Lista: Här är årets allsvenska startelva

Laul listar - en framtida förbundskaptensduo?

SPORTBLADET

Listornas tid är här och det är dags att utse årets allsvenska elva.

Tio spelare är från lagen i guldstriden.

Plus en skräll.

Och en framtida förbundskaptensduo?

Sista platsen går till Nikola Djurdjic, Helsingborg, som i princip snittat ett mål per match sedan han anlände för några månader sedan. Orättvist kan tyckas mot anfallare som Gunnar Heidar Thorvaldsson och Erton Fejzullahu som gjort fler mål men får nöja sig med en hedersam plats på bänken.

Redan i våras blev jag svag för Magnus

Eriksson men han har lämnat Åtvidaberg för belgiska Gent och då nobbas han även här.

Lite orättvist att IFK Norrköping, som också gjort en fin säsong, inte får med någon spelare i startelvan men jag vet inte riktigt vem jag skulle petat?

Svårt också med AIK:s mittbackar Niklas Backman och Per Karlsson då Karlsson varit den vassare under hösten medan Backman

i grunden är en bättre försvarare och på väg mot gammal god form igen.

Innermittfältet är inte mycket att snacka om och Waris Majeed är så självskriven han kan bli. Häckens vänsterkant skojar du inte heller bort och Pontus Jansson är på väg att bli bra på riktigt.

Lite tuffare på högersidan men Martin

Lorentzsons rutin går före Miiko Albornoz ungdomliga entusiasm och Jiloan Hamads formkurva är bättre än Stefan Ishi­zakis.

Har kostat MFF ett par pinnar

Återstår så målvakterna där kampen står mellan Malmös Johan Dahlin och AIK:s Ivan Turina. Väldigt jämnt, båda har gjort avgörande insatser som räddat många poäng för sina lag. Dahlin faller på att han också kostat ett par pinnar till skillnad från Turina.

Det innebär att Häcken har fyra spelare med, AIK tre, Malmö FF två och Elfsborg en. Glömde jag någon?

Ja laget ska ha en tränare förstås. Här tänker jag på Özcan Melkemichel som utan något vidare spelarmaterial ändå skrapat ihop 29 poäng. Jag tänker också på ”Party-Janne” men det gör jag å andra sidan väldigt ofta.

Kombination för landslaget

Mest tänker jag ändå på Peter Gerhardsson och Jörgen Lennartsson tillsammans. Gerhardssons Häcken är det offensivaste laget i allsvenskans moderna historia medan Lennartssons Elfsborg släppt in näst minst mål i år trots att de inte har en enda försvarsspelare som är i närheten av att platsa på min bänk.

Kanske pratar vi om en framtida förbundskaptensduo enligt svensk dubbelnamnstradition: Peter-Jörgen. Eller varför inte Lennart-Gerhard.

FAKTA

Veckans matcher i guldstriden

1. Malmö-Djurgården, fredag 19.00

MFF är återigen först ut av guldjägarna och kan sätta press på konkurrenterna med en seger. Det ska de förstås fixa mot ett Djurgården som har mindre att spela för.

Tipset: 1–0.

2. Häcken-Kalmar, lördag 14.00.

Även om Malmö råkat vinna kvällen innan ska Häcken knappast darra här. Och uppmaningen från förra veckan hörsammades, nu kliver toppdomaren Jonas Eriksson in i guldstriden.

Tipset: 4–1.

3. AIK-Syrianska, söndag 13.00

Det är mycket ”sista chansen” för AIK som ligger sämst till i guldstriden. Och alldeles oavsett hur det går i övriga matcher har de en plats i Europa League-kvalet att slåss om.

Tipset: 2–0.

4. Elfsborg-Gefle, måndag 19.05

En lätt match? Nja, det undrar jag. Elfsborg är i brygga, har problem med målskyttet och möter erkänt svårspelade Gefle. Visserligen på hemmaplan men ändå.

Tipset: 0–0.

Laul delar ut veckans L

LLLLL

ARTISTEN WAEHLER

Veckans överlägset mest underhållande story, en ”Norgehistoria” där verkligheten överträffar dikten. Så kan man beskriva fejden mellan IFK Göteborgs Kjetil Waehler och fotbollsmagasinet Offside. Mittbacken tog plats i tidningens allsvenska floppelva för säsongen 2012 och det kunde han inte acceptera…

LLLL

JOURNALISTEN WAEHLER

…den kränkte norrmannen slet fram mobiltelefonen och författade ett 1 800 tecken långt mejl till tidningens redaktör Anders Bengtsson (1 800 tecken är som en normal artikel i Aftonbladet). Waehler ifrågasatte inte bara om Bengtsson har sett Blåvitts matcher i år, han ifrågasatte också redaktörens fotbolls­kompetens…

LLL

KOMIKERN WAEHLER

…slutligen gav sig Waehler på hela svenska folket med norska ordstävet: ”Jag er inte svensk, men bara lite dum...?!”. Däremellan radade han upp ett antal matcher där mittbacken, enligt sin egen bedömning, gjort bra insatser…

LL

FOTBOLLSSPELAREN WAEHLER

…36-årige Waehler värvades till Blåvitt inför årets säsong och förväntningarna var stora. Med ett 30-tal landskamper i bagaget och en gedigen karriär på högsta nivå i Norge skulle han bli ledaren i backlinjen när ”Real Göteborg” slogs om guldet. Så blev det inte

riktigt…

L

FLOPPEN WAEHLER

…jag har sett tillräckligt många matcher med IFK i år, framför allt i början av säsongen när misslyckandet grundlades, och tycker att Waehler förtjänar sin plats i floppelvan,

åtminstone sett till förväntningarna som

fanns på honom.

Kort sagt; Sverige–Norge 1–0.

ARTIKELN HANDLAR OM