De har misslyckats mest i allsvenskan

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Toppstriden rullar vidare.

Floppstriden är i princip avgjord.

Men vems misslyckande är egentligen störst – IFK Göteborgs, Örebros eller Gais?

Det enkla svaret är Gais som efter fjolårets femteplats inte bara har stått för ett sportsligt totalfiasko utan även havererat ekonomiskt och organisatoriskt. Att Örebro, trea i allsvenskan 2010, förmodligen rasar ner i Superettan gick inte heller att förutspå men går åtminstone att förstå med tanke på den stora spelar-omsättning klubben haft senaste två säsongerna.

Där finns stora och viktiga analyser att göra men den här spalten tänker inte sparka på dem som redan ligger, åtminstone inte i dag.

Men vad hände egentligen med guldtippade IFK Göteborg? Eller Real Göteborg som de kallades innan misslyckandet var ett faktum (det stod klart ganska tidigt).

Att Kjetil Wæhler överskattades å det grövsta är ingen hemlighet, likaså att truppen var felbalanserad med för få kompetenta försvarsspelare. Det räckte att en matchotränad Mathias Bjärsmyr plockades in, sedan dess har Blåvitt fem raka utan förlust, och det mot lag som Elfsborg, Malmö och Häcken.

Behövde ”yttre stimuli”

Det finns en djupare förklaring också, och det var tränaren Mikael Stahre som satte mig på spåren på presskonferensen efter derbyt mot Häcken i veckan:

– Det är klart att när man möter lag som Gefle, Kalmar och Gais som jobbar konsekvent med tio spelare på rätt sida boll så ställs andra saker på sin spets än när man möter Häcken, Elfsborg och Malmö som går för tre poäng. Det blir ett mer öppet spel. Att spela matcher med ett yttre stimuli, mycket folk och ett tryck…det är klart att det är lättare för oss. Det är en större utmaning för oss i nuläget att åka till Örebro, sa Mikael Stahre.

Tittar man på årets resultat har Blåvitt 0–5 mot Gefle, 0–3 mot Kalmar, dubbla kryss mot jumbon Gais och tagit en poäng mot nästjumbon Örebro. Mot bakgrund av det sa Häckens tränare Peter Gerhardsson:

– Stahre säger något som är intressant, det verkar som att IFK har problem att spela mot Gefle och sådana lag, svårt att tända till. Det är väl en förklaring att Göteborg inte har så många poäng om man bara kan tända till när det är mycket publik och mot topplag. Jag vet inte hur de resonerar där, det får du fråga dem om.

Anfallaren Hannes Stiller medger att matcherna mot topplagen kittlar lite extra:

– När man möter de här topplagen är det klart att vi vill bevisa för oss själva och alla andra att vi är bättre än vår tabellplacering. Samtidigt får vi se till att vara bättre mot lagen längre ner i tabellen och vinna de matcherna också, det har vi inte riktigt gjort. Men matcherna mot till exempel Malmö är det så mycket annat man dras med av, mycket folk och bra stämning. Samtidigt ska vi vara så professionella att vi ska kunna prestera bra fotboll även mot Gefle borta men det har vi inte lyckats med i år, säger Stiller.

Hitta en realistisk bild

I stället för att gödsla mer pengar på nya spelare finns alltså en mental läxa att göra: gå in i nästa säsong med lägre svansföring och en mer realistisk bild av vad som krävs när motståndet i sig inte ger den där extra kicken.

Veckans L

Robert Laul betygsätter veckan som varit.

LLLLL

Panikvärvningens succé

Helsingborg må vara avsågade från toppen men har allsvenskans hetaste spelare. Nikola Djurdjic har gjort sex mål och två assist på sex matcher – och två till mot Twente i går. En panikvärvning som heter duga av HIF:s Jesper Jansson. Frågan är om föreningen har råd/får be-hålla honom till nästa säsong.

LLLL

Tom och hans sång

Åtvidabergs Tom Pettersson – ni vet han som sjöng ”Åtvids år” i våras – framförde en ny sång

i TV där undertecknad fick ett vasst stick. I just detta fall finns en poäng: jag tippade Åtvidaberg på kvalplats men de ligger elva och har faktiskt fem poäng ner till kval. Det borde räcka. Fin låt och 1–0 till U21-Tom.

LLL

Borta bra...eller vänta nu

En av mina mejlare, Carl-Johan, har suttit på kammaren och räknat ut att Malmö FF och Elfsborg släppt in fyra mål vardera på hemmaplan

– men 24 respektive 19 på bortaplan! Övriga guldlag, Häcken och AIK, har inte i närheten av så stora differenser hemma/borta. Där har firma Norling/Lennartsson något att fundera på.

LL

Elake gerhardsson

Mikael Stahre dömde ut Häckens chanser i guldstriden och tränaren Peter Gerhardsson slog tillbaka: ”Stahre? Han är ju AIK:are”. För att förstå exakt hur elak den repliken är bör man känna till att Stahres bakgrund fortfarande är lite småkänslig i Göteborg och att han själv aktar sig noga för att säga något som kan tolkas som pro Gnaget.

L

Domartillsättningen

Jonas Eriksson briljerade i Champions League i veckan. Men i senaste allsvenska omgången dömde han Gefle–Kalmar och i kommande blir det Örebro–Gif Sundsvall. Varför tar inte Sveriges bästa domare hand om matcher i guldstriden? Och var har Daniel Stålhammar tagit vägen? Inte dömt i allsvenskan sedan augusti.

De fyra hetaste matcherna

1. Malmö FF–Norrköping, fredag 19.00

2–0-segern borta mot Syrianska innebär att Malmö är med i matchen igen. Norrköping är en lurig motståndare men hemma på Swedbank släpper MFF knappt in mål och brukar oftast

göra ett eller annat.

Tipset: 2–0.

2. Häcken–Syrianska, lördag 14.00

Efter två raka poängförluster mot tufft motstånd har Häcken en bra möjlighet att studsa tillbaka i guldstriden hemma på Rambergs-

vallen. Syrianska har inte lyckats mot topplag i år.

Tipset: 4–1.

3. AIK–Gefle, söndag 15.00

Bara tre dagar efter mötet med Ukrainas

”Gefle” kommer originalet till Råsunda.

Gnagets tuffa spelschema sliter och Andreas Alm vilade flera ordinarie spelare i Europa League i går.

Tipset: 3–0.

4. Gais–Elfsborg, söndag 17.30

Någon menade att det vore bättre om Gais lämnade WO, då blir det ”bara” tre plusmål för Elfsborg. Konstgrässpecialisterna kan besegra sitt grässpöke men de ska göra det på Gamla Ullevis usla matta.

Tipset: 2–3.

ARTIKELN HANDLAR OM