”Försvarsspel? Aldrig”

Foto: SCANPIX
SPORTBLADET

När förbundskapten Mano Menezes placerar ut konerna för dagens tredje avslutsövning knackar jag min brasilianske journalistkollega på axeln och frågar:

– Tränar de inte försvarsspel alls?

Han tittar förvånat på mig:

– Försvarsspel? Aldrig.

Häng med Sportbladets ROBERT LAUL på ett träningspass med världens mest populära fotbollslandslag.

Efter förlusten mot Mexiko i OS-finalen är Brasilien i allmänhet och förbundskapten Mano Menezes i synnerhet satt under hårt tryck inför landskampen mot Sverige på onsdag. OS-guld var första delmålet i den fyraårsplan som brasilianska fotbollsförbundet sjösatte 2010 och som ska krönas med seger i hemma-VM 2014 – allt annat är ett misslyckande av bibliska mått för Brasilien.

Men Menezes unga lagbygge kritiserades redan inför OS och

sedan finalförlusten har följande hänt:

Ex-storspelaren Romario har via medierna krävt förbundskaptenens avgång – check.

Det spekuleras i att Luiz Felipe Scolari ska ta över – check.

– På papperet är det här en vänskapsmatch. Men inte för spelarna i Brasilien. De vet att de måste tänka på Mano Menezes. Han måste vinna om han vill behålla jobbet, säger Bruno Córtez på SporTV som är i Sverige för att bevaka jubiléumslandskampen på Råsunda.

Den brasilianske förbundsordföranden José Maria Marin är också på plats på Söderstadion. Medan träningen pågår får han gång på gång förklara att Menezes kommer att fortsätta som förbundskapten.

Tror ni på det? frågar jag journalistkollegan.

– No no.

Spelarna verkar obrydda om uppståndelsen. Chelsea-mittfältaren Ramires har varit i England, berättar han, och har inte en aning om kritikstormen där hemma. Barcelonas Dani Alves är glad att Brasilien tog fler OS-medaljer än någonsin tidigare och nya superstjärnan Neymar…tja, han är hedrad över att ha fått representera sitt land i en så stor turnering.

– Det var olyckligt att vi förlorade finalen men livet går vidare, säger Neymar.

Närmast alltså med en landskamp mot Sverige, den sista på Råsunda, arenan där Brasilien vann sitt första, historiska VM-guld 1958.

Vad vet du om VM:et? frågar jag Neymar.

– (skratt) Ingenting. Jag var inte ens född då, säger han och springer ut på planen där uppvärmningen precis ska börja.

Snärtiga, rena och hårda passningar

Mest avslappnad av storstjärnorna är Dani Alves. Jag förklarar hur imponerade vi är av hans nya, robusta skägg och ber honom förklara tanken bakom det.

– Det är för att kompensera håret som ramlar av från huvudet, säger Alves, 29, och drar handen över militärfrisyren.

Efter joggning och stretching spelas det kvadraten med ett tillslag och två man i mitten. Det övergår i triangeln med en man i mitten. ­Sedan följer tre former av avslutsövningar: inlägg-avslut, djupled-avslut och väggspel-avslut.

Brassarna har ett speciellt passningstillslag. De pendlar inte vidare med foten vid bollträff utan rycker liksom tillbaka benet. Det ger snärtiga, rena och hårda passningar. Ibland blixtrar det till i avsluten också: Neymar gör en skottfint, sedan Laudrup-lobbar han bollen över liggande målvakt. Hulk skickar in en projektil från vänster. Leandro Damião gör en brassespark tätt över.

Luiz jublar högst

Zlatans lagkamrat Thiago Silva kliver av tidigt och joggar ett par varv runt planen. En stund senare har även Alves, Ramires och David Luiz tröttnat och tävlar i stället vem som kan få bollen att stanna närmast sidlinjen på andra sidan. Luiz jublar högst.

Neymar och Chelsea-nyförvärvet Oscar stannar kvar för att nöta ännu mera avslut, målvakterna Gabriel, Neto och Ribeiro får sannerligen jobba detta träningspass. Till sist är det bara keeprarna och en målvaktstränare med en ohygglig bössa kvar på planen.

Jag frågar min journalistkollega om morgondagens träning blir mer försvarsinriktad.

– Nej nej, då är det tvåmål, svarar han.