Två guldutmanare som satte ner foten

Robert Laul summerar allsvenska premiärdagen

SPORTBLADET

Allsvenskan är i gång och första dagen är lätt att sammanfatta:

Alla matcher slutade 3-0.

Två guldutmanare satte ner foten direkt.

Robert Laul.

De flesta guldtips inför årets säsong har handlat om Elfsborg, Malmö och AIK, något enstaka om Häcken.

Få eller inga har tippat IFK Göteborg eller Helsingborg högst upp.

Först ut med en replik på det var Blåvitt.

På Ullevis golfgreen till gräsmatta försökte Häcken såga sig framåt centralt med fjolårets vägvinnande kortpassningskoncept men där var det stängt. Jakob Johansson och Philip Haglund tog bort det mesta, och när de råkade bli överspelade stod Mattias Bjärsmyr och Kjetil Waehler redo att ta nästa duell.

Ängsligheten borta

I första halvlek såg det nästan komiskt ut när Häcken spelade bollen rakt in de ytor där Blåvitt hade som mest folk utan att Moestafa El Kabir ens försökte gå i djupled. IFK släppte kanterna, slapp titta över axeln, klev upp i rygg och kunde vända på spelet när de vann bollen.

Då är det väldigt bekvämt att spela fotboll.

Men den tryggheten i ryggen vågade Jakob Johansson prova skott från 30 meter, Sam Larsson slå tunnlar och Philip Haglund storma fram i effektiva djupledslöpningar.

Fjolårets defensiva ängslighet som spred sig hela vägen fram till Tobias Hyséns avslut var borta i samma stund Stefan Johannesson blåste igång allsvenskan 2013. I nästa omgång väntar nykomlingen Brommapojkarna hemma på Gamla Ullevi och kanske har Blåvitt sedan fått den positiva öppning de har jagat utan framgång senaste tre säsongerna.

Häcken då – är det roliga över nu?

Nej, men det fanns ett tydligt systemfel som tränaren Peter Gerhardsson behöver korrigera. För om inte El Kabir kan erbjuda ett djupledsspel riskerar de att gå in i väggen mot fler motståndare, då finns det helt enkelt inga bra, centrala ytor att trilla boll på.

Ett större problem är Häckens målvaktssituation.

En kedja är aldrig starkare än den svagaste länken och i Häcken handlar det om målvakten Christoffer Källqvist som är en säkerhetsrisk. I går bjöd han på Göteborgs tidiga 1-0-mål och det var inte Källqvists första tabbe i matchen.

Om Häcken ska ta nästa steg – det vill säga vinna guld – är det en förutsättning att de lärt av fjolårets misstag. Av premiären att döma har de inte gjort det.

I stället var det IFK Göteborg som satte ner foten och visade att de kan bli att räkna med i år, precis som Helsingborg gjorde på Olympia. Nye tränaren Roar Hansen har pratat om ett mer passningsorienterat HIF och spelarna har sannerligen lyssnat noga under försäsongen – tolv passningar inom laget föregick David Accams vackra 2-0-mål.

Att det stod 3-0 efter 45 minuter förklaras enklast av det ett rörligt HIF och ett oorganiserat Djurgården där tio spelare är nya jämfört med premiären mot Elfsborg 2012, endast Peter Nymann är kvar.

Med 3-0 i ryggen kunde Helsingborg ägna andra halvlek åt att träna försvarsspel och även om Erton Fejzullahu skapade ett par halvchanser var segern aldrig i närheten av hotad.

HIF kan titta framåt mot en säsong som har förutsättningar bli bättre än många trodde på förhand, Djurgården behöver titta närmre på om de verkligen har en tillräckligt bra backlinje för att vara så offensivt balanserade som i första halvlek.

I Södertälje visade Kalmar skillnaden mellan ett mittenlag och bottenlag när de tryckte tillbaka Syrianska med 3-0 på bortaplan. Viktigt för KFF var att anfallarna Jonathan McDonald och Måns Söderqvist gjorde mål eftersom laget saknar en pålitlig målskytt, i alla fall på papperet.

ARTIKELN HANDLAR OM