Marcus är en klokare spelare än man kan tro

Laul: Det som sker är unikt

SPORTBLADET

För två veckor sedan blev Martin och Marcus Olsson det fjärde tvillingparet i historien att ha representerat svenska herrlandslaget i fotboll.

Det som sker nu är unikt.

Aldrig tidigare har två tvillingbröder från Sverige spelat för samma utländska, professionella fotbollsklubb.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Olsson gjorde en bra match mot Qatar.

Och det är inte vilken klubb som helst.

Vi talar om anrika Blackburn Rovers, grundad 1875, vinnare av Premier League säsongen 1994/95, i dag på en mindre smickrande nedflytningsplats, skakade av fjolårets ekonomiska förlust i 200-miljonersklassen men med indiska kycklinggrossisten Venky's i ryggen som lovat att satsa vidare.

Fast den satsningen har publiken på Ewood Park inte sett mycket av.

För några veckor sedan lades ett bud på rutinerade strikern Andy Johnson som tillbakavisades av Fulham. In kommer i stället 23-årige Marcus Olsson, direkt från allsvenska fjolårsjumbon Halmstad där varken han eller någon annan rosade marknaden.

I ärlighetens namn är det kanske inte så mycket att hoppas på för Roversfansen men ur ett idrottshistoriskt svenskperspektiv är storyn mer intressant.

Fjärde tvillingparet i landslaget

Tvillingbröderna fick sin fotbollsutbildning i Högaborgs BK, Helsingborgklubben som är mest känd för att ha fostrat spelare som Mats Magnusson och Henke Larsson. Martin försvann till Blackburn som 17-åring, året efter flyttade Marcus till Halmstads BK, nu återförenas dem.

I höstas tog Martin Olsson en ordinarie vänsterbackströja i Erik Hamréns landslag och är att betrakta som given i sommarens EM-trupp. För två veckor sedan gjorde Marcus landslagsdebut mot Bahrain under januariturnén i Qatar.

De blev det fjärde tvillingparet som spelat i svenska herrlandslaget efter:

Thomas och Andreas Ravelli. Andreas debuterade först i landslaget, 1980, Thomas ett år senare.

Bengt och Björn Anlert gjorde en landskamp vardera under 1950- och -60-talen.

Hans och Stig Tvilling. De hette först Andersson men bytte till det mer passande efternamnet Tvilling. Då är vi tillbaka på början av 1950-talet.

Imponerade mot Qatar

Faktum är att Marcus Olsson, som var något av en överraskning i årets januaritrupp, gjorde en riktigt bra insats i turnéns andra match mot Qatar där han spelade en halvlek som forward. Det var också på den positionen Marcus användes under träningarna. Han är en klokare spelare än man kan tro.

I Blackburn är han snarare värvad som vänsterytter av managern Steve Kean som själv spelade på (höger)kanten som aktiv. Hur länge den ifrågasatte managern nu blir kvar. Nyligen tog förre Roversspelaren El-Hadji Diouf fram motorsågen om Keans ledarskap:

– Alla är förvånade att han inte är sparkad ännu. Rovers kommer åka ur om inte ägarna gör en förändring. Varje vecka ser jag fans på tv som gråter. Ingen av dem förtjänar det som nu händer, sa senegalsen som nu återfinns i Doncaster.

Tilläggas bör att Diouf fick sparken från Blackburn i höstas efter en kontrovers med just Steve Kean.

Internationellt finns ett flertal exempel på tvillingbröder som representerat samma klubb- och landslag, de mest framgångsrika är holländare:

Frank och Ronald de Boer spelade ihop i Holland, Ajax, Barcelona och qatariska Al-Rayyan under 1980-, 90- och -00-talen.

René och Willy van der Kerkhof tog VM-silver med Holland både -74 och -78 och spelade ihop i Twente och PSV Eindhoven.

Där har Martin och Marcus något att bita i.