Vår nye superstjärna...men startar han i EM-premiären så går jag hem från Ukraina

Robert Laul: Här är min EM-trupp just nu

SPORTBLADET

En svensk fotbollsstjärna är född.

En plats i EM-truppen ska han ha.

Men John Guidetti i startelvan i premiären mot Ukraina?

Inte en chans.

Foto: Foto: Bildbyrån
nyckelspelare 19-årige John Guidetti räknas redan som en superstjärna i Feyenoord. Nu jämförs han med förebilden Zlatan Ibrahimovic.

Det börjar bli en ganska välskriven saga det här. Den 11 september möttes Feyenoord och NAC Breda i det som var tänkt att bli John Guidettis debutmatch för den gamla svenskklubben. Två veckor tidigare hade 19-åringen lånats ut från stjärnspäckade Manchester City under transferfönstrets sista timmar.

Men debuten dröjde, Guidetti fick börja på bänken.

Kanske inte så konstigt – i ryggsäcken hade anfallaren bara några få cupmatcher för City, en lyckad men kort utlåning till Brommapojkarna och en mindre lyckad sejour i Burnley i engelska andradivisionen.

En halvtimme från slutet vinkade tränaren Ronald Koeman till sig Guidetti och i 61:a minuten kom nummer tio in på planen i stället för nummer nio Guyon Fernandez.

Någonstans där börjar sagan.

Det här går inte obemärkt förbi

Redan när låneaffären gjordes upp hade Guidetti dealat till sig tröja tio, den stjärnorna brukar bära. En av anledningarna till att han valde Brommapojkarna framför Djurgården under månaderna i Sverige var att Dif inte kunde garantera honom tian (den hade Christer Youssef).

I slutet av matchen fick Feyenoord straff. John Guidetti var inte uppsatt som straffskytt men tog hand om bollen, la upp den på straffpunkten och skickade in slutresultatet 3–1. Efteråt hyschade han hemmapubliken och några dagar senare hade fansen satt ihop följande sång:

”We had Henrik Larsson, his hair was like spaghetti. We’ve got another brilliant Swede, his name is John Guidetti”.

Feyenoord – där även Harry Bild, Ove Kindvall och Johan Elmander spelat – vet att uppskatta en svensk.

Medelmåttorna får aldrig sina debuter återberättade, det är förbehållet stjärnorna. I går föddes en svensk idrottsstjärna. Att en 19-åring gör tre mål mot Ajax i holländska ligan går inte obemärkt förbi i fotbollsvärlden.

Det ska dock sägas att Ajax är en skugga av vad de en gång var. Försvarsspelet är virrigt, anfallsspelet trögt och mittfältet vägde lätt mot Feyenoords. Lagen står nu på samma poäng i Eredivisie, delad fjärdeplats tillsammans med Heerenveen.

Mer eller mindre given i EM-truppen

John Guidetti lämnade Sverige och Brommapojkarna i samband med sin 16-årsdag för att bli ungdomsproffs i Manchester City. Han bestämde sig tidigt för att satsa precis allt på fotbollen. När han gästade mitt fotbollsprogram Laul Calling våren 2010 berättade han bland annat om hur han prioriterat bort skolan:

– I Sverige hade jag fått gå i skolan till klockan fyra. Sedan springa med en tre kilo tung träningsväska på ryggen till tunnelbanan. Sedan ha så ont i huvudet att jag måste ta två Alvedon för att orka träna. Då får man ingen utveckling. I Manchester kunde jag vakna upp helt fräsch för att ta taxi till träningen, sa John.

Satsningen har lyckats så här långt.

I Feyenoord har han nu gjort 14 mål på 13 matcher varav 5 genom iskalla straffar. Guidetti är inte särskilt snabb men har spelsinnet att förstå var en målchans kan dyka upp, han är en boxpelare av den typ Sverige saknat sedan Marcus Allbäck slutade men med ännu mera tyngd att hålla undan försvarare.

Det gör honom till ett mer eller mindre givet val i EM-truppen tillsammans med Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander, Ola Toivonen och Tobias Hysén som har andra egenskaper. Förbundskapten Erik Hamrén vill naturligtvis inte låsa sig för något men öppnade under januariturnén för att åka till Kiev med fem anfallare.

Naturligt är att Guidetti får bekanta sig med gruppen i samband med landskampen mot Kroatien 29 februari.

Inte en man för startelvan

Redan i december skrev jag att John Guidetti inte ska till EM för att se och lära, han ska dit för att göra mål, jag ser honom som en vass inhoppare vid matchbilder där Sverige måste göra mål.

Den diskussion som nu finns om att han är en man för startelvan ger jag inte lika mycket för. Glöm inte att Marcus Berg öste in mål i Holland för fyra år sedan då ligan höll högre kvalitet. Var är Berg i dag?

Om Guidetti spelar från start i EM-premiären mot Ukraina i juni, samtidigt som Ibrahimovic, Elmander, Toivonen och Hysén är tillgängliga, då lovar jag att promenera hem till

Sverige genom Vitryssland när mästerskapet är över.

FAKTA

Truppen till EM just nu - enligt Laul:

1. Zlatan Ibrahimovic

anfall, Milan.

2. Olof Mellberg

försvar, Olympiakos.

3. Andreas Isaksson

målvakt, PSV Eindhoven.

4. Kim Källström

mittfält, Lyon.

5. Johan Elmander

anfall, Galatasaray

6. Anders Svensson

mittfält, Elfsborg.

7. Sebastian Larsson

mittfält, Sunderland.

8. Mikael Lustig

försvar, Celtic.

9. Rasmus Elm

mittfält, AZ Alkmaar.

10. Daniel Majstorovic

försvar, Celtic.

11. Martin Olsson

försvar, Blackburn.

12. Ola Toivonen

anfall, PSV Eindhoven.

13. Johan Wiland

målvakt, FC Köpenhamn.

14. Pontus Wernbloom

mittfält, CSKA Moskva.

15. Jonas Olsson

försvar, West Bromwich.

16. Emir Bajrami

mittfält, Twente.

17. Andreas Granqvist

försvar, Genoa.

18. Behrang Safari

försvar, Anderlecht.

19. Samuel Holmén

mittfält, Istanbul BB.

20. Pär Hansson

målvakt, Helsingborg.

21. John Guidetti

anfallare, Feyenoord.

22. Tobias Hysén

anfall/mittfält, IFK Göteborg.

23. Christian Wilhelmsson

mittfält, Al-Hilal.

Även om EM-truppen inte tas ut förrän i maj kommer den att se ut ungefär så här om inget oförutsett inträffar. Skador kan förändra mycket och Erik Hamrén letar med ljus och lykta efter en högerback till. Skulle 28-årige Adam Johansson göra sensationellt bra ifrån sig i Seattle är han ett alternativ. Skulle 19-årige Mattias Johansson gå rakt in i AZ Alkmaars startelva kan han vara ett alternativ. I så fall kan ”Chippen”, Tobias Hysén eller John Guidetti hänga löst. Då blir det en fråga om dagsform och hur det såg ut i januari är av mindre betydelse. Annars får Hamrén helt enkelt åka med en högerback (Lustig) och lita till att Sebastian Larsson vikarierar vid skada eller avstängning”. Robert Laul