Det var Elfsborgs år – från början till slut

SPORTBLADET

BORÅS. Det har svängt och krängt en hel del på vägen men när vi i framtiden blickar tillbaka på det allsvenska fotbollsåret 2012 kan ingen protestera mot den här beskrivningen:

Det var Elfsborgs år.

Från början till slut.

När spelarna marscherade ut på Borås Arena strax innan klockan tre i dag möttes de av ett gulsvart publikhav och ett tifo som täckte så gott som varenda läktarsektion. En styrkedemonstration från supportrarnas sida men det väckte en tanke – hur skulle spelarna påverkas? Ger det energi eller ökar det den redan stora pressen?

Svaret blev – inget av det.

Elfsborgs mantra inför guldmatchen har varit att göra allt precis som vanligt.

Så blev det också.

Var ingen slump

Inledningen var varken strålande eller dålig, den var bara normal.

En halvchans hit, en Åtvidabergkontring dit.

Men så efter 20 minuter började matchbilden sätta sig, "Åtvid" föll tillbaka lite väl lätt och lite för ofta, högerbacken Johan Larsson kände att han kunde kliva fram och när Anders Svensson för tredje gången hittade en öppnande spelvändning fick den utsålda arenan äntligen explodera: Stefan Ishizaki stötte in 1-0 på Larssons låga inlägg.

Mönsteranfallet var ingen slump.

Elfsborg hade en liknande upprullning några minuter tidigare då Lasse Nilsson klacktouchade bollen men Henrik "Fimpen" Gustavsson fick ut ett ben.

Några minuter senare visades AIK:s 1-0 mot Malmö på Råsunda på storbildsskärmen och publiken kunde jubla igen. Även 2-0 spelades upp och aldrig tidigare har det väl jublats så mycket åt AIK i Borås.

Dramat var över innan det hann börja även om det blev absolut dödstyst bland de 16 176 åskådarna när Viktor Prodell kvitterade till 1-1.

Elfsborg vinner allsvenskan 2012, serien de ledde med åtta poäng under våren. Ett tag i höstas hade de tappat allt men de tog också tillbaka allt.

Har en hemmaborg

Om man ska peka på de viktigaste förklaringarna bakom Elfsborgs sjätte SM-guld ska man peka på följande:

Den här serien har på senare år vunnits av det 4-4-2-lag med bäst innermittfält, det är trenden sedan 2009. På Elfsborgs innermittfält finns lagets hjärta (Hiljemark) och hjärna (Svensson). Lägg därtill kantspelarna Stefan Ishizaki och Niklas Hult och det är klart att Elfsborg även har allsvenskans bästa mittfält.

Boråsklubben tog in en tränare, Jörgen Lennartsson, som på kort tid byggde om Elfsborg från allsvenskans mest spelande lag till allsvenskans bäst balanserade lag. 2012 spelar Elfsborg ungefär som de flesta andra, efter sina resurser, defensiven först. Det blev avgörande, framför allt under våren.

Elfsborg har varken den bästa målvakten, den bästa backlinjen eller de bästa anfallarna och därför kan man verkligen prata om att laget, truppen, vann den här titeln. Jörgen Lennartsson minskade antalet spelare, plockade bort de som inte kunde hantera att sitta på bänken, lätt alla känna närhet till startelvan och fick till slut ett gäng som sliter för varandra långt bortom klyschan.

– Vi har vunnit många matcher tack vare det, säger anfallaren Lasse Nilsson direkt från guldyran.

För att vinna en serie måste du ha en hemmaborg och det är Borås Arena. Elfsborg är 2000-talets starkaste hemmalag, i år blev 12 segrar, tre oavgjorda, noll förluster och 24-5 i målskillnad. På det snabba konstgräset är det för en gångs skull ingen överdrift att hävda att Elfsborg är oslagbara.

Ska man plocka ut en nyckelmatch väljer jag segern mot Gais på Gamla Ullevi för en dryg månad sedan. Oscar Hiljemarks sena 2-1-mål och glädjen och lättnaden efteråt. Även grässpöket hade besegrats. Då kunde det förstås inte sluta på annat sätt än att Elfsborg blev svenska mästare 2012.