Laul: Nannes känga

Efter elva år lämnar han ett Kalmar utan framtidsdrömmar

Foto: JIMMY WIXTRÖM
MÄSTARCOACH Nanne Bergstrand tog Kalmar FF till SM-guld 2008. Men nu byter han klubb – för att satsa på Champions League.
SPORTBLADET

Först Özcan Melkemichel.

Sedan Nanne Bergstrand.

Tänk om Pelle Olsson skulle få för sig att lämna Gefle, vad ska vi då ta oss till?

När det kommer till uthållighet är allsvenskan som de flesta andra fotbollsligor: det byts tränare ganska ofta. Endast Syrianska, Kalmar och Gefle har tränare som varit längre än fem år på posten.

Så nog har det varit en omtumlande vecka alltid.

Först kastade Özcan Melkemichel in handduken (han har tränat Syrianska sedan 2003) och dagen därpå den riktiga bomben: till hösten slutar Nanne Bergstrand efter elva raka säsonger i Kalmar FF.

Eftersom Nanne inte liknar någon annan fotbollstränare motiverade han det hela på ett oväntat sätt. Han kunde sagt att kontraktet går ut efter säsongen eller att han ville ha en ny utmaning.

Men Nanne sa:

– Jag har haft en dröm att komma till Champions League igen. Därför väljer jag att gå vidare.

Startade brasse-trenden

Mellan raderna är det så klart en känga till Kalmar, det har skurit sig kring hur föreningen väljer att satsa mot framtiden. Nannes Champions League-resa ligger ju ganska långt bak i tiden (hösten 2000 med Helsingborg).

Sedan dess har han vunnit SM-guld och svenska cupen, han satte trenden med brasilianska spelare till allsvenskan och han insåg snabbt värdet i att profilera Kalmar som ett gäng bönder som utmanade etablissemanget.

Han är den genomgående skickligaste talaren under upptaktsträffen och en av få fotbollstränare som bär upp en rosa kavaj.

Jag inbillar mig att Nannes uttalande också är ett sätt att visa vad han har för ambitioner och vad svenska klubblag borde ha för ambitioner.

Danmark en förlust

Att nå gruppspelet är inte omöjligt: Malmö FF var en missad målchans bort 2011, Helsingborg spelade jämnt med Celtic i fjol, Elfsborg har en start­elva som kan göra det med rätt lottning i år. I fjol gick både AIK och Helsingborg till Europa League, precis som Malmö gjort året innan.

Oavsett vilka som nu hugger på Nanne – jag är övertygad om att många kommer göra det och förutsätter att Djurgården redan har kollat läget – så vet de vilken målsättning som gäller över tid.

Det vore en förlust om han hamnade i Norge eller Danmark, precis som att det är tråkigt om Özcan Melkemichel gör allvar av sitt hot – den här serien behöver profiler och duktiga tränare.

Tänk bara en fotbollsallsvenska utan Pelle Olsson, går det ens att föreställa sig?

LAUL DELAR UT VECKANS L

LLLLL

SJUSLAGET

Just nu är allsvenskan ett riktigt sjöslag…f’låt sjuslag då sju lag ryms inom fem poäng i toppen – det är underbart. Halva serien är spelad och Åtvidaberg är fortfarande med där uppe – det är imponerande. Men nu ska den relativt tunna truppen överleva förluster av Tom Pettersson och Viktor Prodell – det är tveksamt om den gör det.

LLLL

AIK HÅLLER HJULEN SNURRANDE

Mystiska bedrägeripengar, en avblåst supporterbojkott, en ordförande som dömer ut skyttekungen som fet, ett ekonomiskt trassel med Ivan Turinas änka och en U21-landslagskeeper på ingång. Ett axplock av nyheterna kring AIK senaste veckan och då har jag inte ens nämnt Daniel Majstorovic. Vad skulle vi journalister göra utan Gnaget?

LLL

SEX BLIR SJU

Från nästa helg får vi en ny, stor och fin arena i allsvenskan (och Superettan) – Tele2 Arena. Det innebär att antalet konstgräslag ökar från sex till sju. Djurgården har hittills i år bara tagit en poäng på konstgräs, 1–1 mot Gefle. Det riskerar att ta tid innan de trivs på det nya hemmaunderlaget.

LL

SORGLIGT ATT SE FARNERUD

Pontus Farneruds insats mot Helsingborg var mästerlig. I en fri roll till vänster gav han på egen hand Blåvitts offensiv en helt ny dimension. Men efter en timme sa höften ifrån. Att en så duktig spelare är så svårt plågad av skador är sorgligt att se.

L

ÅRETS MISS

Mattias Lindström hann först på en retur och från en halv meter lyfte han bollen över IFK Göteborgs målvakt John Alvbåge. Dock gick den även två meter över ribban och efteråt fick han frågan om det var årets miss i allsvenskan? ”Jag har svårt att tänka mig någon som varit värre, ja”, sa Lindström ärligt.

Helgens hetaste matcher

MALMÖ–ÅTVIDABERG (SÖNdag 17.30)

Omgångens stora toppmöte, tabelltvåan mot sexan men det skiljer bara tre poäng mellan lagen. TIPS: 2–0.

MJÄLLBY–DJURGÅRDEN (SÖNDAG 15.03)

Ett mittenmöte med en alldeles särskild dramaturgi efter päronkast och skrivbordsseger senast. TIPS: 1–1.

SYRIANSKA–AIK (SÖNdag 17.30)

Fansen har blåst av bojkotten, 1 500 gnagare väntas till Södertälje där hemmalaget saknar Mr Melkemichel. TIPS: 1–2

ARTIKELN HANDLAR OM