Laul: Allt måste läggas upp på bordet – genast

SPORTBLADET

Allsvenskan har funnits i 87 år.

Mig veterligen är det första gången ­någon försöker botanisera i den djungel som går under namnet fair play-ligan.

På tiden att det gjordes, vi upptäckte nämligen en rad frågetecken.

Foto: © BILDBYRÅN
På grund av sina fans har klubbar som AIK svårt att vinna fair play-ligan.

Bakgrunden till vår granskning är värd att nämna. Efter att guldjagande Häcken spelat 1–1 mot IFK Göteborg i måndags frågade jag mig i en krönika om snälla pojkar verkligen får kyssa Lennart Johanssons pokal. Detta på grund av tränaren Peter Gerhardssons (beundransvärda) inställning att inte kritisera domaren trots att Häcken rånades på ett regelrätt mål, fick en spelare utvisad och ett byte fördröjdes av fjärdedomaren.

Dagen efter hade jag SMS från Gerhardsson apropå den så kallade fair play-ligan där vinnarna kan få kvala till Europa League och som just nu leds av IFK Göteborg, tätt följda av Gefle och Kalmar FF:

– På förbundets hemsida står vilka kriterier som gäller men vem gör bedömningarna? Hur görs bedömningarna? Behövs säkert raketforskare för att förstå. Vi vann förra året men i år är vi otrevligare! skrev Häcken-tränaren och avslutade för säkerhets skull med ilsken smiley.

Två saker sticker ut

Bedömningen görs av Svenska Fotbollförbundets matchdelegater i samarbete med domarna och det är framför allt två saker som sticker ut bland kriterierna för att bedöma fair play: positivt spel och publikens uppträdande.

I positivt spel gynnas exempelvis det lag som går för 2–0 vid ledning 1–0 i stället för att slå vakt om sina tre poäng. Det kan tyckas vara en schyst flört med publiken men allvarligt talat – när blev vackert försvarsspel något fult? Och vilka är domare och delegater att avgöra sådant?

Vad gäller publikens uppträdande är det kriteriet om möjligt ännu krångligare att förstå (nej, jag är ingen raketforskare och det visste ni redan). Men matchdelegaternas chef Gert Nilsson bekräftar att föreningar med liten publik och ännu mindre bortaföljen gynnas positivt då de alltid står kvar på maxpoäng medan lag med större klackar riskerar avdrag.

– Ett lotteri, säger Peter Gerhardsson.

Omöjligt att kontrollera

Värre än så säger jag – det påminner om ett kotteri. Om SvFF ska behålla trovärdigheten i den här frågan måste de hemligstämplade bedömningarna omedelbart göras tillgängliga för klubbar, supportrar och medier. Det finns i dag ingen möjlighet för någon utöver förbundsfolk och domarna själva att kontrollera, kritisera eller analysera bedömningarna. I förlängningen står platser i det internationella cupspelet värda tiotals miljoner kronor på spel.

Fotnot: Kotteri är en benämning på ett slutet mindre sällskap som genom att samarbeta i det fördolda försöker skaffa sig egna fördelar.

FAKTA

Fair play-ligan inför omgång 26

IFK Göteborg 7 720

Gefle IF 7 717

Kalmar FF 7 699

Malmö FF 7 680

Åtvidabergs FF 7 640

IFK Norrköping 7 633

IF Elfsborg 7 631

Djurgården 7 620

BK Häcken 7 604

Helsingborgs IF 7 600

GIF Sundsvall 7 600

AIK 7 587

Mjällby 7 501

Örebro 7 323

Gais 7 226

Syrianska 7 201

Allsv. totalt 7 561

ARTIKELN HANDLAR OM