Laul: Känns som om MFF-höjdarna inte vet hur man bygger framgång

Sportbladets krönikör: Norling har inte misslyckats

SPORTBLADET

Låt mig se om jag har förstått det hela rätt: Malmö FF fimpar tränaren som fixade en Europa-plats och var fyra poäng från att leda laget till SM-guld?

Okej.

Om Jonas Thern inte visste hur krav­bilden i MFF såg ut innan, vet han det åtminstone nu.

Rikard Norling tog över Malmö sommaren 2011 men det var först i år han fick chansen att sätta sin prägel genom säsongsplanering och försäsong.

Eftersom fotboll handlar om resultat är det på resultaten vi måste titta.

MFF kom trea i år, tre poäng efter Elfsborg, vilket innebär kval till Europa i höst.

Mer än så går inte att kräva av ett svenskt fotbollslag. I allsvenskan finns ingen förening som är så långt framför de andra att det går att förvänta sig SM-guld år efter år. Den som hävdar att Rikard Norling har misslyckats saknar en realistisk bild av hur klubblagsfotboll fungerar.

Glöm inte att MFF-styrelsen sålde spelare som Jimmy Durmaz och Mathias Ranégie i somras, ändå tog Malmö fler poäng än Elfsborg under hösten. Elfsborg vars styrelse valde att inte sälja Oscar Hiljemark trots bud i samma storleksordning som Ranégies prislapp (18 miljoner kronor).

Rikard Norling förtjänar, tillsammans med Daniel Andersson och Jörgen Pettersson, snudd på högsta betyg.

Förtjänar Ågren vara vinnaren?

I historieskrivningen lär det stå att Norling fick gå på grund av en maktkamp med sportchefen Per Ågren. Att herrarna inte drog jämnt är väldokumenterat, och att tränaren ofta drar kortaste strået vid sådana konflikter är standard.

Vad har Per Ågren egentligen gjort för att förtjäna att gå vinnande ur striden?

Det var Ågren som rekryterade Rikard Norling för ett och ett halvt år sedan och han gjorde ingen bra research. Det hade räckt med ett samtal till AIK:s före detta ordförande Per Bystedt för att få en bild av hur Norling jobbar med sina lag och trupper: han vill styra det mesta, för att inte säga allt.

Nu verkar det som att MFF-ikonen Jonas Thern är på ingång och det är förstås ett namn som gör fansen glada, får spelarna att snabbt glömma sitt ”stöd” till Norling och lär skapa orimligt stora förväntningar inför 2013.

Men hur lång tid dröjer det innan Ågren är indragen i en ny maktkamp? Ingen ska tro att Jonas Thern är särskilt lätt att ha att göra med.

Känslan är att Malmö i dag leds av personer som saknar grundläggande erfarenheter av att bygga framgångsrika fotbollslag.

De kanske lär sig med tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM