Guldutmanarna har råd att tappa poäng

...men inte med så här svaga insatser

Foto: SCANPIX
SPORTBLADET

Efter en lördag där två topplag tappar viktiga poäng är det läge att ställa frågan:

Var det någon som trodde att allsvenskan skulle avgöras i mitten av juli?

Nä, tänkte väl det.

Vi går mot en galet jämn höst där guldkandidaterna faktiskt har råd att tappa ett och annat poäng.

Däremot har de inte råd med särskilt många prestationer som är så svaga som IFK Göteborgs mot Brommapojkarna.

Robert Laul.

Det är en sak att topplag har en dålig dag och förlorar mot bottenlag.

Det har hänt tidigare och kommer att hända igen.

För Elfsborg var det några minuter bort mot Halmstad på Borås Arena men Marcus Rohdén kvitterade till 2-2 i slutskedet.

Närmast att undvika en genomklappning är AIK som ska ta jobbet i Södertälje mot tabelljumbon Syrianska med en återuppstånden Özcan Melkemichel på tränarbänken.

Men det är förstås en helt annan sak att bara lyckas skapa två målchanser på 90 minuter plus tilläggstid mot ett lag som släppt in 34 mål i årets allsvenska. Två målchanser var allt serieledande IFK Göteborg åstadkom framåt på Grimsta.

Den ena nickade Robin Söder i mål.

Den andra nickade Jakob Johansson inom räckhåll för målvakten Ivo Vazgec.

Två chanser – på 93 minuter.

Hur är det möjligt?

Hur är det möjligt att ena dagen göra en stark prestation mot Helsingborg för att nästa bli utrullade av den allsvenska nästjumbon?

– Gör man en svag insats i svenska cupen mot ett lag från superettan kan man också förlora, större är inte marginalerna i Sverige, sa Blåvitts tränare Mikael Stahre.

Nåja, det ryms allt en eloge till Brommapojkarna i analysen också.

IFK Göteborgs matchplan var att trycka tillbaka BP med ett djupledsspel men det var hemmalaget som hade gjort läxan bäst. De överbelastade den givna ytan bakom Pontus Farnerud och framför tredjevalet som vänsterback Logi Valgardsson. Därifrån sökte Andreas Eriksson och Tim Björkström tidiga inlägg. I det andrabollsspel som uppstod var BP dels numerärt överlägsna centralt, dels är Nordin Gerzic allt annat än en duellspelare. Jakob Johansson fick jobba en-mot-tre, drog på sig en tidig varning och begränsades. Inte heller Sam Larsson (fel spelartyp) eller Pontus Farnerud (plågad av höftskadan) kunde ge Jakob den hjälp han behövde och hemmalaget vann allt centralt.

Farliga på alla fasta

När BP inte vann boll vann de ofta frispark eftersom de varit först in i duellerna. Efter tio minuter lyfte Gabriel Petrovic fram en känslig inläggsfrispark som Mauricio Albornoz nådde högst på. BP var farliga på nästan alla fasta situationer så det var ingen slump.

För ett fungerande topplag hade baklängesmålet kunnat bli den nödvändig väckarklockan. Men IFK Göteborg med fem ordinarie spelare skadade/avstängda, Tobias Hysén med tankarna någon annanstans och Farnerud utbytt efter en dryg halvtimme bjöd i stället på ett 2-0-mål som förde tankarna till juniorfotboll: BP:s målvakt sparkade in bollen, Gustav Sandberg Magnusson petade den förbi en tjuvrusande Hjalmar Jonsson och John Alvbåge satte sig ner på arslet i stället för att reagera på det hårda frilägesavslutet.

På presskonferensen var Mikael Stahre nöjd med att hans spelare inte hade låtit det rinna i väg i andra halvlek och det sa egentligen det mesta om Blåvitts insats.

– Den sämsta sedan jag kom till klubben, menade John Alvbåge.

IFK Göteborg har råd att förlora fler poäng utan att förlora platsen i guldstriden. Men de har inte råd att göra särskilt många prestationer som den i går, det kommer att kosta alltför många poäng till slut.

ARTIKELN HANDLAR OM