Laul: Turnén var bra – men Hamréns högerbacksdilemma fortfarande olöst

SPORTBLADET

DOHA. Efter sju sorger blev min åttonde januari-resa ingen bedrövelse.

Tvärtom, årets trupp är kanske den mest lovande jag har sett.

Men på den viktigaste frågan fick förbunds-kapten Erik Hamrén inget svar.

Snart bara fyra månader kvar till sommarens stora fotbollsfest, EM i Polen/Ukraina. Ur det korta EM-perspektivet handlade matcherna mot Bahrain och Qatar framför allt om Adam Johansson eller Emil Salomonsson kan vara aktuell som lösning på det högerbacksproblem som uppstått. En oskriven mästerskapsregel är att åka med minst två spelare på varje position men bakom Mikael Lustig (petad i Celtic) finns inget givet alternativ.

Det gör det fortfarande inte.

Ser inte ut som en landslagsspelare

Adam Johansson är klok och rutinerad och gjorde få eller inga misstag under matcherna. Men redan innan hans skadehelvete började 2009 var det framför allt bristen på snabbhet som hindrade honom från en större, internationell karriär. De långa och många skadeuppe-hållen har inte gjort honom rappare i steget precis. Adam ser helt enkelt inte ut som en landslagsspelare och det måste hända mycket i Seattle om det ska förändras under våren.

Dock väntar jag med att avskriva honom helt, han ligger fortfarande en bra bit före Emil Salomonsson vars brister till och med ett reservbetonat, qatariskt U23-lag lyckades avslöja.

Med facit i hand känns det ännu mer tveksamt att Kalmars Mattias Johansson lämnades utanför truppen för att han tackade nej till en U21-samling under sin semester. Mattias framstår som den mest spännande spelaren på positionen och genom en riktigt stark vår kan han blanda sig i diskussionen.

Förutom högerbacksdilemmat gav januariturnén i regel positiva svar på de frågor som ställdes före avresan:

Är Tobias Hysén klar?

Ja, Tobbe är klar för EM-truppen om inget oförutsett inträffar. Hans insatser på planen visar det och

Erik Hamréns sätt att prata om honom bekräftar det. Förbundskaptenen har fortfarande inte bestämt om han åker med fyra eller fem anfallare till Kiev men jag tror att det blir fem: Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander, Ola Toivonen, Tobias Hysén och John Guidetti.

ÄR PÄR HANSSON VÅR TREDJEKEEPER?

Tveklöst. Sattes inte på några större prov under matcherna men hans träningar och hans sätt att styra och coacha backlinjen är imponerande. I framtiden väntas Pär ta över efter Andreas Isaksson som landslags-etta men skulle han misslyckas med det kan han alltid ta över efter sir Alex i Manchester i stället. Ett tränarämne.

Hiljemark – möjlig i VM-kvaltruppen

l HUR BRA ÄR EGENTLIGEN HILJEMARK?

Jag hörde en träffande liknelse i går: Hiljemark är mer Jonas Thern än vad Simon Thern är. En hårt arbetande tvåvägsmittfältare som vinner nickdueller på egen planhalva lika självklart som han slår de avgörande passningarna offensivt. Fortfarande för tidigt för att prata om 19-åringen i EM men när höstens VM-kval börjar kan han mycket väl finnas med i truppen.

VILKA SPELARE FASTNADE FÖRBUNDSKAPTENEN FÖR?

Han nämnde framför allt tre: Hiljemark förstås, högeryttern Jiloan Hamad och vänsterbacken Erdin Demir. Plus att han beskrev Elfsborgs 19-åring Viktor Claesson som ett ”råämne”. Claesson är onekligen intressant, målskytt i landslaget trots att han aldrig spelat högre upp än i superettan. Även om agenten inte lär ta med just det målet på dvd:n som ska ut till europeiska storklubbar med tiden.

VAD GER EGENTLIGEN DE HÄR JANUARITURNÉERNA I LÅNGBORTISTAN MOT SVAGT MOTSTÅND?

Det är utmärkta tillfällen för unga talanger att bekanta sig med landslaget, och för landslaget att bekanta sig med unga talanger. Till exempel har 17 av 22 spelare i dagens ”riktiga” landslagstrupp gjort en flera januariturnéer. Jag skulle inte bli förvånad om vi i framtiden blickar tillbaka på Qatar 2012 som en resa då flera ordinarie landslagsmän fanns med för första eller andra gången.

ARTIKELN HANDLAR OM