Laul: Jag förstår mig inte på Hamréns taktik

Foto: Scanpix
SPORTBLADET

När det gällde mest petade Erik Hamrén de rutinerade spelarna och Sverige föll tungt i EM-premiären mot Ukraina.

I den resultatmässigt betydelselösa träningslandskampen mot Brasilien ser han ut att göra plats för Christian Wilhelmsson, 32.

Fattas bara att Anders Svensson, 36, kliver in från start också.

Inte för att jag har något emot vare sig ”Chippen” eller Svensson, tvärtom. Poängen är att jag hade velat se mer av båda under EM. Mellan raderna har Hamrén erkänt att laguttagningen mot Ukraina var ett misstag även om han inte sagt det rakt ut ännu.

Kanske kommer det i memoarerna?

Träningslandskampen mot Brasilien är ett fint tillfälle att testa Rasmus Elm, 24, centralt och Alexander Kacaniklic, 21, till vänster men så ser det inte ut att bli att döma av träningarna.

Varför inte lita på de erfarna i en EM-premiär, och sedan testa det nya när det inte gäller lika mycket?

Förstår inte taktiken.

Det framstår som att förbundskaptenen inte har någon klar linje med vad han vill med det svenska landslaget, annat än att spelarna ska visa ”shining” och kämpa.

Vägrade spela högerback

Ett steg i rätt riktning togs på gårdagens träning där det nöttes fasta situationer, både defensiva och offensiva. Alla minns försvarshaveriet i somras, det är lättare att glömma att Sverige inte heller skapade en enda vettig målchans på hörna under hela EM.

En diskussion före mästerskapet handlade om Sebastian Larsson som nästintill vägrade att spela högerback trots att det fanns ett behov av honom där. I stället för att visa starkt ledarskap chansade Hamrén med en match­otränad Mikael Lustig i premiären för att sedan tvingas möblera om halva backlinjen till mötet med England och flytta ut Andreas Granqvist till höger. Mot Brasilien ser Larsson ut att skickas ner som högerback, men det är så dags.

Mötet med Brasilien är första mötet med tiden efter Olof Mellberg. Hamrén har varit tydlig med att han tänker satsa på Granqvist och Jonas Olsson som Sveriges mittbackspar under VM-kvalet. Det är inte så mycket att säga om, hyggliga försvarare båda två – men hur kompletterar de varandra?

Offensiva skador ställer till det

Offensivt ställer skador till det i kväll. Ingen Johan Elmander, kanske ingen Zlatan, ingen John Guidetti. Alternativet med Ola Toivonen bakom Marcus Berg skrämmer knappast brassarna och är inget att hålla i under ett blåsigt VM-kval. Men då är Zlatan och Elmander tillbaka, och i bästa fall John Guidetti som energi på bänken.

Debatten om Mathias Ranégie har fått stort genomslag och med tanke på alla forwardsavhopp hade det varit motiverat att ta ut honom den här gången för ett inhopp. Inte minst för att se hur han hävdar sig i luftrummet på högsta nivån.

I allsvenskan framstår han som ett monster. Skulle han inte duga hade det bara varit att avskriva 28-åringen för gott, i stället snärjde Hamrén in sig i en provocerande bortförklaring att Ranégie är fel spelartyp.

Ranégie å sin sida, grusade sina möjligheter när han öppet hånade förbundskaptenens svengelska via Twitter. Uppfriskande för oss som följer landslaget men förutom sent inkallade Tobias Hysén fanns få vinnare i den historien.