Griniga Gamla Gubbar

Deras dilemma: Det roligaste de vet närmar sig slutet

SPORTBLADET

Allsvenskans griniga gamla gubbar har stått för rubrikerna senaste veckorna.

På olika sätt illustrerar de ett dilemma alla framgångsrika fotbollsspelare ställs inför och måste hantera:

När det roligaste de vet plötsligt ska ta slut.

Robert Laul.

I Donald Petries film från 1993 – Grumpy Old Men – spelar Walter Matthau och och Jack Lemmon två pensionerade grannar som blir bittra fiender över samma kvinna.

I Daniel Majstorovics, Anders Svenssons och Henrik Rydströms fall handlar det om en annan sorts kärlek: kärleken till att spela fotboll på ålderns höst när konkurrensen från yngre förmågor blir allt svårare att hänga med i.

Majstorovic klarade det inte alls. Ex-landslagsmannen har fått flera chanser av AIK:s tränare Andreas Alm utan att övertyga fullt ut. Han bröt mot lagidrottens oskrivna regler när han valde att inte dyka upp till match, för att sedan döma ut en lagkamrat som sämre lämpad att starta. För den 36-årige mittbacken blev insikten att elitfotbollskarriären lider mot sitt slut en frontalkrock. Jag tror att han skämdes mer över att anses sämre än de konkurrerande mittbackarna än han nu skäms över sitt agerande.

Fick hela Borås med sig

Situationen Anders Svensson är helt annorlunda fast handlar i grund och botten om samma sak.

Elfsborgs Jörgen Lennartsson ville avvakta till hösten/vintern innan tränarteamet tog ställning till om Anders skulle erbjudas ett kontrakt över 2014. Helt enkelt för att förvissa sig så långt det är möjligt om att Anders fysik håller för nästa säsong också.

Anders själv, fortfarande en av allsvenskans bästa spelare, har sedan länge bestämt sig för att fortsätta åtminstone ett år till. Genom att spela korten rätt fick han till slut hela Borås på sin sida och Lennartsson tvingades backa.

”Bra för mitt ego”

Henrik Rydströms valde en annan väg. Han accepterade faktum utan förbehåll – och satte ord på hur det faktiskt känns:

– Jag hade spelat allt i 18 år, sen gör du inte det. Man har förknippat sig själv med Kalmar så det kändes som om inte jag skulle spela så skulle inte Kalmar spela, men det var nog bra för mitt ego. Det var en brutal insikt, berättade Rydström när han tappade startplatsen i Kalmar efter nästan 800 matcher.

Tränaren Nanne Bergstrand tog upp dilemmat redan på upptaktsträffen i våras:

– När man har ett beroende ska man vänja av i etapper, det är det vi gör med Henrik nu, sa Nanne halvt på skämt, halvt på allvar.

Gnetat sig tillbaka

Rydström insåg till slut att det går att ha roligt i U21-laget – trots att han är 38 år gammal – och har även lyckats gneta sig tillbaka till A-startelvan emellanåt:

– Men som det är nu skulle jag kunna spela U21 ett helt år som 38-åring, jag älskar att spela fotboll. Det har jag insett, säger han.

Det är en mycket vacker insikt.

FAKTA

Laul delar ut veckans L

FRÅN FÖRLORARE TILL VINNARE?

Vårens lag Helsingborg såg ut att bli sommarens transferförlorare. Men fan vet alltså. Flera av sportchefen Jesper Jansson senaste värvningar har varit vassa, och i veckan säkrade han upp ett spännande namn – islänningen

Arnor Smárson, 24 – som ersättare för Alejandro Bedoya som försvinner om en vecka. Ännu mer sägs vara på ingång.

LLLL

DAGS FÖR MILD ATT LYCKAS?

Även IFK Göteborgs trupp ser bättre ut inför hösten än den gjorde i våras.

David Moberg Karlsson ut – högeryttern Lars Vibe in. Men även om Håkan Mild är den sittande sportchef som dragit in flest miljoner på försäljningar

sedan 2006 (cirka 140) har hans inköp inte alltid övertygat – inte alls.

LLL

AIK VÄRVAR TUNGT?

Mot bakgrund av Henok Goitoms skadeproblem och Kennedy Igboananikes spelstil är AIK i behov av offensiv förstärkning. Utrymme finns när Viktor Lundberg, Helgi Danielsson och Kwame Karikari lämnar. ”Crespo” kommer tillbaka från Örebro men jag undrar om inte Gnaget har siktet inställt på något tyngre – varför inte Gunnar Heidar Thorvaldsson?

LL

STATUS QUO I ELFSBORG, KALMAR OCH HÄCKEN?

Elfsborg ser ut att lösa Anders Svenssons nya kontrakt och lär inte göra något i transferväg innan de vet hur Champions League-kvalet går. Häcken och Kalmar har bäst ekonomiska förutsättningar i hela allsvenskan att shoppa loss samt intressanta tabell­positioner – vore väldigt spännande om vi fick se oväntade toppstrids­attacker härifrån.

L

MALMÖ FÖRLORAREN  BLAND TOPPLAGEN?

Uppgifter kring Malmö FF talar om att det behövs säljas spelare för 15 miljoner kronor för att få ekonomin i balans. Då kan både Jiloan Hamad och Pontus Jansson försvinna – om det inte smäller till med årets transferbomb i allsvenskan kring Tokelo Rantie. Den typ av mål han gör har en tendens att väcka spekulanterna.

Helgens hetaste matcher

Helsingborg–IFK Göteborg, Olympia måndag 19.07

Tidig seriefinal där HIF kommer från en tung hemmaförlust mot AIK och

Blåvitt från två lediga veckor. Bör gynna hemmalaget som har matchempot uppe.

TIPS: 2–1.

AIK–Häcken Friends arena, söndag 17.30

En så kallad sexpoängsmatch då AIK har 23 poäng och Häcken 20. Ska vi gissa på att det bara blir två då? AIK tog en imponerande bortaseger mot Helsingborg, men följde upp med darriga 0–0 hemma mot Mjällby.

TIPS: 2–2.

Syrianska–Halmstad, Södertälje Arena, söndag 17.30.

Ett rent jumbomöte. Här finns chans att lämna nedflyttningsplatsen för det lag som tar tre poäng. Ska vi gissa att hemmalaget vill visa sin publik att de inte har gett upp? 

TIPS: 1–0.

ARTIKELN HANDLAR OM