Lauls 10 budord

Älskad, hånad, hyllad och hatad – den allsvenska religionen är tillbaka

SPORTBLADET

Vi vet aldrig vad vi får men vi vet vad vi har.

Den har långtifrån allt men den är aldrig ingenting.

Allsvenskan i fotboll – ligan som älskas och hånas, hyllas och hatas.

Efter en vinter så lång och kall att våren verkar ha gett upp är premiärhelgen äntligen här.

De senaste veckorna har ni kunnat läsa sida upp och sida ner om skadekrisen hos de regerande mästarna, om AIK:s hysteriska biljettförsäljning och att Mikael Stahre väntas få sparken först. Ni har matats med bilder på Djurgårdens nygamla matchtröja och kunnat se Pelle Olsson i en reklamfilm för 4-4-2.

Själv la jag de mest akuta spekulationerna åt sidan en stund för att fundera på vad allsvenskan egentligen är.

Som i alla andra gamla religioner ryms både gott och ont.

Det är därför den hatas och hyllas, hånas och älskas. Den är aldrig ingenting även om den inte har allt. Vi vet vad vi har men aldrig vad vi får.

Du ska inte protestera

Ni kan ta fram stentavlorna och börja rista:

1. Du ska inte ha andra ligor vid sidan av allsvenskan, då kommer du att bli besviken på kvaliteten.

2. Du ska inte protestera mot SvFF med plakat eller ramsor, ty SvFF kommer inte att lämna din förening ostraffad om du missbrukar SvFF:s namn.

3. Tänk på att hålla fredagen, lördagen, söndagen, måndagen, tisdagen, onsdagen och torsdagen heliga, ty allsvenska fotbollsmatcher kan spelas precis när fan som helst (så länge de inte krockar med Champions League).

4. Visa aktning för konstgräset, då har din förening kanske råd att bygga en ny arena.

5. Du ska inte drälla med bollen i april, ty inget lag som förlorat de två första matcherna har någonsin vunnit SM-guld.

6. Du ska stötta ditt lag i nöd och lust, för utan publiken är svensk fotboll blott en idrott bland andra.

7. Du ska ­inte stjäla Lennart Johanssons pokal två år i rad, för då är allsvenskan inte längre världens mest oförutsägbara och spännande fotbollsliga.

8. Du ska inte byta från en storklubb till en annan, då får du utstå hot och hat av fansen.

9. Du ska inte ha begär till de andra lagens stjärnspelare.

10. Du ska inte ha begär till de andra lagens stjärnspelare, inte heller till deras tränare eller egna kapital, ty om du värvar för mycket kommer du att kallas Real och utses till favorit, och då går allt garanterat åt helvete.

Fader Laul

Laul delar ut veckans L

LLLLL

The big six

Helsingborg är Sveriges bästa fotbollslag. I alla fall på 2000-talet och om man ska tro statistiknördarna på Infostrada. HIF leder den ”moderna” maratontabellen på 585 poäng på 358 matcher, tätt före Elfsborg (579 poäng), IFK Göteborg (569), Malmö FF (555), AIK (532) och Djurgården (515).

LLLL

Hur tänkte freddie?

Det händer grejer på tröjfronten i allsvenskan. När vi betygsatte årets matchställ i veckan underkände jag bara ett (Mjällbys). Kul att många föreningar verkar ha lyssnat på senaste årens kritik och ansträngt sig för att integrera reklamen med redan befintliga färger. Men Fredrik Ljungbergs rosa ”Freddie’s”-logga var verkligen på gränsen, HBK.

LLL

Stahres skolpizzaengelska

Vi hade IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre som gäst i Bollklubben där han berättade att han studerar engelska för att kommunicera bättre med utländska spelare. När Stahre var i Grekland och hade ”18 olika nationaliteter i truppen” räckte det dock med ”skolpizzaengelskan”, som Stahre sa. Hur låter den, tro?

LL

Konstgräsets fel?

Trist med många de många skadorna den här försäsongen. Premiären är i fara för namn som Mohamed Bangura, Anders Svensson, Pontus Jansson, Sebastian Andersson med flera. En effekt av konstgräset, måntro?

L

Tufft för talangen

…värst är ändå när riktigt unga talanger går sönder eftersom man inte vet hur det slår mot deras karriärer (fråga Robin Söder, Gabriel Özkan eller Jasmin Sudic). För en vecka sedan var jag säker på att Blåvitts Ludwig Augustinsson, 18, skulle bli Årets nykomling på Fotbollsgalan i vinter – nu är han borta fem månader i stället.