Laul: Låt de bästa domarna döma de bästa

Köper inte någon av domarbasens förklaringar

SPORTBLADET

Avgörandets stund närmar sig i guldstriden.

Då åker Sveriges högst rankade domare Jonas Eriksson norrut för matchen mellan Gefle och Åtvidaberg.

Får jag komma med annat förslag?

Låt de bästa döma de bästa.

Man tycker att det borde vara enkel matematik. De bästa proffsdomarna dömer de bästa lagen. Men så funkar det inte.

Jonas Eriksson är Sveriges internationellt högst rankade rättskipare. Senast han dömde en toppmatch i allsvenskan var för en dryg månad sedan, Stockholmsderbyt Djurgården–AIK. Sedan for han iväg på ett VM-läger, missade två omgångar, och har därefter tagit hand om Gefle–Kalmar, Örebro–Gif Sundsvall och i morgon alltså Gefle–Åtvidaberg.

Samtidigt jagar Häcken viktiga guldpoäng borta mot Mjällby, dagen efter möts IFK Norrköping–Elfsborg, IFK Göteborg–AIK och Kalmar–Malmö.

Åtminstone en av de matcherna känns som skräddarsydd för Eriksson och hans team – men icke.

Fick tre förklaringar

Jag ringde upp domarbasen Bosse Karlsson och fick tre förklaringar:

1. Bottenstriden är lika viktig, där står ännu mer pengar på spel.

2. Jonas dömer även Champions League, därför anpassas hans program också till det.

3. När schemat läggs försöker Karlsson undvika att samma domare dömer samma lag två matcher i rad.

Jag köper inte någon av dem:

 Vad gäller punkt ett må bottenstriden vara lika viktig eller viktigare men där möts också sämre lag med lägre tempo inför mindre publik. Det är matcher icke-proffsdomare som Johan Hamlin, Martin Strömbergsson eller Tobias Mattsson klarar galant.

 Punkt två: Mjällby–Häcken möts samma dag som Gefle–Åtvidaberg. Alltså borde det inte göra någon skillnad för Erikssons Champions League-uppdrag. Och oavsett det: är inte allsvenskan viktigare än att Eriksson kan stå över ett internationellt uppdrag eller två när det bränner till här hemma?

 Till sist: eftersom så många som fyra lag är inblandade i guldstriden borde risken för krockar från en omgång till nästa vara relativt begränsad.

Martin Hansson visar bra form

Då jag har följt topplagens matcher noggrant den här hösten har jag en klar bild av vilka som fungerat bra och inte.

Eriksson förstås, Martin Hansson har trots all ovärdig dynga han får höra från läktarna visat god form till skillnad från Michael Lerjéus som haft problem i flera matcher, precis som Stefan Johannesson hade i Skånederbyt. Markus Strömbergsson som många tror starkt på verkar ha stannat lite i utvecklingen men det kan vara tillfälligt.

Daniel Stålhammar har inte dömt en match sedan i augusti men det har med hälsan att göra. Däremot är Andreas Ekberg, 27, ett yngre namn som gjort en bra säsong och kan vara mogen större uppgifter.

Laul delar ut veckans L

LLLLL

Fansen räddar klubbarna

Djurgårdens supportrar samlade ihop 800 000 till ett inomhustält på Hjorthagens IP, Gais-fansen skrapade ihop nästan lika mycket, 624 000, för att hjälpa sin förening ur den ekonomiska krisen. Fansen lägger redan mycket pengar på säsongskort och bortaresor, sådana här initiativ är det bara att lyfta på hatten för.

LLLL

Landslaget tippar guldstriden

Tyskdödaren Rasmus Elm fick frågan under landslagssamlingen vilka han tror på i guldstriden. ”Jag håller på David i alla fall”, blev svaret. Det är alltså brorsan i Elfsborg det. Roligt svar och resten av landslagsstjärnornas guldteorier om allsvenskan hittar ni i Sportbladet i morgon. Vilka Zlatan tror vinner? ”Malmö så klart!”.

LLL

Jag tippade rätt – nästan

Efter tio omgångar skrev jag krönikan ”Elfsborg vinner allsvenskan, Örebro åker ur och Waris Majeed tar hem skytteligan”. Bra spanat…om det inte vore för att jag inför säsongen tippade Malmö som guldvinnare. Men tre plus kan jag få om det går in. Vilket det lär göra, eller?

LL

ÖSK testar en gammal kärlek

Alexander Axén tillbaka till Örebro? Alltså, jag har den största respekt för Axén som lagbyggare men ni vet hur det är att gå tillbaka till gamla flick- eller pojkvänner – det går oftast åt helvete igen. En chansning, ÖSK. Men det kanske är värt det. Man brukar ju tycka det.

L

Polisnotan en valfråga

Det här med fotbollsaktiebolagens polisnotor. Förtjänar en större och bredare debatt – är det verkligen polisen som ska bestämma vilka kulturyttringar som ska tillåtas i ett demokratiskt samhälle? Borde bli stor val­fråga 2014.

Veckans matcher i guldstriden

1 Mjällby-Häcken, lördag 16.00

Häcken vann hemmamötet komfortabelt med 4-2 och ska förstås vinna igen mot ett Mjällby som blandar och ger för tillfället.

Tipset: 1–3.

2 Kalmar-Malmö, söndag 15.00.

Seger i denna bortamatch och hemmastarka MFF två ”enkla” matcher kvar på Swedbank innan avslutningen mot AIK på Råsunda. Går inte att räkna bort di blåe ännu.

Tipset: 0–1.

3 IFK Göteborg-AIK, söndag 17.30.

Vilken match detta hade varit om inte Gnaget torskat mot Gefle senast. Nu måste de själva vinna, samt förlita sig till andra resultat för att haka på guldtåget.

Tipset: 1–1.

4 Norrköping-Elfsborg, söndag 17.30

Pole position för Elfsborg som har problem med målskyttet. Norrköping har många förluster mot topplag (plus Gais) i år. Det här kan ändå bli en rysare.

Tipset: 1–2.

ARTIKELN HANDLAR OM