortre.

Jag har bevakat januariturnén sedan 2004 och bara en gång tidigare sett en bättre landslagsdebut än Hiljemarks.

Elm blev ordinarie

Det var 2009 på den amerikanska västkusten där Rasmus Elm, 21, först glänste med ett inhopp mot USA och sedan dominerade från start mot Sven-Göran ”Svennis” Erikssons Mexiko.

Rasmus gick från vinterturnén till att bli ordinarie i dåvarande förbundskapten Lars Lagerbäcks VM-kvalelva redan på våren.

Efter att ha fått 2010 förstört av skador och sjukdomar är Elm tillbaka i landslagselvan och på väg mot betydligt större klubbäventyr än holländska AZ Alkmaar.

Oscar Hiljemark är inte så långt kommen i sin fotbollsutveckling att han spelar från start i ett ”riktigt” landslag till våren. Det är högst osäkert om han tar plats i EM-truppen.

Men efter det är det bara en tidsfråga.